Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj trimite medicamente și materiale sanitare de primă necesitate în Ucraina

Home $ Articole $ Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj trimite medicamente și materiale sanitare de primă necesitate în Ucraina

by | Mar 3, 2022 | Articole

Un transport cu medicamente și materiale sanitare de primă necesitate pentru spitalele din Ucraina va pleca în cursul dimineții de vineri din fața Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj. Mobilizarea personalului spitalului a venit în urma nevoilor exprimate de partea ucraineană prin intermediul Liceului Ucrainean „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației, respectiv a doi profesori ai liceului, totodată translatori de limbă ucraineană.

Suma de bani a fost strânsă în urma donațiilor personalului medical și auxiliar din spital și a câtorva sponsori și folosită pentru achiziționarea necesarului de materiale respectând lista trimisă de reprezentanți ai unor spitale din Ucraina, imediat după declanșarea conflictului, printre care medicamente analgezice, antiinflamatoare, anestezice, antibiotice, antiseptice etc.

Transportul va pleca mâine dimineață după finalizarea tuturor documentelor necesare. Materialele vor merge cu ambulanța noastră până în Sighet, unde vor fi preluate de un alt transport care are acces în zona de război. Am făcut un apel la personalul nostru care a răspuns prompt și s-a mobilizat să strângă donații. Am trecut printr-o pandemie cu cinci valuri și am învățat cât de mult înseamnă spiritul de solidaritate și de sacrificiu. Când ne-a fost foarte greu ne-am bucurat de sprijinul unor oameni, fie instituții sau persoane fizice, care nu ar fi fost obligați să ne ajute. Cred că aceasta este șansa de supraviețuire a noastră, a oamenilor. Iar acum, vrem să ne arătăm recunoștința și să ajutăm atât cât putem. Donațiile personalului au fost în bani și am avut și sponsorizări. Fondul de donații va rămâne deschis și dacă va fi nevoie vom continua transporturile – a precizat pentru ClujLife managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, Ec. Ioan Mureșan.

Potrivit managerului SCBI Cluj, în perioada următoare spitalul ar putea să primească și pacienți ucraineni, mai ales pacienți cu boli acute sau cronice specifice profilului spitalului. Astfel, odată cu reducerea paturilor destinate pandemiei COVID-19, vor fi alocate paturi acestor pacienți în caz de necesitate.

„Deși ne-am făcut o strategie pentru perioada post-pandemie, planurile par să se schimbe. După doi ani în prima linie, consider că suntem mai pregătiți și ne propunem să fim cât se poate de prezenți și în criza actuală”, a adăugat Ioan Mureșan.

Conform celei mai recente metodologii a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, echipele medicale care monitorizează starea de sănătate a refugiaților în taberele temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locații de cazare stabilite pentru situații de urgență, care depistează cazuri de boli transmisibile pe baza definițiilor de caz, vor îndruma toate cazurile suspecte respective, pentru evaluare și, după caz, internare, către cel mai apropiat spital de boli infecțioase/spital cu secție de boli infecțioase, apelând serviciul 112.

În ultima săptămână, românii s-au mobilizat în număr impresionant pentru ajutorarea poporului ucrainean prin campanii de donații și de materiale de primă necesitate. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa, menţionând că ţara noastră a ajutat nu numai refugiaţii din Ucraina, dar şi Republica Moldova.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!