Cum e să fii student la… Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj

Home $ Articole $ Cum e să fii student la… Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj

by | Mar 11, 2021 | Articole, Student

Ți-ar fi plăcut ca înainte de a începe facultatea să ai un ghid de utilizare sau un manual de instrucțiuni pentru ea? Asta ar fi ideal. Probabil că ți s-ar părea mult mai ușor să știi ce te așteaptă, să urmezi etapele și pașii, să fii pregătit pentru viitor. Ei bine, nicio facultate nu vine cu instrucțiuni și nici noi nu am creat un ghid, însă continuăm seria de articole unde povestim despre cum e să fii student la mai multe facultăți din Cluj. Sperăm să-ți răspundem la câteva curiozități și să ajutăm cât mai mulți viitori studenți în alegerea facultății care li se potrivește, dincolo de aspectele pe care le putem identifica pe site-urile lor.

De data aceasta ne-am concentrat atenția asupra Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și am povestit cu cinci studenți / absolvenți despre experiențele pe care le-au trăit în facultate, astfel încât să-ți putem arăta câteva perspective care să te ajute, dacă te gândești să mergi pe acest drum. Știam deja că USAMV este în topul celor mai bune universități din țară și ne-am bucurat să vedem că studenții nu se feresc să confirme acest lucru, indiferent de greutățile și provocările pe care le-au întâmpinat.

Larisa a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară în 2020, iar în prezent este înscrisă la doctorat. Mi-am dat seama din primul moment că este o persoană ambițioasă și pasionată de ceea ce face, că iubește animalele și știe cât de important este să aibă grijă de ele. Am pornit discuția cu aceasta de la curiozități legate de admitere și de cum sunt primii ani de facultate. Am aflat multe lucruri interesante, atât de la ea, cât și de la ceilalți studenți, iar vestea bună este că le împărtășesc astăzi cu voi.

Având în vedere că am terminat un profil uman în liceu, mi s-a părut mult mai grea admiterea și a trebuit să mă pregătesc în plus față de colegii mei care veniseră de la un profil real. Am făcut câteva ore de pregătire la biologie și am reușit să obțin notă maximă la examenul de admitere, deși acesta a reprezentat doar un procent din media finală. Lucrurile s-au mai schimbat puțin de atunci – cerințele sunt un pic mai mari pentru că există mulți doritori comparativ cu numărul de locuri disponibile.

Ștefan este student în anul 3, deci ne poate oferi câteva informații mai recente. A ales Facultatea de Medicină Veterinară special pentru chirurgia veterinară și este pasionat de mic de animale. Deși a cochetat mulți ani și cu muzica, a pus pasiunea pentru necuvântătoare mai presus și a ales să urmeze studiile la USAMV. În ceea ce privește admiterea la facultate, el are o părere diferită față de Larisa.

Examenul de admitere nu este tocmai greu și constă în două probe, una de biologie și una de chimie, unde am avut câteva întrebări grilă. Nu am avut nevoie de pregătire înainte. Dacă te uitai cel puțin o dată peste variantele propuse, rezolvai foarte ușor testele. Nu cred că este neapărat bine că este ușor, pentru că m-am așteptat să fie la fel de ușor și după.

Același lucru mi l-au povestit Alex, Ligia și Diana, studenți în ultimul an – că admiterea a fost destul de ușoară și accesibilă, însă nu te pregătește pentru ceea ce te așteaptă pe parcursul facultății. Ligia a venit tot de la un profil uman, însă se pregătise pentru admiterea de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF), care era într-adevăr mai grea, motiv pentru care a trecut fără dificultăți de examen.

Nici la Medicină Veterinară nu este tocmai ușor să intri, dar adevărata provocare nu este admiterea, ci să rămâi pe linia de plutire. Cu toate acestea, în momentul în care îți place ceea ce faci și te ambiționezi să lupți pentru visurile tale, nimic nu este greu – adaugă Alex

Începuturile sunt întotdeauna dificile, mai ales când ajungi într-un oraș mare (în caz că nu ești clujean) și într-un sistem de învățământ cu totul diferit de cum erai obișnuit. Ți se declanșează în minte o mulțime de întrebări, începi să cauți în jurul tău răspunsuri, să-ți satisfaci curiozitățile, să te adaptezi și să-ți iei noul rol în propriile mâini. Primii oameni care te întâmpină și care te pregătesc pentru acest drum sunt profesorii, iar noi am vrut să vedem care este relația dintre profesori – studenți la Facultatea de Medicină Veterinară și la ce să te aștepți.

În primii doi ani am fost destul de speriată, în general, de tot ce se întâmpla. A fost așa pentru că nu eram obișnuită cu foarte multe lucruri, începând de la profesori, modul în care interacționam cu aceștia, până la program și la cantitatea de informații pe care trebuia să le acumulez. Dacă în liceu îmi era totul familiar, ei bine, când am ajuns la facultate, am văzut că lucrurile sunt mult mai serioase. Am întâlnit în facultate, la catedră, unii dintre cei mai faini oameni pe care am apucat să îi cunosc până acum, dar am avut și experiențe mai puțin plăcute și asta probabil pentru că nu am rezonat la fel de bine sau poate că nu am fost eu suficient de implicată – povestește Larisa

Alex privește relația cu profesorii dintr-o altă perspectivă, una bazată pe ajutor și oportunități. Este conștient de faptul că, de la Facultatea de Medicină Veterinară ieși medic veterinar generalist și că nu poți fi bun la toate. Tocmai acolo se vede contribuția profesorilor care, încă din timpul facultății, îi ghidează pe studenți spre ceea ce-i atrage mai mult.

În facultate sunt multe categorii de profesori. Din fericire, la noi sunt tot mai multe cadre didactice tinere, care merg pe diferite programe de specializare și acesta reprezintă un avantaj și pentru noi, deoarece ne susțin și ne îndrumă spre o ramură potrivită fiecăruia. Am mulți colegi care merg în străinătate și fac internship-uri primind recomandări de la profesori. Contează foarte mult colaborarea cu cadrele didactice, pentru că îți oferă sprijin, te sfătuiesc unde să mergi ca să vezi mai mult din ce te interesează, iar atunci când ești îndrumat, mergi deja ca pe un drum cunoscut.

Ligia ne-a confirmat zvonurile conform cărora este destul de complicat să studiezi medicină veterinară și să ai o viață socială complexă pentru că, dincolo de facultate, programul este, de obicei, foarte încărcat. Și Larisa povestește cum în primii ani îi era destul de greu să își gestioneze timpul, însă când avea liber îi plăcea să meargă în natură, să descopere locuri din Cluj sau din afara orașului. Își amintește cu drag și nostalgie de seratele pe care le organizau în timpul facultății. Alex și Diana mi-au dezvăluit, însă, cum reușesc să se bucure și de viața personală și să țină pasul cu studiile.

Este foarte important cum îți organizezi timpul. Într-adevăr, aveam zile foarte aglomerate, în general, dar mă bucuram de fiecare moment pe care-l prindeam liber și mergeam la sală, pentru că era foarte aproape de facultate. Dacă îți dorești să faci ceva, fie că vorbim de timp pentru tine, fie de timp pentru studiu suplimentar, se poate. Eu am învățat să apreciez mai mult weekend-urile și să mă bucur de ele – spune Diana

Este o facultate care îți „răpește” mult timp, dar trebuie să considerăm acest lucru ca o investiție în propria persoană pe termen lung. Dacă nu parcurgem atent măcar ceea ce este necesar, vom rămâne cu multe lacune. Personal, încerc să găsesc întotdeauna un echilibru între viața socială și cea universitară. Eu, de exemplu, dacă am o după-amiază liberă, merg să fac practică, iar weekend-urile le aloc, în general, pentru mine, să am o mică deconectare și să-mi încarc bateriile pentru următoarea săptămână. Îmi place să călătoresc pe munte, să merg cu hamacul la Tarnița, să mă plimb la Beliș sau chiar în oraș. Este important să îți organizezi bine timpul și să găsești echilibru– povestește Alex

În momentul în care ne alegem o facultate ne gândim de multe ori – ce oportunități avem? Ne oferă instituția aleasă opțiuni pentru voluntariat, internship-uri, practică? La Facultatea de Medicină Veterinară, practica este foarte importantă, la fel și dezvoltarea profesională. Diana, studentă în anul 6, povestește că există o mulțime de oportunități în acest domeniu, chiar și în afara orașului.

Facultatea îți oferă foarte multe opțiuni. Dacă vorbim despre un job după terminarea studiilor, cred că în Cluj este un pic mai dificil să găsești, pentru că piața este deja suprasaturată. Dar dacă ai ocazia să lucrezi în cabinet sau în domeniul sănătății publice, este un avantaj foarte mare. Depinde ce îți dorești să faci. Dacă vrei să profesezi în domeniu, dar în alt oraș, cum fac eu de exemplu, oportunități sunt, iar facultatea te pregătește foarte bine pentru asta. Eu recomand studenților să se implice în organizații, pentru că au multe de învățat de acolo: capătă experiență, își fac prieteni, acumulează multe cunoștințe și li se deschid diferite portițe.

Ligia, tot studentă în ultimul an, recomandă viitorilor studenți să facă practică în cabinete.

Eu am mers în cabinet ori de câte ori am avut ocazia și îi sfătuiesc asta și pe viitorii studenți. E important să faci cât mai multe lucruri și, de asemenea, este ocazia perfectă prin care doctorii de acolo pot dobândi încredere în tine. De multe ori, în facultate, la laboratoare, nu poți face atât de multe, uneori doar asiști, privești, îți iei notițe și înveți, dar nu exersezi propriu-zis. Acum, în Spitalul de Urgență se face voluntariat începând cu anul 1, iar asta le prinde foarte bine studenților, pentru că învață multe lucruri, văd cazuri diferite. În Spitalul de Urgență pot merge studenți indiferent de anul de studiu. 

Larisa menționează că există organizații precum LSSV (Liga Studenților de la Științele Vieții) și IVSA, plus programele Erasmus care oferă studenților experiențe internaționale. Ea povestește că, dacă ar fi să ia lucrurile de la capăt, ar face alegeri diferite și s-ar implica mai mult în astfel de organizații studențești, pentru că și-a dedicat tot timpul studiului și facultății, fără să-și ia alte responsabilități. În schimb, Alex are câteva experiențe internaționale, pe care ni le-a povestit.

Din punctul meu de vedere, Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj este cea mai potrivită pentru oportunități în afara țării. Asociația Studenților este membră în Asociația Internațională a Studenților (IVSA), o organizație la nivel internațional care ne reprezintă și care organizează proiecte, mișcări, congrese, simpozioane pentru noi. Se fac în general 3-5 schimburi de experiență pe an cu diferite universități din Europa. Poți să mergi și să vezi alte puncte de vedere, să vezi cum sunt organizate lucrurile la ei, poți chiar să păstrezi legătura cu o parte dintre membri, astfel încât să poți merge ulterior într-un internship, iar când ajungi acolo, ai deja câțiva prieteni. Eu am fost la un simpozion în Africa de Sud, unde mi-am făcut mulți prieteni care veniseră din Europa și încă țin legătura cu ei. Este interesant, pentru că împărtășim de multe ori opinii, iar colaborarea cu ei știu că este întotdeauna deschisă.

Facultatea de Medicină Veterinară necesită mulți ani de studiu și este normal ca, printre lucrurile frumoase, să existe și aspecte mai puțin plăcute pe care le întâmpină studenții de-a lungul timpului. Și pentru că noi nu prezentăm niciodată doar partea plină a paharului, am vrut să vedem ce i-a nemulțumit pe aceștia și care au fost dificultățile de care s-au lovit pe parcurs.

Larisa, de exemplu, s-a dus în practică într-un cabinet înainte de a ajunge la facultate, pentru că era curioasă să vadă cum arată lucrurile în realitate. Când au început cursurile, credea că va face ceea ce văzuse deja acolo. A constatat ulterior că nu e deloc așa și că trebuie să urmeze o mulțime de etape pentru a ajunge în acel punct. De asemenea, din cauza faptului că a terminat un profil uman, i-a fost un pic mai greu să se adapteze la volumul de informații, mai ales pe partea de biochimie sau biofizică, materii pe care ea nu le mai studiase din clasa a X-a. Diana se aștepta să lucreze mai mult cu animale de companie, cu animale mici, însă și-a dat seama pe parcursul facultății că și caii au nevoie de îngrijire, la fel ca multe alte animale de talie mai mare.

Majoritatea ne dorim să lucrăm pe animale mici, iar în timpul facultății interacționăm cu diferite animale, chiar și cu cele mari, iar cu acestea, situațiile sunt mai greu de gestionat. Dificultățile au apărut și în sesiune, trebuie să recunosc. Sunt foarte multe examene și majoritatea destul de grele. Am reușit, totuși, să trec peste toate aceste provocări. M-am ambiționat, am tras tare și așa am reușit.

Probabil că mulți se așteaptă să aibă din primul moment contact cu animalele, să lucreze cu ele și să facă practică. Și pentru că deja am pomenit-o de câteva ori, haideți să vedem, totuși, și în ce constă această practică și ce provocări apar pe parcurs. Din ce am aflat, la Facultatea de Medicină Veterinară, practica se desfășoară atât în cadrul laboratoarelor, cât și în cabinete sau chiar pe teren, și presupune o muncă atât cu animalele de companie, cât și cu cele de rentă, animalele mari

E foarte important să înțelegem că fiecare specie are particularitățile ei și trebuie învățată individual. Sunt multe feluri de anatomie și multe patologii în funcție de asta. Dacă ne referim la echilibrul dintre teorie și practică, pot spune doar că au fost multe lucruri pe care nu le-am înțeles în timp ce le învățam, mi se părea că nu se potrivesc, dar acum, când am terminat studiile și profesez, sunt informații care îmi răsună în minte, pe care le știam, și abia acum încep să aibă sens. Cât despre provocările pe care le-am întâlnit în practică, cele mai mari nu sunt cu animalele, ci cu proprietarii lor, pentru că pe ei trebuie să îi convingi că ceea ce faci este bine. Apoi, cred că e foarte greu să îți dai seama de problema pe care o are animalul, pentru că el nu-ți poate spune ce-l doare. Trebuie să fii atent la detalii, să iei toate informațiile ca să poți pune un diagnostic cât mai precis și să dai un tratament corect. Ei bine, odată ce iei profesia în mâini, trebuie să deduci toate lucrurile acestea singur și e destul de complicat – spune Larisa

Eu am făcut mai multă practică decât am învățat teorie, pentru că toate verile mi le-am petrecut în cabinete și pe teren. Însă, îmi amintesc că lucrurile au fost destul de complicate în anul 1, când învățam anatomie, lucruri de bază, și pentru că practica era obligatorie, am constatat rapid că lucrurile nu se mai potrivesc. E greu ca din primii ani să faci față pentru că nu știi termenii, nu ai experiență, nu știi să administrezi o injecție, de exemplu, deși pare simplu de la distanță. Și așa, nu îți rămâne decât să „furi” meserie – mărturisește Ștefan.

În final, am mai rămas cu întrebări și câteva curiozități la care probabil că te-ai gândit și tu ca student în devenire. Și anume: dacă aș compara mai multe facultăți de profil, ce m-ar face să o aleg pe cea de la Cluj? Și ce lucruri ar trebui să aflu înainte de a ajunge acolo pentru a fi suficient de pregătit?

Uneori, realitatea nu concincide cu ceea ce ne imaginăm noi. Când alegi Facultatea de Medicina Veterinară trebuie să fii pregătit și totodată conștient că noi, în postura de medici veterinari, vedem părțile mai puțin frumoase din relația cu animalele. Le vedem când sunt bolnave, când trebuie să fie tratate, când nu sunt într-o stare foarte bună. Eu îi sfătuiesc pe viitorii studenți să nu țină cont de zvonuri, pentru că orice greutate pe care o întâmpină, are și o rezolvare. Și foarte important, să înțeleagă că este ceva ce își asumă pentru tot restul vieții, nu doar pentru cei 6 ani de facultate. – Larisa

Mă bucur că am luat decizia de a veni la Medicină Veterinară în Cluj. Deși este mult de învățat, există provocări și programul este destul de plin, cred că atâta timp cât există ambiție, pasiune și implicare, se poate. Îi sfătuiesc pe studenții și pe viitorii studenți să învețe din timp și să pună accent pe practică. Practică, practică, practică. E foarte important. – Diana

Ștefan spune că, înainte de a hotărî să vină la Cluj, a pus în balanță opțiunile pe care le avea în România în acest domeniu și a făcut multe comparații. Are mulți prieteni care studiază în alte orașe și au schimbat câteva opinii, iar el este mândru că studiază la USAMV Cluj.

Am făcut alegerea aceasta, deoarece auzisem că profesorii sunt bine pregătiți și există un interes ridicat pentru domeniu. Te aștepți ca în facultate să ai toate dotările necesare, iar universitatea noastră dispune de acestea atât pe partea de chirurgie, cât și pe imagistică. Încă un lucru care m-a convins să fac alegerea este faptul că, Medicina Veterinară din Cluj este singura facultate din țară care este recunoscută la nivel mondial, deci poți merge cu diploma de licență oriunde îți dorești în lume. Ah, să nu uităm de campus, care este cel mai mare din țară. – Ștefan

Ligia a știut din primul moment că vrea să vină la Cluj și chiar a discutat cu prieteni care studiază Medicină Veterinară în alte orașe pe parcursul anilor de studiu, pentru a-și da seama dacă a făcut alegerea bună. A făcut facultatea în paralel cu cineva dintr-un alt oraș, au trecut amândoi în același timp prin aceiași pași și a fost surprinsă plăcut să constate că la Cluj este un nivel mult mai ridicat. Da, se învață mult, dar și oportunitățile sunt mari. Nu te previne nimeni că e greu, dar cu muncă și pasiune poți obține cele mai bune rezultate. În plus, ea recomandă viitorilor studenți să facă o facultate care nu e în orașul lor, pentru că doar așa reușesc să se cunoască, să devină independenți, să experimenteze și să-și iei viața în propriile mâini. Și Alex a comparat facultatea din Cluj cu alte facultăți de profil din diferite orașe și a considerat că aici se poate pregăti cel mai bine pentru ceea ce vrea să facă.

La USAMV se pune accentul mult mai mult pe toate categoriile de animale. Avem o clinică de ecvine și în viitor, Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj își propune să facă o clinică dedicată speciei în afara Clujului, pentru Medicină Ecvină, pentru cai de sport. Astfel, studenții se pot concentra mai mult pe acest domeniu. Așa vom avea mai multe oportunități pe partea asta. Totodată, datorită faptul că Universitatea se află în topul celor mai bune Universități de Medicină Veterinară la nivel internațional, dacă vrei să faci un internship în străinătate, pentru ei contează, pentru că trebuie să te apropii cât mai mult de modul lor de predare și de nivel, iar aceste clasamente cresc încrederea în fața celorlalte țări. Eu le-aș recomanda viitorilor studenți să aleagă Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj, așa cum i-am îndrumat și pe prietenii mei din anii mai mici. I-am prevenit că nu totul este frumos și simplu, dar trebuie să fii pregătit și să îți dedici timp studiului, iar rezultatele și pregătirea vor fi pe măsură. Ideea de bază este că, de asta suntem aici, să învățăm și să nu lăsăm frica să ne domine. – Alex

Ei bine, acum că ai mai găsit câteva răspunsuri, ești pregătit pentru acest drum? Nu lăsa zvonurile să te influențeze, nu lăsa greutățile să îți răpească visurile și urmează calea pe care ți-o dorești indiferent de provocările care pot apărea pe parcurs. Munca, pasiunea și studiul sunt doar trei dintre cele mai importante elemente care te pot duce către îndeplinirea dorințelor. Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj te va pregăti pentru profesia pe care ți-ai ales-o și cu cât te vei implica mai mult, cu atât oportunitățile nu vor întârzia să apară.

Despre ce facultate din Cluj vrei să știi mai multe? Verifică seria noastră de articole „Cum e să fii student la…” și transmite-ne opiniile tale. 

Sursă foto cover: Marius Neag

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!