Cluj: Băcănii italiene de unde te aprovizionezi cu produse tradiționale

Home $ Articole $ Cluj: Băcănii italiene de unde te aprovizionezi cu produse tradiționale

by | Jan 28, 2023 | Articole, Recomandări

Calitatea fiecărei mese depinde de calitatea ingredientelor pe care le incluzi în ea. Pentru momentele în care decizi să-i aloci timp gătitului și să pornești într-o călătorie culinară în Italia, ne-am documentat și am descoperit / testat 6 băcănii italiene de unde poți să te aprovizionezi cu produse tradiționale în Cluj. Și ei, la fel ca tine, cel care citește acest articol în timp ce-și face lista de cumpărături, au convingerea că mâncarea bună satisface nu doar simțul gustului și al mirosului, ci oferă plăcere ochilor, creează bucurie și dorința de a fi împreună. Ei sunt adepții unui stil de viață italian care pune preț pe la dolce far niente și care se reflectă inclusiv în bucătăria, preparatele și mesele lor.

Atunci când te saturi să pregătești aceleași rețete de zi cu zi și vrei să aduci puțină noutate în bucătăria ta, iată care sunt băcăniile italiene din oraș la care poți apela cu încredere.

Artigiani del Gusto

Cea mai nouă băcănie italiană din Cluj, recent deschisă pe strada Constantin Brâncuși nr. 21, Artigiani del Gusto promite „excelență alimentară”. Un magazin cu produse excepționale pentru cei care iubesc bucătăria italiană și nu numai, echipa pune preț pe calitate. Selecția lor de brânzeturi – spre exemplu – include: Pecorino Scoparolo (15RON) – brânză din lapte de oaie cu coajă, textură compactă, culoare alb-crem, aromă intensă și parfumată de mucegai natural, Mini brânză Il Tartufaio (19RON) – brânză de dimensiuni mici, semimaturată, din lapte de vacă și de oaie cu fulgi de trufe și Pecorino di Farindola (18RON) – brânză din lapte integral crud de oaie, produsă în Parcul Național Gran Sasso, cu o textură semi-dură, de culoarea paiului de grâu, compactă, cu un gust intens și ușor picant. Explorează restul selecției lor de produse aici, și ține minte că ambalajele tuturor produselor sunt made in Italy.

Cucina Turea

Cucina Turea nu e un simplu restaurant. Nici o simplă băcănie. Este băcănia cu bucătărie. Altfel spus, când le treci pragul intri într-o poveste italiană. Pe rafturile lor găsești zeci de tipuri de paste făcute de ei – ca de exemplu, Linguine cu cerneală de sepie (13,50RON), brânzeturi, cărnuri alese, deserturile casei (Cassata Siciliana, 500 gr., 65RON), focaccia caldă și peste 100 etichete de vin italian. Iar dacă nu te grăbești prea tare te poți așeza la masă pentru un pranz sau o cină delicioasă. Bucătarii lor se vor asigura că te vei simți exact ca-n Italia. Vino pe strada Ioan Rațiu nr. 2 și fă parte din poveste. Dacă dorești să primești produsele lor direct acasă, beneficiezi de livrare gratuită în Cluj-Napoca și zona metropolitană la comenzi minime de 500RON. Iar ca să fii la curent cu noutățile din meniul acestora, te invităm să-i urmărești aici.

Bottega Italiana

Bottega Italiana își propune ca prin intermediul celor trei magazine din centrele comerciale Iulius Mall, Vivo! și Cora, precum și a magazinului lor online, să ne poarte într-o călătorie culinară prin toate regiunile Italiei. Ei cred că mâncarea bună satisface nu doar simțul gustului și al mirosului, ci oferă plăcere ochilor, creează bucurie și dorința de a fi împreună: este modul de viață italian. De la Bottega Italiana poți achiziționa: preparate din carne, brânzeturi, lactate, produse conservate, produse congelate, ulei de măsline, oțet balsamic, condimente, specialități, paste, piadine, grisine, orez, făină, dulciuri, cafea, vinuri, grappe, lichioruri și digestive. #petestate, pastele Tortelloni cu ricotta și spanac (15RON), crema de brânză Provolone Valpadana D.O.P. Calzetti (14RON) și lichiorul Lemoncilo (45RON) merită să se numere printre primele produse de la Bottega Italiana pe care le deguști.

Italo’s Prodotti Italian Gourmet

Povestea brandului Italo’s Prodotti Italian Gourmet pornește de la un întreprinzător italian, care trăiește de mulți ani în România. Din dorința de a aduce complexitatea și calitatea bucătăriei italienești la noi în țară a creat un nou concept de magazin pe strada Louis Pasteur nr. 74. Ei știu că în Italia clima diferă foarte mult între regiunea nordică și cea sudică datorită reliefului. Astfel că, bucătăria mediteraneană din Sudul Italiei are influențe arabe, pe când cea nordică are un mix de influențe romane și germane. Și-au propus să ne aducă toate produsele chiar din Italia, asigurându-se că sunt fabricate tot acolo. Astfel, câteva dintre regiunile din Italia în care poți face o călătorie culinară atunci când alegi să cumperi de la ei sunt: Abruzzo, Calabria, Campania, Emilia-Romagna, Lazio, Lombardia și multe altele. Vino să le descoperi oferta de produse atent alese aici.

Da Pino

Despre Da Pino ne place să spunem că produc niște preparate demne de premii culinare și, mai mult decât atât, au și o băcănie ofertantă și bogată în variate produse de la care te poți aproviziona atât fizic de pe strada Universității nr. 8, cât și online. Poți cumpăra de la ei prosciutto, salam și alte preparate din carne, brânzeturi – fie de vacă, de oaie, de capră sau de bivoliță, produse fără gluten, paste și orez, creme tartinabile, sosuri, conserve, condimente, marmelade și dulcețuri, biscuiți, grisine, pește și pâine. Iar ocazional poți găsi și zacuscă sau pateuri, numai bune de întins pe pâinea fragedă. Spre exemplu, poți achiziționa Prosciutto Parma DOP maturare 18 luni, brânză Gorgonzola DOP dulce TOSI, Fusilli integrale Ecor și Marmeladă din mandarine târzii. Recomandarea noastră? Pâinea artizanală cu Maia din făină integrală și făină Caputo gătită in-house de către bucătarii Da Pino.

Maiá – Brutărie artizanală

Maiá duce ideea de brutărie artizanală la un alt nivel, cu preparate proaspete, pregătite după rețete proprii. Se află pe strada Vasile Lupu 77, undeva printre case și blocuri. Pe lângă diversele sortimente de pâine, ciabatta și baghete, mai găsim și prăjituri, produse de patiserie, sandwich-uri proaspăt făcute, vinuri, mezeluri sau brânzeturi. Pâinea este proaspătă, făcută după rețete italienești, iar deși prețurile sunt destul de mari, între 20 și 30 de lei, gustul și frăgezimea lor merită toți banii. Noi am luat și un croissant cu migdale – despre care am povestit mai multe aici –, dar nu putem să descriem cât de bun a fost. Cu fulgi și sirop de zahăr în exterior și cremă de migdale în interior, crocant, fraged și cremos în același timp, a fost un adevărat deliciu.


De îndată ce testezi variantele de mai sus, îți recomandăm să explorezi și ofertele celor de la Băcănia Bolloga, Bio Băcănia, Băcănia Bun și Gook. La Băcănia Bolloga (strada Măceșului nr. 2) totul se învârte în jurul păstrăvului lor ecologic; în băcănie au peşte proaspăt şi afumat, precum şi diverse preparate proaspete, ieşite din bucătăria lor, pregătite cu ingredientele Bolloga, savuroase şi pline de nutrienţi, cu tot ce e mai bun în Transilvania. Bio Băcănia (Aleea Detunata nr. 1) e inspirată de gustul, aromele, savoarea hranei de odinioară cu care am crescut cei mai mulți dintre noi. Băcănia Bun (localizată în interiorul hypermarket-ului CORA, pe Bulevardul 1 Decembrie) ne aduce (mai ales) dulciuri delicioase, dar și preparate tradiționale – cum ar fi salate fine după rețete moldovenești. De la Gook poți achiziționa cu încredere o „pâine de poveste”; odată ce ai gustat-o, zicem noi, este imposibil să nu-i duci vorba mai departe.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!