Locuri din Cluj destinate pasionaților de fotografia analog

Home $ Articole $ Locuri din Cluj destinate pasionaților de fotografia analog

by | Mar 10, 2021 | Articole, Recomandări

Articolul a fost revizuit în ianuarie 2024.

De fiecare dată când sunt întrebată ce înseamnă fotografia pentru mine, îmi răsună în minte afirmația autoarei Susan Sontag, din cartea-eseu Despre fotografie: “Să colecționezi fotografii înseamnă să colecționezi lumea.” Și eu am început să colecționez lumea prin intermediul fotografiei încă din liceu. Frânturile de realitate au fost captate inițial de lentilele unui Nikon D3100, pe care-l purtam după mine pretutindeni, în încercarea de a găsi peisajul perfect. Ulterior, mi-am dat seama că fotografia nu trebuie să fie perfectă sau corectă, ci reală, să spună o poveste.

Pentru mine, fotografia reprezintă o modalitate la îndemână de luat notițe. Aparatul devine un instrument al memoriei, o redare al unui moment fulgurant, în speranța că-l pot păstra viu atunci când mă întorc la el, că-l pot salva de efemeritate prin multiplicarea acestuia. Devin dintr-un spectator pasiv al lumii, un participant. Sunt atentă la culorile predominante dintr-un peisaj, la felul în care lumina transformă total o clădire într-un anumit moment al zilei, încep să observ cum cromatica vestimentației oamenilor se asortează atât de des cu paleta de culori a obiectelor din jurul lor.

Fotografie pe film

Trendurile din fotografie se schimbă constant, aduc ceva nou, sau dimpotrivă, ne trimit spre trecut. Trăim într-o eră a nostalgiei și putem observa cu ușurință cum anumite tendințe vechi, fie că vorbim despre hainele vintage, retro, sau fotografia pe film, sunt redescoperite. Eu mă includ în categoria celor care idealizează vremurile demult apuse și m-am apucat de fotografia pe film acum doi ani, tocmai pentru a prinde o crâmpeie de trecut.

Am început stângaci, cu un film fuji c200 și o cameră Canon T50. Am simțit că fotografia analog are o legătură mai reală cu lumea pe care o reproduce. Momentele sunt fidel reprezentate, fără filtru, fără editări. Primul meu film developat m-a făcut să apreciez mai mult procesul fotografic, prin așteptarea și surpriza fotografiilor reușite sau nereușite, la fel cum spunea și Andy Warhol: The idea of waiting for something makes it more exciting. (n.r. Ideea de a aștepta ceva îl face mai interesant). Fotografia analog păstrează starea actuală a lucrurilor, captează banalitatea vieții cotidiene în toată splendoarea ei și te surprinde prin greșelile pe care le faci, transformându-le în happy accidents.

Orașul Cluj ține întotdeauna pasul cu schimbările de trend-uri, așadar, dacă și tu ești iubitor al fotografiei analog, poți găsi câteva studiouri pentru developarea filmelor și magazine de unde poți să-ți procuri filmele preferate. Și pentru a vă veni în ajutor, am făcut o listă cu câteva dintre aceste locuri destinate pasionaților de fotografie analog.

Muzeul de artă pe film Fotografie analog

GrainLab

Începem lista cu cel mai recent deschis laborator de developare din Cluj. Povestea GrainLab a pornit în 2020, în februarie, de la pasiunea pentru fotografia pe film a celor doi fondatori: Marian și Cristian, care mi-au povestit despre începuturile proiectului, m-au introdus în tainele procesului de mărire pe hârtie a pozelor de pe film în darkroom și mi-au oferit câteva insight-uri despre developatul filmelor color și alb-negru.

Aceștia s-au cunoscut pe vremea când Cristian lucra la Profoto, iar Marian era un împătimit al fotografiei analog și își ducea acolo filmele pentru developat. Amândoi aveau acasă “laboratoarele” proprii, unde experimentau cu filmele alb-negru, color, iar mai târziu, cu aparatul de mărit pe hârtie – proces de care s-au îndrăgostit iremediabil, și pe care au vrut să-l facă cunoscut oamenilor, prin înființarea unui spațiu care să ofere experiențe personale. Ei au observat necesitatea unei comunități 35mm, al unui hub creativ, unde oamenii pot să afle lucruri noi despre aparatele foto și pot primi tips and tricks despre fotografia analog.

Astfel, dorința comună de a crea, în primul rând, un loc pentru ceilalți, a prins consistență. Mai întâi au găsit un blank space, o pânză albă pe care au transformat-o cu propriile mâini și prin multă muncă în locșorul plin de viață și de culoare care este astăzi GrainLab. Studioul aplică principiul go with the flow, nu urmează anumite reguli stricte, ci pune accentul pe un dialog permanent cu oamenii, se adaptează din mers nevoilor acestora. Schimbarea este constantă pentru ei, de aceea își perfecționează continuu serviciile și îi provoacă pe cei care le trec pragul să fie inventivi.

Darkroom GrainLab

Nu avem o direcție strictă, încercăm să ne adaptăm, să vedem ce vor și oamenii și să facem lucruri împreună cu ei.

În viitor, plănuiesc să organizeze o expoziție prin care să dea glas diferiților fotografi, fie ei la început de drum sau profesioniști.

Pandemia ne-a limitat puțin. Noi am fi vrut să facem mult mai des expoziții cu fotografii strânse de la oameni ca tine, ca mine, care fotografiază pe stradă și poate le-a ieșit o poză bună dintr-un film sau două. Strângem mai multe fotografii, de la diferiți oameni și facem un eveniment, stăm la o poveste, la un pahar de vin. Poate la vară o să reușim să organizăm un astfel de eveniment în aer liber.

De asemenea, iubitorii de fotografie analog vor putea descoperi elementele magice ale proceselor de developare a filmelor și de mărit poze pe hârtie prin workshopurile puse la dispoziție de GrainLab. Cu ajutorul lui Marian și Cristian, m-am transformat și eu din simplu vizitator, într-un învățăcel gata să mărească prima poză pe hârtie. Mirosurile chimice, multitudinea de posibilități de experimentare, felul în care poza prinde viață pe hârtie, compoziția vizuală care rezultă gradual din interacțiunea spațiului gol și a substanțelor, dar și teama de a nu ști ce o să iasă, toate aceste etape ale procesului fotografic m-au făcut să apreciez mai mult fotografia finală, cu toate detaliile ei.

La GrainLab poți developa poze pe hârtie, poți duce la developat filmele color și alb-negru și poți procura filmele și aparatele foto preferate. Toate acestea vin la pachet cu muzică bună, sfaturi călduroase și suvenire precum cărți, reviste de fotografie și role de film.

Dark Room

ProFoto

ProFoto este un spațiu al diversității, specializat în comercializarea produselor preluate în regim de consignație, încercând astfel, să păstreze viu și să perpetueze entuziasmul pentru fotografia analog. Mihai Bota, fondatorul ProFoto, a răspuns curiozităților noastre în ceea ce privește avantajele fotografiei pe film în această eră a digitalizării.

Cei care fotografiază pe film se bucură de avantajele aparatelor foto clasice. Imaginile sunt cât se poate de reale și nu sunt editate de procesoarele de imagini care se găsesc momentan în majoritatea aparatelor foto digitale. Imaginile au un iz nostalgic și rezultatele diferă în funcție de aparatul și tipul de film folosit. Mulți dintre utilizatori preferă să fotografieze cu aparate compacte, automate, deoarece nu cunosc foarte bine modalitatea de a regla un aparat foto pe film din gama profesională. Sunt și entuziaști foarte talentați care au studiat mult și reușesc să obțină imagini extraordinare. Unii dintre ei preferă să experimenteze cu filmele, fie că vorbim despre expuneri multiple pe același clișeu sau fotografie pe filme IR.

Digital ProFoto

Un alt avantaj al acestor fotografii este faptul că utilizatorii sunt limitați la 24-36 de clișee, se străduiesc să le facă “de valoare” și nu fac mii de poze digitale pe care nu mai știu cum să le selecteze și ajung să le piardă. Un film foto este destul de greu să-l pierzi, iar dacă este păstrat în condiții normale și ajung să fie pierdute imaginile, procesul scanării se poate repeta. Noi, la ProFoto, avem arhivate mii de negative de la evenimentele fotografiate de pe vremea când lucram numai pe film sau când aparatele digitale erau la început, iar calitatea imaginilor obținute cu acestea erau mult inferioare fotografiei pe film.”

Când vine vorba de alegerea unei camere de film, este important să ne amintim că diferite camere utilizează diferite tipuri de film. Unele camere folosesc film de 35 mm, unele necesită film în format 110, altele 120 ( „format mediu”), iar în ultima categorie intră cele care folosesc film instant și oferă amintiri ce pot fi ținute în mână în câteva secunde. Pătimașii de fotografie pot achiziționa de la ProFoto o gamă variată de filme și aparate foto.

Multă lume consideră că filmul fotosensibil a murit, că nimeni nu-l mai folosește. Sunt mulți clienți care se miră când intră la ProFoto și văd că avem pe stoc multe tipuri de filme color, alb- negru, și chiar filme pentru formatul mediu, de 120. Noi preluăm echipamente foto video în regim de consignație de la oamenii care doresc să le vândă, le testăm, ne asigurăm că sunt funcționale 100% și le oferim spre vânzare celor care doresc să învețe să fotografieze cu ele. Am avut în magazin absolut toate genurile de aparate pe film. De la cel mai mic și mai ieftin, din plastic, până la aparate pe format mediu și aparate mari, de salon, cu burduf, pe planfilm sau plăci fotosensibile. Momentan avem și aparate de mărit, ceva accesorii pentru laboratorul foto analogic și tancuri pentru developarea filmelor foto, a adăugat Mihai.

Chiar dacă, odată cu impunerea restricțiilor cauzate de pandemie, a scăzut și numărul filmelor aduse la procesat, echipa ProFoto îi așteaptă pe pasionații de fotografie pentru a le oferi serviciile și sfaturile lor

Laborator ProFoto

Sursă foto: ProFoto

Alte locuri din Cluj destinate pasionaților de fotografia analog

Look Print – Situat pe Ion Popescu Voitești, Look Print este e-shop de printare fotografii și face developări în zilele de marți și vineri. Aici se pot găsi cu preponderență filme din seria kodak.

Look Print

Foto Hobby este un magazin specializat în comercializarea de accesorii și aparatură foto. Chiar dacă nu oferă servicii de scanare a filmelor, cred că pasionaților de fotografie le vor atrage atenția produsele pe care le pot achiziționa de aici, precum filmele alb-negru Ilford Delta 400, Ilford Delta 100, Kodak Professional T-MAX P3200, dar și aparate de unică folosință Kodak Sport.

Foto Hobby

Un alt laborator unde poți să-ți developezi filmele este Foto Lab Kodak, pe care-l poți găsi pe Bulevardul Eroilor, nr. 41.

Foto Lab Kodak

Există ceva fascinant în faptul că nu știi imediat cum va arăta imaginea ta. Inculcă un fel de răbdare care aproape a dispărut pe măsură ce ne înconjurăm tot mai mult de tehnologie. Imaginile primite prezintă urme subtile de imprevizibilitate, care se reflectă în variațiile puternice de culoare încărcate cu nostalgie. Experimentarea, fiorul necunoscutului, și avantajul de a trăi mai intens momentul, fără să fii captivat de vreun ecran, fără dorința de a vizualiza și retușa poza imediat, sunt câteva dintre elementele care te fac să iei o pauză de la aparatele digitale și să descoperi fotografia pe film.

Dacă aceste motive te-au convins să te apuci de fotografia analog, pe restul o să le descoperi singur/(ă), de îndată ce ții în mână primul tău aparat pe film. Voi ce alte locuri din Cluj destinate pasionaților de fotografia analog știți?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!