Jocuri de tip Escape Room și de investigație

Home $ Articole $ Jocuri de tip Escape Room și de investigație

by | Sep 28, 2021 | Articole

Am simțit pentru un moment că sezonul cald s-a terminat brusc. După multe evenimente, concerte, petreceri, escapade la munte sau la mare, concedii și distracție – zilele răcoroase și ploile spontane ne-au făcut să ne schimbăm deodată, nu doar garderoba, ci și activitățile. Și atunci mi-am imaginat că fiecare anotimp devine o secvență a unui joc – îndeplinim misiunile, găsim indiciile și ne folosim de fiecare element ca să putem trece la nivelul următor. Atunci când ne plictisim să fim protagoniștii propriului joc, putem deveni personajele principale din multe altele. Cum noi am făcut o mică pasiune pentru jocurile de societate (board games), am zis că-i momentul potrivit să trecem la un nivel nou și să povestim despre câteva jocuri de tip escape room și de investigație, pe care le putem juca acasă, împreună cu prietenii sau familia.

În urmă cu puțin timp am descoperit o serie de jocuri care m-au cucerit instantaneu. Nu o să-ți dau multe indicii, pentru că le vei descoperi pe parcurs, dar dacă îți place misterul și ești un bun investigator, probabil că aceste jocuri vor fi pe gustul tău. Cărți Escape este versiunea fizică a jocurilor video Escape Room, un board game de aventură, în care protagoniștii trebuie să rezolve diferite ghicitori și puzzle-uri, să descifreze misterele, astfel încât să termine misiunea cu bine.

carti-escape-room

Dacă ai visat să ajungi în Egipt și n-ai avut încă ocazia, poți începe cu Blestemul Sfinxului, un Escape Room portabil pe care-l poți juca împreună cu prietenii. Odată ce vei deschide cutia și vei urma instrucțiunile, îți vei imagina că ai ajuns să vizitezi monumentele din Egiptul antic, iar dintr-o dată, ceva imprevizibil te blochează în interiorul unei piramide. Acela va fi începutul călătoriei, pentru că trebuie să găsești o cale de ieșire din camera secretă, trecând de capcanele periculoase, rezolvând misiunile și ghicitorile misterioase, folosind amuletele și indiciile ascunse, înainte ca mumia pe care tocmai ai trezit-o să te prindă. Fiind un joc de investigație, ai la dispoziție o oră pentru a trece peste toate provocările, așa că trebuie să-ți aduni prietenii, să vă uniți forțele și să reușiți să ieșiți teferi din piramidă.

carti-escape-blestemul-sfinxului

Pentru că ploile dese și zilele răcoroase din ultimul timp mă duc cu gândul la Marea Britanie, al doilea joc din aceeași serie de Cărți Escape este Soarta Londrei. De data aceasta, totul se schimbă – misiunea este una diferită, locul în care se petrece acțiunea, provocările peste care trebuie să treci, doar protagoniștii rămân aceiași, adică tu și gașca de prieteni. Un agent sub acoperire te-a ales dintre cei mai buni detectivi ai Scotland Yard-ului și ți-a dat o misiune strict secretă. Londra este amenințată de ceva cumplit, iar tu trebuie să salvezi situația, găsind patru dispozitive ascunse în diferite locuri secrete și să le dezamorsezi înainte de miezul nopții. Cel mai bine ar fi să ceri ajutorul câtorva prieteni, pentru că o singură greșeală poate schimba complet situația.

carti-escape-soarta-londrei

Continui lista cu un alt joc care, de data aceasta, te va duce într-un laborator. Contracronometru te găsește lângă doctorul Thymp care îți explică proiectul său, iar în timp ce-ți captează atenția apasă din greșeală un buton care declanșează o alarmă. Căile de ieșire se blochează, rămânând captiv în laborator. Doctorul cade printr-o trapă secretă, iar spațiul se scufundă în întuneric. Din acel punct, rămâi pe cont propriu și ești nevoit să rezolvi puzzle-urile acestei aventuri și să descoperi misterele doctorului Thymp, astfel încât să poți evada din laborator. Ai o oră la dispoziție să ieși teafăr din laborator, deci cu siguranță va fi o oră plină de adrenalină, mister și distracție.

carti-escape-contracronometru

Cel de-al patrulea titlu din seria de jocuri de cooperare, Cărți Escape, este Misterul din Eldorado. Dacă ai văzut filmele cu naufragiați în păduri sălbatice sau pe plaje pustii și ți-ai imaginat cum ar fi fost dacă erai tu acolo, ai ocazia să intri în povestea aceasta și să găsești o cale de scăpare, jucând Misterul din Eldorado. Gândește-te că faci parte dintr-un grup de exploratori care au căutat mult timp legendarul oraș auriu din inima pădurii, fără să-l găsească. În timp ce zburați spre casă, avionul lovește capul unei statui, iar voi săriți cu parașutele înainte ca avionul să se prăbușească. Aterizați în zona unei păduri neexplorate, sunteți singuri, înfometați și obosiți, în mijlocul necunoscutului. Pericolul vă pândește din toate colțurile, iar voi nu sunteți deloc echipați, ci aveți la îndemână doar câteva obiecte pe care ați apucat să le luați înainte de a sări. Acesta ar putea fi sfârșitul vostru sau ultima șansă de a afla misterul lui Eldorado. Urmând instrucțiunile jocului, găsind fiecare indiciu care v-ar putea salva, trecând peste pericolele și capcanele ascunse, puteți găsi orașul legendar Eldorado?

carti-escape-eldorado

Așa-i că de multe ori ți-ai dorit să afli secretele din spatele unui număr de magie? În spatele cortinei este următorul titlu din seria Cărți Escape și este unul dintre jocurile pline de magie (și la propriu și la figurat). Acțiunea se petrece în New York, unde are loc spectacolul marelui magician Lance Oldman. Deși au fost vândute toate biletele, găsești în cutia poștală câteva bilete VIP. Aștepți cu nerăbdare spectacolul, însă nu știi ce urmează să se întâmple. Odată ajuns acolo, te așezi în rândul spectatorilor și crezi că ai descoperit secretul câtorva trucuri, însă show-ul ia o întorsătură ciudată. Urmărind pas cu pas instrucțiunile jocului, vei reuși până la final să afli secretele magicianului și să-i impresionezi pe spectatori cu propriile tale trucuri.

De această dată, acțiunea se mută în Veneția, iar acțiunea se transformă într-un film polițist cu multă acțiune. Jocul Jaf în Veneția te plasează pe o nouă scenă unde rolul tău este de hoț profesionist, retras din branșă. O scrisoare misterioasă te face să-ți reunești vechea gașcă pentru a începe o nouă misiune, într-un cazino din Veneția, de unde trebuie să furați un jeton în valoare de un miliard de euro. Fiecare membru din gașca de hoți are abilități și îndemânări specifice, iar dacă planul este respectat în cel mai mic detaliu, totul va decurge bine. Totuși, aventura este una riscantă, iar un eveniment neașteptat poate distruge toată misiunea. Dacă vă jucați bine rolul și descifrați toate puzzle-urile de pe cărți puteți trece de sistemul de securitate al cazinoului și puteți fugi cu banii. Aveți la dispoziție o oră pentru a duce planul la bun sfârșit, așa că citiți cu atenție instrucțiunile și găsiți toate indiciile pentru a reuși să dați spargerea.

carti-escape-jaf-in-venetia

Această serie de cărți a fost completă odată cu apariția ultimelor două jocuri. În urmă cu puțin timp au fost lansate Evadare din Alcatraz și Insula Piraților. În primul scenariu te trezești cu o durere de cap infernală și nu-ți poți aminti ce s-a întâmplat înainte de a ajunge într-o celulă întunecată. Când descoperi unde te afli, te gândești că nimeni nu a evadat din Alcatraz, pentru că insula este la o distanță mare față de țărm, înconjurată de ape reci și pline de rechini înfometați, de gărzi aflate mereu în stare de alertă, atunci realizezi că trebuie să lucrezi la un plan de evadare, iar pentru asta ai nevoie de complici. De asemenea, și cel de-al doilea joc se desfășoară pe o insulă, însă povestea este complet diferită. Barbă Neagră a ascuns o comoară la care mulți pirați visează, însă doar cei iscusiți pot ajunge la ea. Tu poți fi unul dintre ei, dacă-ți aduni prietenii și căutați indicii pe insulă pentru a reuși să puneți mâna pe comoara ascunsă.

Fie că ești pasionat de board games, fie că-ți dorești să oferi un cadou special prietenilor tăi, tipul acesta de jocuri poate fi o alegere pe gustul tău. Poate fi un mod bun în care să-ți pui în aplicare skill-urile de detectiv, să-ți testezi logica, îndemânarea și concentrarea. În același timp, este un pretext bun de a-ți aduna prietenii și a petrece timpul împreună făcând altfel de activități. Cărțile Escape se pot cumpăra fie de pe eMag sau Elefant, fie din librăriile Bookcity, dar se găsesc și în magazinul online al celor de la The Guild Hall. Se pot achiziționa separat, pentru că fiecare are o poveste diferită, iar prețului unui joc este aproximativ 50 de lei.

După ce ai încercat jocurile escape portabile, sunt sigură că deja ai prins gustul misterelor și ai devenit un detectiv profesionist. De aceea închei lista cu încă două jocuri care te vor cuceri.

Crima din Pădurea Hoia-Baciu este un joc de investigare, o aventură captivantă în care tu vei juca rolul principal – detectivul. Tot ce trebuie să faci este să analizezi probele, să elimini suspecții, să te folosești de toate informațiile pe care le descoperi și să găsești criminalul. Acțiunea se petrece în Pădurea Hoia-Baciu, unde este chemată o echipă de cercetători americani pentru a elucida fenomenele paranormale cunoscute de sute de ani. În apropiere are loc un festival rock care nu a putut fi amânat și perturbă cercetările, dar creează condițiile favorabile pentru o crimă perfectă. La scurt timp după mutarea taberei, profesorul Jefferson este ucis cu o lovitură de topor, chiar în mijlocul pădurii, iar amprentele găsite pe arma crimei aparțin pădurarului. Ucenicul profesorului nu este convins că acesta ar fi vinovatul și te roagă pe tine să investighezi cazul și să descoperi adevăratul criminal. În cutie sunt o mulțime de elemente și indicii care contribuie la rezolvarea cazului, iar tu, ca un bun investigator, trebuie să le pui cap la cap pentru a reconstrui firul poveștii și a găsi vinovatul.

crima-din-padurea-hoia

După succesul pe care l-au avut, cei doi studenți care au creat jocul, au lansat recent unul nou – Crima din Hotelul Cișmigiu. Acțiunea se mută din Cluj-Napoca în București, însă tot tu ești detectivul care trebuie să afle ce s-a întâmplat. Hotelul devine scena unei noi crime: Selena Dima, o tânără actriță rămâne fără suflare în puțul liftului Hotelului Cișmigiu, iar după câteva cercetări, ancheta a fost închisă de autorități, deoarece nu existau suficiente probe pentru a reface firul evenimentelor. Din acest punct, rolul tău este cel mai important. Urmărindu-ți intuiția, descoperă fiecare indiciu pentru a desluși misterul și a scoate la lumină firul evenimentelor din acea noapte. Ambele jocuri sunt disponibile pe Mysterycasebox.

crima-din-hotel-cismigiu

Tu ce jocuri de investigație ai jucat până acum sau care ar fi primul pe care l-ai testa din lista de mai sus?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!