Joi, 23 septembrie 2021, de la ora 19:00, va avea loc o nouă reprezentație a livretului ASTERION – Scrisori din labirint | Levelek a labirintusból realizat de Csergő Domokos (compozitor), de Jakab Melinda (regizor-coregraf) și Szabolcs Kulcsár (dirijor). Iubitorii de dans contemporan sunt așteptați la un spectacol atipic în programul Operei Maghiare, ce prelucrează legenda anticǎ a Minotaurului, punând de la bun început un accent deosebit pe cuvântul metaforǎ (μεταφορα), cu sensul original, grecesc: acela de transpunere (în spațiu și în timp).
Asterionul lui Domokos Csergő ne poartă printr-un adevărat labirint muzical. Ne plimbăm parcă, prin camerele palatului din Cnossos, fiecare cu o atmosferǎ diferitǎ. Dificil de clasificat într-un singur gen, opera formează, totuși, o lume unificată pe o planetă muzicală unică, într-o fuziune simfonică inedită între pop, rock, jazz și muzica electronicǎ. Gama sa emoționalǎ este vie, variată și plină de umor, tristețe și inspirație, și se strecoară discret în lumea spirituală a ascultătorului prin utilizarea cu gust a inflexiunilor vocale de inspirație folclorică grecească. – spune dirijorul Szabolcs Kulcsár despre muzica din Asterion
Csergő Domokos este un nume cunoscut publicului mai ales prin implicarea sa în trupe cum ar fi Urma, Jazzybirds sau Flatsharks. Din 1999 cântă la percuție în trupe rock, fiind implicat de la bun început și în scrierea melodiilor. În 2011 a luat ființă formația Jazzybirds, al doilea album al acesteia fiind compus exclusiv din lucrările sale. Succesul discului i-a dat încredere. Mai puțin cunoscută publicului este activitatea sa de compozitor pentru proiecte de teatru. Înainte de Asterion, a compus muzică de teatru pentru alte două proiecte. În 2002, Teatrul Imposibil a pus în scenă un spectacol de Matei Vișniec, Pâine, orbi și saxofoane, la care a colaborat în calitate de co-autor, iar în 2003 a scris muzica pentru spectacolul intitulat Rashomon prezentat de secția română a Teatrului Național din Târgu-Mureș. Astăzi, compoziția face parte deja din viața lui de zi cu zi. Artistul punctează că nu se consideră compozitor, dar crede că are ceva de spus în genul pop-jazz. Cât despre noul său proiect compozițional, spune următoarele:
Ne închidem angoasele în labirintul subconștientului nostru și le aducem ofrande zilnic, simțind totuşi, că într-o zi va trebui să le înfruntăm. Și în momentul luptei ne vom da seama că ne-am făurit aceste frici din velele sufletului nostru și în mod paradoxal le putem învinge doar dacă devenim una cu ele. Dar corabia noastră nu poate pleca în larg cu pânze deteriorate sau fără „vânt bun din pupa”. De aceea trebuie să auzim mesajul Universului pe care scriitorul (Márai) ni-l tălmăceşte: «Totul moare o dată. Nu-ți fie frică. Du-te, joacă-te cu pietricele, cărți, iubiri»…
Cine sau ce este Asterión? Poate un prieten al lui Borges. Poate o stea. Poate e doar un fir de praf plutind, pe care vântul ni-l suflă mâine în ochi. – a declarat artistul.
Mai multe detalii despre spectacol și distribuție pot fi găsite pe evenimentul de Facebook, iar biletele pot fi achiziționate de aici.
Regizor-coregraf: Jakab Melinda
Distribuție – Minotaur: Alin Rîpă; Tezeu: Florin Ianc; Ariadna: Antonia Indrei; Oracol: Viorica Bogoi, Vlad Sebastian; Gardian: Mircea Cădariu (m.v).
Dansatori: Ștefania Kövessi, Camelia Luțai, Alexandra Nuna (m.v.), Simina Oprean, Andreea Popa, Camelia Rațiu, Oana Siminic, Cristina Terebesy, Alex Dobre, Sergiu Hosu, Kálmán Róbert, Kiss Denis (m.v.), David Micu (m.v), Antonio Mon, Radu Pop, Székely Dániel
Compozitor: Csergő Domokos; Orchestrația: Kondrát Csaba; Dirijor: Kulcsár Szabolcs; Concertmaestru: Barabás Sándor, Ferenczi Endre; Regizor-coregraf: Jakab Melinda; Asistent-coregraf: Rusu P. Gabriela; Machiaj, costume: Ledenják Andrea; Video: Zsolt Kerekes; Regia tehnică: Szabó V. Beáta, Venczel Péter; Traducerea și adaptarea în limba engleză și limba română: Maria Ludmila Pascu; Prelucrare DAW: Nimrod Szedlacsek (Corvin Recording Studio); Regia muzicală: Kondrát Csaba
Cu participarea – Tobe: Csergő Domokos; Chitară bass: Antal Attila; Chitară electrică: Vlad Cotruș m.v.; Clape: Rebecca Pascu m.v.; Pian: Szep András m.v.; Orchestra Operei Maghiare Cluj.