Capace cu suflet – despre puterea lui „împreună”

Home $ Articole $ Capace cu suflet – despre puterea lui „împreună”

Îmi amintesc că în cămara surorii mele am văzut pentru prima dată o plasă cu mai multe capace de plastic, care urma să ajungă la cei de la Capace cu suflet. Eram pregătită să râd pe seama pungii ce dădea pe-afară de prea multe capace colorate, dar ce nu știam atunci era că în mai puțin de o săptămână voi avea și eu o astfel de pungă pe balcon.

Capace cu suflet reușește să facă lucruri pe care niciunul dintre noi nu ar putea să le facă de unul singur. Prin fiecare capac strâns și vândut și fiecare donație făcută, cei implicați facilitează accesul unor copii la școală, contribuie la achitarea tratamentelor medicamentoase și a intervențiilor costisitoare de către familiile ce nu-și permit să facă asta singuri, iar acestea sunt numai câteva exemple. Putem contribui fiecare dintre noi prin deprinderea micului obicei de a pune de-o parte capacele HDPE și PP, de la diverse sticle, într-o plasă sau bidon de 5L. Acest proiect bazat pe voluntariat, fondat în 2013, protejează mediul și în același timp, face un bine comunității noastre. Tot ce trebuie să facă clujenii este să strângă capace de plastic de tip HDPE și PP și să le ofere celor de la Capace cu suflet. Aceștia revalorifică capacele prin vânzarea lor la diverse firme specializate, sumele de bani obținute sunt completate de câțiva donatori, iar sumele finale merg înspre diverse cazuri umanitare.

Cine se află în spatele proiectului „Capace cu suflet”?

Am vrut să cunosc cât mai multe lucruri despre activitatea și evoluția proiectului Capace cu suflet. Astfel, am contactat-o pe Anca Tătaru, cea care se ocupă de acest proiect alături de mulți voluntari, „ambasadori” și persoane care completează din propriul venit sumele de bani adunate din vânzarea capacelor. Prin „ambasadori” înțelegem voluntari dedicați, care reprezintă proiectul în orașul lor, și care ajută la strângerea și centralizarea capacelor. Deși la început au fost doar câțiva voluntari din Cluj-Napoca, acum sunt și din Alba, Arad, Bihor (Oradea), Bistrița, Brăila, Brașov, București, Constanța, Iași, Maramureș (Baia Mare), Mureș, Prahova (Ploiești), Sibiu, Suceava și Timișoara.

Capace_Cu_Suflet_1

Proiectul a fost fondat acum 8 ani la inițiativa unor clujeni, care au auzit de povestea Alexandrei. Fetița era internată în Spania cu probleme de sănătate, iar tratamentul său era foarte costisitor. Familia a început să caute soluții și a găsit o firmă de acolo care era dispusă să plătească tratamentul, în schimbul a 70 de tone de capace de plastic! În doar câteva luni, clujenii au reușit să strângă capacele și să o ajute pe Alexandra. De atunci, proiectul Capace cu suflet s-a dezvoltat tot mai mult, făcând mult bine oamenilor. Despre cine sunt ei și cum arată activitatea lor generală, Anca îmi spune:

Începând din 2014, în cadrul proiectului colectăm capace de plastic de tip HDPE și PP și le vindem. Strângem doar capace, deoarece raportul volum / greutate (și respectiv preț) este optim și pot fi ușor stocate și transportate, față de alte tipuri de materiale reciclabile mai voluminoase. Suma de bani obținută pe ele este completată de persoane care doresc să rămână anonime și apoi donăm tot, treptat, înspre diverse mici cauze propuse chiar de persoanele implicate în proiect. Sumele nu sunt foarte mari, pentru că primim destul de puțini bani pe ele, dar vorbim de bani din chestii care altfel ar ajunge la gunoi, iar multiplicate devin mai semnificative.

Într-adevăr, cineva ar putea crede, la o primă vedere, că aceste acțiuni sunt prea mici și durează mult, pentru că nu obținem un rezultat grandios imediat după ce punem un capac de la sucul nostru preferat în pungă. Însă, dacă strâng câte un capac pe zi, sora mea strânge câte un capac pe zi, și faci și tu la fel, vom avea doar noi trei la finalul anului 1095 de capace, care vor avea o greutate semnificativă pe cântar! Dar dacă am strânge zilnic marea majoritate dintre noi? Aceste acțiuni mici sunt, mai degrabă, în controlul nostru și prin intermediul lor putem face ceva sustenabil pe termen lung. Revenind la discuția cu Anca, am aflat mai multe despre destinația donațiilor pe care le fac:

Practic, donațiile acestea substituie o donație individuală pe care cineva ar vrea să o facă înspre un caz din comunitatea lui, despre care a auzit și care nu prea are acces la mediatizare (de multe ori, e vorba de vecinul cuiva, un copil de la grădinița/ școala copilului, cineva din satul bunicilor, o școală dintr-un sat, etc). Iar, legat de destinația donației, noi am ales să funcționăm astfel: strângem capace, le vindem și apoi donăm banii înspre una sau mai multe cauze. Majoritatea oamenilor colectează capacele fără o anumită cauză în minte, pentru că știu că oricând vom găsi pe cineva care ar avea nevoie. Astfel se va dona mai mult decât doar banii rezultați din capacele strânse pentru un caz anume.

Capace_Cu_Suflet_2

Despre actele lor de caritate

Anca și echipa ei de voluntari harnici din toată țara au un scop comun și o credință puternică, conform căreia lucrurile mărețe pot fi realizate prin contribuția mică a fiecăruia. Am aflat și câteva cifre direct de la ea care confirmă motto-ul:

Cumulat, din a doua jumătate a lui 2014 și până la finalul lui 2020 am colectat și predat peste 11.500 kg de capace și am donat peste 22.000 lei înspre aproape 40 de cauze. Nu e rău deloc! 🙂

Anul 2020 a fost unul extraordinar pentru activitatea acestui proiect, căci au reușit să strângă 4.575 kg de capace, obținând 2850 lei din colectarea și vânzarea acestora și donând, mai apoi, 6400 de lei înspre 13 cauze. Au avut o creștere de peste 40% față de 2019. La începutul anului trecut au făcut o donație înspre o familie din Cluj care a avut nevoie să-și renoveze casa. Aceasta a ars în urma unui incendiu puternic, în urma căruia au pierdut un membru al familiei.

Văzând ceea ce și-au propus pentru 2021, mi s-a făcut pielea de găină. Obiectivul lor era să colecteze și să predea 10 tone de capace și să facă donații spre 20 de cauze. Iată ce-mi spune Andra:

Pentru 2021 ne-am stabilit un target foarte ambițios… 10 tone de capace colectate și predate, cu donații înspre măcar 20 de cauze. 😀 Ei, spre surprinderea noastră, până acum am predat aproximativ 14 tone și am reușit să donăm deja peste 15000 lei înspre 25 de cauze.

Ultima donație din acest an a fost făcută înspre un băiat și o fată de 8 ani, respectiv 12 ani, din Dâmbovița. Cei doi copii sunt orfani și cresc alături de bunicii lor care, prin donațiile pe care le primesc, reușesc să țină cei doi copii la școală.

Capace_Cu_Suflet_3

 

Cum te poți implica?

Poți contribui și tu la actele de caritate desfășurate în cadrul acestui proiect. Tot ce trebuie să faci este să dobândești micul obicei de colectare a capacelor de plastic. Trebuie să ai inițiativă, răbdare până îți formezi acest obicei și câteva pungi încăpătoare / bidoane, în care să poți strânge o cantitate serioasă de capace în următoarele săptămâni/ luni.

  1. Strânge capace HDPE și PP. Îți dai seama dacă un capac de plastic poate fi reciclat dacă te uiți în interiorul capacului și vezi fie cifra 2 în interiorul triunghiului de reciclare, fie cifra 5. De cele mai multe ori, aceste capace mici sunt pe sticlele PET sau Tetrapak de apă și suc, dar nu numai. Le poți găsi pe capacul de la detergentul de vase sau pe balsamul tău preferat de rufe. Pe lângă aceste capace, poți adăuga în pungă și mânerele de la bidoanele de apă și cerculețele ce se desprind de pe capac atunci când desfaci sticla. Astfel, vom proteja și fauna sălbatică, pentru că odată ajunse în natură, părțile acestea se pot agăța de păsările mici sau de țestoase. De asemenea, dacă îți plac mult ciocolata și ouăle Kinder, atunci pune în punga ta și acele capsule galbene în care găsești jucăria.
  2. Adaugă cât mai multe capace în punga ta! În ciuda faptului că acest lucru e intuitiv și evident, mie mi-a luat o vreme să fac din asta un obicei. Automatismul meu era să pun sticlele în coșul de gunoi pentru plastic, uitând complet de capace. Pe mine m-a ajutat să-mi pun, în prima lună, punga de capace la vedere în bucătărie. Astfel, când aduceam sticla la coșul de gunoi, vedeam punga, verificam dacă avea un capac HDPE sau PP, și adăugam imediat capacul în pungă, dacă era cazul.
  3. Contactează-i pe cei de la Capace cu suflet. Nu există puncte de colectare în Cluj și Anca nu recomandă trimiterea capacelor prin poștă / curier, pentru că poate fi destul de costisitor. Însă, se bazează tot pe voluntari, cunoscuți și oricine are drum înspre orașele ce nu sunt reprezentate de „ambasadori”. Voluntarii proiectului din fiecare oraș colectează și centralizează personal capacele. Astfel, după cei ai o cantitate semnificativă de capace (recomandarea e să se strângă măcar două bidoane de 5 litri), trimite-le un mesaj pe [email protected] ca să afli ce voluntar colectează, în perioada respectivă, capacele în zona ta! Îți garantăm că vei fi întâmpinat cu un mesaj călduros din partea lor.

Mai există două modalități prin care te poți implica. Pe de-o parte, dacă mergi în format fizic sau hibrid la birou, poți face ca cei de la Yardi! Aceștia adună capacele într-o cutie sau într-un bidon de apă de 5/10 L, pe care o pun în văzul tuturor, dar în așa fel încât să nu deranjeze pe cineva (nici măcar din punct de vedere estetic). Astfel, poți încuraja această inițiativă la locul tău de muncă. Pe de altă parte, poți redirecționa până la 3.5% din impozit înspre Asociația Capace cu suflet, pe Spațiul Virtual ANAF sau accesând link-ul acesta.

Capace_Cu_Suflet_4

De ce e important să te implici în acest proiect?

Din perspectiva mea și în câteva cuvinte foarte simple: binele ți se va întoarce înzecit. Vei putea trăi un spectru larg de emoții pozitive și îți vei putea schimba perspectiva asupra felului în care ar fi bine să acționăm și să gândim la nivel de colectiv. Comportamentele prosociale și cele de protejare a mediului, pot duce la creșterea nivelului resimțit de bunăstare psihologică, chiar și (sau mai ales) în această perioadă marcată de incertitudine. În ciuda faptului că acestea nu pot reduce semnificativ simptomatologia anxioasă și depresivă, ele te pot ajuta să te simți conectat cu ceilalți, în timp ce distanțarea socială și izolarea au devenit norme sociale și măsuri de protecție împotriva răspândirii virusului.

Proiectul Capace cu suflet ne arată că nu e nevoie de acte mărețe pentru a arăta preocupare față de binele vecinului, cunoștinței și familiei prietenilor noștri. E suficient să ascultăm poveștile oamenilor, să fim atenți la nevoile lor, să le avem în vedere și să facem ce ține de noi pentru a contribui la bunăstarea lor. Aceste comportamente altruiste pot duce, mai apoi, la construirea unei interdependențe pozitive. Adică, vom putea avea o perspectivă comunitară sănătoasă, conform căreia ne este bine, atunci când și celui de lângă noi îi este bine.

Așadar, strângerea capacelor de plastic îți poate aduce beneficii, dar cea mai mare bucurie va fi simțită și exprimată printr-un zâmbet uriaș de către cei care primesc donațiile. Pe lângă beneficiul instrumental, suma de bani modică oferită, familiile mai primesc un lucru de preț din partea celor implicați în proiect, și-anume o abundență de emoții pozitive și sentimente iubitoare, precum recunoștința. În literatura de specialitate, studiile ce investighează relația dintre recunoștință, starea de bine și prezența sensului în viață, ne arată că există o serie de beneficii pe care oamenii le dobândesc atunci când se simt văzuți, auziți, ajutați. Unii dintre aceștia percep grija și ajutorul, în acele momente de cumpănă, ca fiind ceva de neprețuit, extrem de valoros, iar asta constituie o resursă socială și cognitivă la care ei vor putea apela în viitor, dacă va fi cazul.

Capace_Cu_Suflet_5

Concluzii

În ciuda faptului că reușesc să pun capac peste capac doar de la începutul lunii august, de fiecare dată când adaug unul nou în pungă simt că gestul meu mic contribuie la o schimbare mare, pe care nu aș putea să o produc singură. Până la urmă, sustenabilitatea presupune atingerea unui scop comun, prin depunerea unui efort colectiv, de către oamenii unei comunități, care împărtășesc anumite valori.

Când ne gândim la felurile în care putem proteja mediul, ne vin în minte diverse schimbări pe care le putem implementa, precum reciclarea și separarea gunoiului în categorii, folosirea mijloacelor alternative de transport sau a pungilor de pânză atunci când mergem la cumpărături. Iar, printre acestea, se numără și colectarea capacelor de plastic și donarea lor.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!