Avantajele și dezavantajele panourilor solare

Home $ Diverse $ Avantajele și dezavantajele panourilor solare

by | Jul 11, 2022 | Diverse

Panourile solare sunt o alternativă bună dacă doriți să consumați propria energie curată și să economisiți bani pe termen lung. Iată care sunt diferitele avantaje și dezavantaje ale utilizării acestei energii regenerabile pentru locuința dumneavoastră, precum și perspectivele de viitor ale energiei solare.

Avantajele și dezavantajele panourilor solare

1. Avantajele panourilor solare pentru casa ta

Utilizarea energiei solare are o serie de beneficii pe care merită să le cunoaștem. Acestea sunt cele mai importante:

1.1 Zero emisii poluante

Principala atracție a energiei solare este că, spre deosebire de alte surse, nu generează emisii poluante, nici direct, nici indirect. Odată ce instalați kit-ul solar, nu vor mai exista emisii de gaze cu efect de seră. Acesta este un motiv întemeiat pentru a opta pentru instalarea acestor dispozitive.

1.2 Economii de energie

Instalarea panourilor fotovoltaice presupune o investiție inițială, este adevărat, dar pe termen mediu economiile de energie realizate sunt foarte mari. Factura de electricitate va fi mai ieftină și, în plus, cu contoarele bidirecționale veți avea posibilitatea de a returna energia pe care nu o utilizați și de a o “revinde”. Aceasta este o opțiune pentru cei care doresc să economisească energie.

1.3 Fără zgomot

Un alt aspect important al energiei solare este că nu generează zgomot, spre deosebire de generatoarele de electricitate convenționale. Dacă nu doriți să suportați zgomote enervante, aceasta este o posibilitate de a câștiga la starea de bine.

1.4 Compatibilitate cu alte surse de energie

Energia fotovoltaică este compatibilă cu alte surse și, de fapt, multe case au două instalații pentru a funcționa cu energie convențională atunci când cealaltă nu funcționează. În acest fel se poate face o tranziție treptată și, mai presus de toate, se pot evita problemele, astfel încât să nu rămâneți niciodată în pană de curent.

1.5 Disponibil pe toată planeta

Soarele este o sursă inepuizabilă de energie pentru întreaga planetă, cel puțin pe termen foarte lung, deoarece se estimează că va continua să emită energie timp de 5 miliarde de ani. Este important de reținut că energia este obținută de la soare în locuri unde nu există alte opțiuni, deoarece în zonele izolate aceasta este o modalitate de funcționare autonomă a unei instalații mici.

2. Dezavantajele energiei solare

Deși utilizarea energiei solare are multe aspecte pozitive, merită să luăm în considerare și dezavantajele. Este important să rețineți că mixul energetic oferă mai multe posibilități și că, în funcție de locație, puteți fi interesat de o sursă sau alta.

2.1 Necesită o investiție inițială ridicată

Instalarea de panouri solare necesită o investiție inițială ridicată. Acest lucru înseamnă că opțiunea pentru această structură poate fi costisitoare la început, ceea ce poate descuraja gospodăriile cu resurse reduse.

2.2 Putere limitată

Un panou solar are o putere limitată și, din acest motiv, utilizarea acestui tip de energie este uneori insuficientă pentru a acoperi de una singură nevoile unei case. Gândiți-vă că o casă mică dintr-o zonă temperată utilizează nu mai puțin de 7 kW pe zi, iar un panou standard generează doar 250 W.

2.3 Dependența de climă

Acest dezavantaj trebuie pus în perspectivă, deoarece este posibil să se prevadă sau să se facă medii ale orelor de soare anuale și zilnice, dar, în orice caz, avem această problemă. Dacă vremea din zona dumneavoastră este schimbătoare și nu aveți o capacitate mare de stocare a energiei, s-ar putea să aveți probleme. În locurile unde este puțin soare, nu este nici cea mai bună opțiune.

3. Tipuri de panouri solare

Panourile solare variază în ceea ce privește dimensiunea și puterea, dar există două tipuri principale care sunt utilizate cel mai des:

3.2 Panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice sunt alcătuite din celule de siliciu care colectează energia solară și o transformă în curent alternativ. Acesta este panoul cel mai frecvent utilizat în structurile de autoconsum și poate fi monocristalin sau policristalin. Are diferite aplicații în funcție de climă și de rentabilitatea așteptată în fiecare caz.

3.3 Panouri termice

Panourile termice sunt mai puțin răspândite și sunt utilizate în principal în instalațiile comunale pentru a genera căldură sau aburi. Este important de reținut că există colectoare de temperatură înaltă, medie și joasă. Scopul acestor panouri este acela de a genera energie, dar este adevărat că, de obicei, nu sunt utilizate zilnic.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!