De ce unii oameni par să nu transpire când fac sport – și când devine o problemă

Home $ Diverse $ De ce unii oameni par să nu transpire când fac sport – și când devine o problemă

by | Aug 23, 2021 | Diverse

Cum e posibil ca tu să arăți de parcă ai făcut baie îmbrăcat în echipament de fotbal, în timp ce persoana de lângă tine pare să nu fi transpirat nicio picătură în timpul meciului?

Cât de mult transpiri în timpul oricărui antrenament sau activitate fizică depinde de o mulțime de factori, spune Lindsay Bordone, MD, dermatolog la Columbia University Medical Center din New York City. Cât de umed este aerul? Cât de fierbinte este? Cât de tare te forțezi? Cât de repede te miști? Cât de hidratat ești? Ce ai mâncat în prealabil?

Oricât de incomodă ar fi (gândește-te la palmele transpirate în timp ce te îndrepți către un interviu de job), transpirația este perfect normală – și o funcție corporală absolut crucială.

„Una dintre principalele funcții ale transpirației este de a ajuta corpul să mențină homeostazia sau echilibrul în corp”, explică Grayson Wickham, CSCS, un terapeut fizic din New York și fondatorul Movement Vault, o companie de mobilitate și mișcare. Dacă temperatura corpului devine prea mare, poate fi dăunătoare celulelor. Transpirația ajută corpul să evite atingerea acestui punct, spune el: „Este unul dintre principalele noastre mecanisme de răcire”.

Ce se întâmplă, mai exact, când transpiri? Când temperatura de bază a corpului devine prea mare, acesta produce umiditate pe suprafața pielii. Evaporarea acelei umidități răcește pielea.

Există o mulțime de motive foarte sănătoase pentru care este posibil să nu transpiri la fel de mult ca și altcineva. Din nou, cât de mult transpiri depinde de o mulțime de factori – și este demn de remarcat faptul că există o gamă destul de vastă în legătură cu ceea ce este considerat normal și sănătos, atunci când vine vorba de transpirație.

De la început, genetica determină cât de mult (sau puțin) transpiri într-o anumită măsură, explică Wickham. Unii oameni se nasc cu gene care îi fac înalți; alți oameni se nasc cu gene care îi fac să transpire mai mult decât alții.

Dincolo de asta, lucruri precum senzația de anxietate, o condiție de sănătate subiacentă (cum ar fi diabetul de tip 2 și anumite afecțiuni ale tiroidei) și unele medicamente, printre altele, pot crește și ele producția de transpirație.

Starea de hidratare are și ea un impact și asupra cât de mult transpiri. „Cineva care este bine hidratat va transpira mai mult decât cineva care este mai puțin hidratat”, spune Wickham. Același lucru este valabil și pentru persoanele cu niveluri de fitness mai ridicate, adaugă el. Cu cât corpul tău este mai condiționat să facă efort, cu atât mai repede poate crește producția de transpirație pentru a te menține răcoros în timp ce te antrenezi.

Concluzia: în majoritatea cazurilor, este absolut normal să fii mai transpirat (sau mai uscat) decât prietenul tău în echipament de fotbal, într-o zi călduroasă de vară.

De ce unii oameni par să nu transpire când fac sport - și când devine o problemă

Dar, în unele cazuri, transpirația prea intensă sau prea redusă poate indica faptul că ai o problemă medicală nediagnosticată. Hiperhidroza este o afecțiune cronică caracterizată prin transpirație excesivă, frecventă, dificil de controlat și nu neapărat declanșată de căldură sau exerciții fizice. Hipohidroza, numită și anhidroză, este o afecțiune cronică caracterizată prin faptul că nu transpiri suficient.

Totul despre hipohidroză (anhidroză)
Hipohidroza apare atunci când glandele sudoripare nu funcționează corect și, ca urmare, îți blochează capacitatea de a transpira.

Deși deshidratarea poate provoca hipohidroză pe termen scurt, unii oameni se confruntă cu o lipsă cronică de transpirație cu care s-au născut sau care s-a dezvoltat mai târziu în viață. Cazurile de hipohidroză care sunt pur genetice (persoanele născute cu această afecțiune) sunt incredibil de rare. Mai des, oamenii au hipohidroză din cauza unor afecțiuni sau leziuni care afectează nervii sau pielea, cum ar fi diabetul sau psoriazisul, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.

Anumite medicamente – și anume antipsihotice – pot afecta, de asemenea, funcția glandelor sudoripare și pot contribui la hipohidroză. Comunitatea științifică are date limitate cu privire la prevalența reală a hipohidrozei, deoarece medicii suspectează că multe cazuri ușoare nu sunt diagnosticate, potrivit Societății Internaționale de Hiperhidroză. Ghidurile de practică din 2016 publicate în Journal of Dermatology afirmă că cazurile sunt foarte rare și se suspectează că multe cazuri nu sunt raportate.

Cazurile severe de hipohidroză sunt, de obicei, diagnosticate rapid în copilărie sau în adolescență, dar cazurile mai puțin severe nu sunt diagnosticate adesea până mai târziu în viață.

De ce transpirația redusă poate deveni o problemă
A nu transpira suficientă poate cauza unele riscuri potențial grave pentru sănătate.

Dacă hipohidroza afectează o porțiune mare a corpului și previne răcirea corespunzătoare, atunci exercițiile fizice, munca fizică grea sau vremea caldă pot provoca crampe de căldură, epuizare sau chiar insolație. Afecțiunea poate duce la complicații mai grave la copii, deoarece temperaturile corpului lor cresc mai repede decât temperaturile corpului adulților – și copiii eliberează căldura corporală mai puțin eficient.

„Afecțiunea este periculoasă, deoarece acești oameni se pot supraîncălzi intern, ceea ce poate duce la deces, în cazuri severe”, spune dr. Bordone, adăugând că, chiar și în circumstanțe mai blânde, „pacienții cu hipohidroză nu ar avea probabil capacitatea de a tolera exercițiile fizice sau temperaturile ridicate.”

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!