Cât de importante sunt controalele periodice anuale pentru femei?

Home $ Diverse $ Cât de importante sunt controalele periodice anuale pentru femei?

by | Nov 19, 2021 | Diverse

Vizitele anuale în cabinetul medicului de familie sunt esenţiale pentru a menţine sănătatea la cote optime. Aceste controale au scopul de a monitoriza starea generală de sănătatea, de a descoperi din stadiu incipient anumite boli sau de a monitoriza evoluţia bolilor deja existente. Trebuie să recunoaştem, că multe femei tind să evite astfel de controale, în special când starea de sănătate generală pare a fi bună.

Medicul de familie trebuie văzut ca fiind cel mai bun prieten şi aliat, dacă doriţi să vă menţineţi sănătatea în cea mai bună stare. El este cel ce face recomandări către specialişti, care vă ajută să înţelegeţi rezultatele analizelor, furnizează soluţii când este cazul, vine cu sfaturi utile despre cum să îmbunătățească starea de sănătate și să se adopte un stil de viață sănătos. Iată ce se vizează într-un control anual periodic:

  • Se evaluează starea generală de sănătate, măsurându-se greutatea şi indicele de masă corporal. O variație mare a greutăţii pe parcursul unui an poate fi semn al dezechilibrelor hormonale şi probleme ale sistemului endocrin.
  • Se face statusul vaccinărilor.
  • Se măsoară tensiunea arterială şi indicele glicemic în vederea stabilirii parametrilor.
  • Se fac recomandări de realizarea a unor investigații necesare în vederea descoperirii din stare incipientă a unor boli.

Cancerul de col uterin şi cancerul de sân sunt boli ce pot fi depistate din timp prin investigații de rutină realizate în cabinetul specialistului de obstetrica ginecologie respectiv printr-un screening mamar. Aceste boli sunt tratabile, câtă vreme sunt descoperite la timp. Din păcate, multe femei din ţara noastră amână controalele periodice şi ajung să le fie depistate bolile când este prea târziu. În vederea stopării fenomenului, medicii de familie recomandă astfel de investigații şi orientează pacientele către centre de ecografie mamara Cluj, București, Constanța, Iași sau alte mari orașe unde se pot realiza investigații aprofundate.

Medicul curant va analiza şi starea de sănătate psihică, astfel se va evalua riscul de dezvoltare a depresie ce se manifestă la un număr tot mai mare de persoane de la debutul Pandemiei.

În funcție de vârstă şi istoricul pacientei se vor realiza şi alte investigații. Femeilor trecute de 40 de ani li se vor mai recomanda şi screeningul dislipidemiei, screening diabet zaharat tip 2, screening cancer de piele, screening boli infecțioase, control oftalmologic. În tipul controlului anual, medicul informează paciente cu privire la riscurile epidemiologice şi la opţiunile de vaccinare.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!