23 de festivaluri din România pe care să nu le ratezi în 2023

Home $ Articole $ 23 de festivaluri din România pe care să nu le ratezi în 2023

by | Feb 4, 2023 | Articole, Festivaluri

2023 se anunță un an bogat, plin de evenimente și de oportunități. Chiar dacă prima lună din acest an deja a trecut și unii poate se grăbesc să își stabilească concediile, alții își pregătesc cu foarte multă atenție task-urile zilnice, studenții visează deja la vacanța de vară, sătui fiind de sesiune, cert este că toată lumea așteaptă cu nerăbdare să participe la festivalurile preferate din acest an.

Noi ne-am propus să facem o listă cu 23 de festivaluri de neratat din România. Așa că am făcut o selecție după preferințele noastre, însă am avut grijă să includem câte ceva pentru toată lumea. Astfel, în selecția noastră am cuprins atât festivaluri de muzică, cât și de teatru, film sau sport. Sperăm că lista noastră să te inspire și să te ajute să îți planifici cât mai eficient ieșirile din acest an.

1. Timișoara a primit titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023, iar deschiderea oficială a acestui momentul va avea loc în weekendul 17-19 februarie, când orașul va fi acaparat de peste 50 de concerte și expoziție în aer liber. Mini-festivalul va avea un adevărat portofoliul de spectacole muzicale, precum și instalații new media, care te vor fermeca pe loc. Astfel, finalul iernii va regăsi Timișoara într-un spirit de sărbătoare, unde ești invitat să petreci. Mai multe informații despre programul de la Deschiderea (după cum le place organizatorilor să numească acest eveniment), vei găsi chiar aici.

2. Winterfest va avea loc anul acesta în perioada 24-26 februarie, pe Pârtia Veverița din Vatra Dornei. Demn de menționat este și faptul că va exista un Preview Days, chiar aproape de Cluj, mai exact la Mărișel, între 17 și 19 februarie, pentru a te convinge de energia și vibe-ul festivalului. Acesta a luat naștere în anul 2018 și este dedicat sporturilor de iarnă și turismului românesc. În fiecare an promite experiențe inedite, iar dacă ziua este dedicată schiurilor și snowboard-ului, seara te poți încălzi pe ringul de dans, pregătit pentru tine și prietenii tăi. Urmărește-le paginile de Facebook și Instagram, pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

3. Massif se află la prima ediție și va avea loc în perioada 3-5 martie 2023. Acesta se va desfășura în Poiana Brașov și se adresează celor care își doresc o distracție pe cinste la munte. Iubitorii sporturilor de iarnă, precum și ai muzicii și ai distracției, sunt cu toții așteptați la Massif. Pentru ediția din acest an sunt pregătite 7 scene, care vor cuprinde stiluri de muzică diferite, care promit să-i bucure pe toți participanții, indiferent dacă au venit expres pentru sporturile de iarnă sau dacă își doresc doar petrecere într-un peisaj de vis. Momentan s-au anunțat peste 100 de artiști trupe și dj care vor face senzație pe scenele de la festival. Biletele sunt puse deja în vânzare, se găsesc aici, iar prețurile pornesc de la 79 euro. Nu uita să-i urmărești pe social media pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

4. Iubitorilor de muzică electronică le propunem să meargă la Sunwaves, mai ales dacă nu au experimentat până acum acest festival de la malul mării. Va avea loc în perioada 27 aprilie – 3 mai 2023, astfel încât îți poți începe vacanța de primăvară cu un adevărat festival. Acesta se va desfășura pe plaja din Mamaia Nord, iar prețul unui bilet pentru toate zilele de festival începe de la 79 euro, însă mai multe informații referitoare la experiența de la Sunwaves, precum și despre biletele pe care le pune la dispoziție, poți vedea chiar aici.

5. Beach, please! este cel mai mare festival dedicat culturii urbane din Europa de Est și va avea loc în perioada 27-30 aprilie 2023, pe Plaja Costinești, de la malul mării. În cadrul acestui festival te vei întâlni cu cele mai populare nume din industria de trap și hip hop, iar printre artiștii anunțați momentan se numără Central Cee, 6ix9ine, Dababy Și Nle Choppa, Ian, Oscar, Azteca, Bvcovia Și Marko Glass, Puya, Nane, Lil Cagula, Deliric, etc. Prețul unui bilet pentru toate cele 4 zile de festival pornește de la 349 lei, iar aici poți vedea mai multe informații privind tipurile de bilet pe care le poți găsi. Nu uita să-i urmărești pe paginile lor de Facebook și Instagram, unde sunt activi și unde vor posta constant informații importante despre festival.

6. Avem și o propunere pentru iubitorii de mișcare: Sports Festival, care are loc nicăieri altundeva decât la Cluj Napoca. Festivalul presupune un cu totul altfel de spectacol, în care iubitorii sporturilor se întâlnesc pentru a experimenta noi senzații, dar și pentru a-și susține echipele și sportivii preferați. Ediția de anul acesta va avea loc în perioada 1-4 iunie și va aduce cu sine mișcare, muzică și experiențe noi, în cadrul cărora, atât adulții, cât și copiii vor putea încerca în mod gratuit noi tipuri de sport. Programul complex și alte informații despre festival se vor regăsi pe site-ul acestora.

7. Unul dintre cele mai iubite festivaluri de la noi din țară, mai ales din orașul nostru, este TIFF. Aici, an de an, te poți bucura de avanpremiere și premiere, atât a celor mai așteptate filme românești, cât și a celor internaționale. Mai mult decât atât, Clujul prinde viață la vederea atâtor cinefili, care timp de 10 zile, se bucură de proiecții de senzație, atât în cinematografele din oraș, cât și în Piața Unirii sau în alte locații surpriză, pregătite cu grijă de către organizatori. TIFF va avea loc anul acesta în perioada 9-18 iunie și va aduce, cu siguranță, multe filme pe măsură, întâlniri cu regizori și actori atât arhicunoscuți, cât și cu cei aflați la începutul carierei. Aici poți urmări mai multe informații despre festival și despre abonamentele pe care le va pune în vânzare.

8. Saga Festival este un festival de muzică electronică care are loc în perioada 23-25 iunie. A 3-a ediție va fi într-un cadru foarte cool, la Romaero Airport, acolo unde poți vedea avioane pline de graffiti și unde imaginația și creativitatea se întâlnesc pentru a contura cel mai mare festival de muzică electronică din București. Prețul unui abonament pentru toate cele 3 zile pornește de la 400 lei. Acestea pot fi cumpărate de aici și bineînțeles, te sfătuim să urmărești cu atenție paginile de social media Saga Festival, mai ales pentru că urmează să anunțe noi artiști și multe alte informații de interes.

9. Iubitorilor de teatru le recomandăm să meargă la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, care anul acesta, împlinește 30 de ani de existență. În 2023 festivalul va avea loc în perioada 23 iunie – 2 iulie, perioadă în care va găzdui zeci de spectacole, din toate colțurile țării, cât și spectacole internaționale. Experiențele teatrale de la Sibiu sunt, cu siguranță, printre cele mai interesante experiențe pe care le poți trăi vara aceasta în cadrul unui astfel de festival. Biletele pentru spectacole vor fi puse în curând spre vânzare, așa că te sfătuim să urmărești site-ul celor de la FITS.

10. Neversea este festivalul de la malul mării și de la care nu vrei să ratezi concertele care au loc până în zorii zilei. Anul acesta festivalul va avea loc în perioada 6-9 iulie și va aduce cu sine, ca de fiecare data, experiențe de neuitat pentru cei care vor trece pragul festivalului. Multiplele scene vor asigura muzica pe întreaga perioadă, astfel că, vei putea să te distrezi alături de prietenii tăi. Neversea este o alegere potrivită pentru a combina o escapadă la mare cu o ieșire la un festival. Biletele se găsesc aici, iar prețurile pornesc de la 99 euro.

11. Electric Castle este, cu siguranță, unul dintre cele mai iubite festivaluri din România, mai ales pentru că are loc la o aruncătură de băț de Cluj Napoca, în Bonțida, unde, la Castelul Bánffy, se construiește un cadru de poveste și un adevărat oraș. Experiența de aici poate fi una surprinzătoare, care îți permite să-i vezi laolaltă pe artiștii tăi preferați, în timp ce te bucuri de experiențele pregătite pentru tine și prietenii tăi. Ediția de anul acesta va avea loc în perioada 19-23 iulie, iar printre artiștii deja anunțați se numără The Chemical Brothers, Iggy Pop și George Ezra, Tash Sultana, Peggy Gou, REZZ, etc. Pentru mai multe detalii despre trupele și artiștii care vor veni la festival îți propunem să arunci o privire pe paginile de Facebook și Instagram EC, precum și pe site-ul oficial. Biletele pornesc de la prețul de 130 euro și se găsesc aici.

12. Artmania Festival va avea loc în perioada 28-30 iulie 2023, la Sibiu. La Artmania vei întâlni unele dintre cele mai importante trupe de rock și metal din lume, iar printre artiștii care vor concerta anul acesta se numără Porcupine Tree Wardruna, Emperor, Samael, Tesseract, Vulture Industries și încă câțiva pe care te invităm să-i descoperi. Biletele pentru ediția de anul acesta sunt deja puse în vânzare și se găsesc aici, având prețul de 400 lei.

13. Tot celor care sunt fani ai muzicii rock, dar și cei cărora își doresc să facă o escapadă la malul mării, le propunem să meargă la Living Rock. Festivalul are loc pe Plaja Tuzla, acolo unde adună an de an trupe de muzică rock, a căror acorduri de chitară electrică răsună până în zorii zilei, chiar la malul Mării Negre. Ediția de anul acesta este în pregătiri, așa că pentru mai multe informații îți propunem să urmărești pagina lor de Facebook, precum și site-ul oficial.

14. Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din țară, găzduit la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării. Festivalul se adresează mai ales regizorilor tineri și, bineînțeles, filmelor independente. Locația este de-a dreptul ruptă din mediul cotidian, așa că dacă te vei afla în vacanță în Delta Dunării, îți propunem să vezi măcar un film din cadrul competiției festivalului. Ediția de anul acesta este deja anunțată, însă perioada exactă în care va avea loc urmează să fie făcută publică în curând. Așadar, stay tuned!

15. Tot pentru fanii muzicii rock este și următoarea recomandare, care nu putea să lipsească din lista noastră. Este vorba desigur de Rockstadt Extreme Fest, care va avea loc în perioada 2-6 august 2023. Festivalul se desfășoară la Râșnov, iar odată cu trecerea timpului, a devenit cel mai mare festival de rock & metal din România. Printre trupele care vor concerta anul acesta se numără Trivium, Alestorm, Obituary, Gaerea, I Am Morbid, Mayhem, Dying Fetus, Knocked Loose, Deicide, Sleep Token, While She Sleeps, Midnight, Hangman’s Chair, Igorrr, Gutalax și Perturbator, însă organizatorii ne promit un total de 70 de trupe care vor face din ediția de anul acesta una de neuitat. Prețul biletelor pornește de la aproximativ 727 lei, iar mai multe informații despre acestea și ofertele de la Rockstadt vei găsi aici. Nu uitați să-i urmărești pe Facebook și Instagram, pentru a fi la curent cu ultimele informații privind festivalul.

16. În perioada 3-6 august va avea loc UNTOLD. Este deja un festival de muzică arhicunoscut la nivel internațional, care are loc în inima Clujului și care an de an promite artiști noi, de care festivalierii se vor bucura. Experiența Untold este una care merită încercată, mai ales pentru că lumea fantastică, în jurul căruia se conturează povestea festivalului, este una fantastică. Printre artiștii care vor urca pe scenele de la Untold anul acesta se numără Armin Van Buuren și Imagine Dragons, însă organizatorii promit câteva zeci de artiști care să bucure toți participanții. Biletele sunt puse deja în vânzare, se găsesc aici și pornesc de la prețul de 139 euro. Mai ales pentru că organizează frecvent giveaway-uri, dar și pentru că urmează să fie publicate mai multe informații despre festival, îți recomandăm să-i urmărești pe toate platformele de social media.

17. Summer Well este și el unul dintre cele mai apreciate festivaluri de muzică din România. Are loc pe Domeniul Stirbey, Buftea, în apropiere de București, iar ediția de anul acesta va avea loc în perioada 11-13 august și va aduce cu sine un val nou de artiști. Amplasarea festivalului îți va permite să te bucuri de Castelul Buftea, prin urmare, dacă ești în zonă în perioada aceasta, îți recomandăm să faci neapărat o vizită festivalului alături de gașca ta de prieteni. Printre artiștii anunțati până acum pentru ediția de anul acesta se numără Florence + The Machine, Yungblud, Tom Grennan, Cassia, Kid Francescoli, Lime Cordiale și 070 Shake. Prețul unui bilet pornește momentan de la 475 lei, iar pentru mai multe detalii despre acestea, poți arunca o privire aici.

18. Ediția cu numărul trei de la Mumush va avea loc în perioada 17-21 august. Propune un concept de redescoperire a sinelui, de recorectare cu cei din jur și de apropiere față de natură. Este extrem de prietenos și va avea loc în aer liber. Festivalul aduce cu sine diferite zone cu activități, precum cele de artă și meșteșug, zona pentru cei mici, yoga, zona de vindecare și multe altele. Festivalul este pet friendly, așa că poți să vii cu întreaga familie. Prețurile pornesc de la 350 lei, iar mai multe detalii despre festival și despre conceptul din spatele acestuia poți vedea chiar aici.

19. Smida Jazz Festival este un festival de muzică jazz de avangardă care are loc în apropierea Clujului, în localitate cu același nume. Cadrul este unul apropiat de natură, astfel că festivalul este dedicat iubitorilor de jazz și de aer liber, precum și de camping. Deși festivalul este unul mai mic, vine la pachet cu o experiență interesantă, mai ales pentru că în cadrul său sunt organizate diverse activități interactive și interesante, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. De la muzică, business talks, expediții în natură, ateliere creative și nelipsitele concerte de jazz, Smida rămâne unul dintre festivalurile noastre preferate. Menționăm și faptul că este pet friendly, așa că nu trebuie să-ți faci griji în privința blănosului tău. Biletele încă nu s-au pus în vânzare, dar te invităm să urmărești site-ul oficial pentru mai multe informații și detalii. Save the date: 18-20 august.

20. Jazz in the park este un alt festival preferat al nostru, care aduce în oraș o atmosferă de only good vibes. Acesta va avea loc în Parcul Etnografic Romulus Vuia, în perioada 1- 3 septembrie. Artiștii de la Jazz in the park sunt de la un an la altul tot mai mulți și tot mai dornici de a se întâlni cu publicul energic al festivalului. Jazz in the park este foarte friendly, mai ales pentru că se desfășoară în aer liber, într-un cadru aparte, pentru a inaugura începutul toamnei într-un mod cu adevărat plăcut. În ceea ce privește prețurile biletelor, acestea pornesc de la 300 lei și se găsesc aici. Nu uita să-i urmărești pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele noutăți. Anul acesta va avea loc și competiția internațională Jazz in the park (30 iun – 2 iul), ocazie cu care se întorc în Parcul Central, locul de unde au pornit în urmă cu 10 ani.

21. Fall in love este un festival tânăr, aflat anul acesta abia la ediția cu numărul trei. Se va desfășura pe Domeniul Palatului Mogoșoaia, unde vor oferi mai multe scene pentru ca muzica de toate tipurile să răsune, iar festivalierii să se bucure de ritmurile preferate. Conceptul festivalului are în vedere atât concerte diverse, dans, cât și instalații de artă contemporană, totul într-un cadru aproape de natură. Anul acesta festivalul va avea loc în perioada 1-3 septembrie, prețul biletelor pornește de la 150 lei, așa că mai bine te-ai grăbi să prinzi oferta de neratat. Aici găsești mai multe informații despre festival, iar de aici îți poți procura biletul.

22. Dracula Film Festival va avea loc, desigur, la Brașov. Este un festival de film competițional, în cadrul căruia sunt proiectate filme horror, sf, supranaturale, thriller și fantasy. Așa că, dacă ai în producție un film având acest gen sau dacă ești fan al acestor tipologii de filme și plănuiești o excursie până la Brașov, te invităm să nu ratezi acest festival. Interesat este și faptul că are o secțiune recent adăugată, numită Dracula Digital, care are scopul de a promova în rândul tinerilor, cu vârste cuprinse între 16-29 ani, educația cinematografică. În curând vor anunța perioada în care filmele pot fi înscrise, așa că te sfătuim să urmărești site-ul oficial pentru a afla care sunt criteriile de selecție.

23. Ediția cu numărul 30 de la Astra Film Festival va avea loc în perioada 15-20 octombrie 2023. Este cel mai longeviv festival de film din România și are loc la Muzeul Astra din Sibiu. În cadrul acestuia se desfășoară o competiție de film, unde cinefilii se pot bucura de o experiență aparte. În cadrul programului va exista și o secțiune de filme non-competitive, workshop-uri, dar și programe speciale. Mai multe detalii despre festival și despre biletele care vor fi puse în vânzare, poți vedea aici.

Printre festivalurile pe care le așteptăm cu nerăbdare să anunțe mai multe detalii despre edițiile de anul acesta se mai numără și Flight Festival, Jazzx, Sabotage (Timișoara), One World Romania (București), Open Air Blues Festival Brezoi (Brezoi, Vâlcea), Filmul De Piatra (Piatra-Neamț), Zilele Nordului (Darabani, jud. Botoșani).

Tu la ce festivaluri vrei să mergi anul acesta?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!