Oaze de liniște deschise pentru comunitate, la granița dintre real, digital și imaginar

by | Oct 21, 2022 | Știri Cluj

O echipă creativă, multidisciplinară și multi-generațională (nativi digitali și cei care au copilărit înainte de internet) a construit în Studio Euphorion, al Teatrului Național din Cluj-Napoca, o instalație artistică pentru publicul larg, ce va putea fi vizitată în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie. Tehnologia și știința se întâlnesc într-un context artistic și alcătuiesc o atmosferă gândită pentru a stimula accesarea unei stări profunde de relaxare, de bine, de claritate și de siguranță.

OAZE DE LINIȘTE propune revizitarea relației fiecăruia cu natura și, în cele din urmă, cu sine. Instalația artistică a fost concepută ca o pauză de la agitația cotidiană, prin care fiecare participant își poate lua un moment de relaxare, astfel urmărind reducerea simptomelor de stres, cu scopul creșterii stării de bine și îmbunătățirii sănătății mintale. Instalația este compusă dintr-o călătorie prin intermediul realității virtuale, de la o viziune macro la una micro asupra universului apropiat în care ne aflăm, precum și o experiență de video mapping, prin intermediul căreia participanții relaționează cu imaginile și sunetele digitale ale unor reprezentante ale naturii.

Instalația artistică participativă OAZE DE LINIȘTE este o co-producție dintre asociația Create.Act.Enjoy și Teatrul Național din Cluj-Napoca și face parte din programul „Tineri creatori“ al Teatrului Național, care își propune să sprijine și să lanseze tinerii creatori, prin oferirea unui cadru profesionist de creare și prezentare, precum și accesul la categorii de public divers.

Conceptul și regia sunt realizate de Andreea Iacob și Diana Buluga, scenografia a fost creată de Gábor Zsófia, muzica specială pentru proiect e compusă de József Iszlai (a cărui experiență include și scrierea de muzică interactivă pentru Metaverse), creația VR a fost generată de echipa Loop Virtual Reality Solutions, iar video mapping-ul surprinzător de minuțios îi aparține lui Virgil Puiac. Proiectul poate fi comunicat vizibil cu ajutorul lui Cristian Luchian, care a făcut designul de afiș, iar pentru a putea infuza instalația cu grijă atât față de oameni, cât și față de natură au fost foarte prețioase sfaturile consultanților Gabriela Pop (psihologie), Samuel Bud (psihologie), Alina Biro (biologie) și Marina Dascăl (sociologie).

Participarea este gratuită, însă locurile sunt limitate și se ocupă pe bază de rezervare. Deja toate locurile pentru luna octombrie (27-29) au fost ocupate, la scurt timp după ce a fost lansat evenimentul online care anunța proiectul. Rezervări pentru luna noiembrie se mai pot face prin alegerea unui interval orar din calendarul proiectului. Instalația este concepută pentru a acomoda 2 persoane în același interval de timp (20 minute), fiecare persoană având nevoie de rezervarea propriului loc. Recomandare de vârstă: peste 14 ani (ca recomandare generală pentru accesarea unei experiențe VR mai consistentă ca durată).

Instalația va putea fi vizitată în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie, de către cei care și-au rezervat locul, astfel:
27-28 octombrie (joi – vineri), între orele: 16:00 – 20:00
29 octombrie (sâmbătă), între orele: 13:00 – 20:00
4 noiembrie (vineri), între orele 16:00 – 20:00
5-6 noiembrie (sâmbătă – duminică), între orele 13:00 – 20:00
11 noiembrie (vineri), între orele 16:00 – 20:00
12-13 noiembrie (sâmbătă – duminică), între orele 13:00 – 20:00

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This