Pedalatul pe bicicletă – mai mult decât un hobby

Home $ Diverse $ Pedalatul pe bicicletă – mai mult decât un hobby

by | Jul 14, 2023 | Diverse

Pentru multe persoane, pedalatul pe bicicletă este un hobby. Totuși, această activitate este mai mult decât atât. Bicicleta este, la bază, un mijloc de transport. De asemenea, mersul pe bicicletă este și o activitate sportivă și un exercițiu foarte bun pentru a dezvolta mușchii din zona picioarelor. Chiar dacă este folosită pentru a ajunge la muncă sau în alte locuri, bicicleta implică activitate fizică.

Un începător poate găsi alegerea unei biciclete un proces dificil. Acest articol este pentru a da o mână de ajutor celor care nu sunt destul de informați cu privire la acest proces. Citește mai departe pentru a afla aspectele importante la care să fii atent.

Aspecte generale

Bicicletele se împart în trei mari categorii, în funcție de tipul de terenul pe care sunt folosite:

a. Bicicletă de munte
La rândul ei, această categorie se împarte în alte două subtipuri. Există biciclete hardtail (cu cadru rigid) și biciclete full suspension. Pentru bicicleta de munte este necesară o furcă cu amortizor. Aceasta facilitează controlul pe traseele denivelate, dar oferă și un nivel ridicat de confort. Un alt detaliu important sunt vitezele sau rapoartele. În general, acest tip de biciclete are 3 foi. Este recomandat ca foaia mică să aibă 22 sau 24 de dinți și cea mare să aibă 34 sau 36. O astfel de configurație ajută și ușurează urcările. De asemenea, este important să alegi o bicicletă cu cadru din aluminiu. Sunt puțin mai scumpe, însă cu mult mai durabile decât cele din oțel.

Dacă vrei să alegi din categoria de biciclete full suspension, este important să cumperi un model care are amortizor cu cartuș de aer. Este mai eficient decât unul cu ac. Modelul de biciclete full suspension are un preț mai piperat decât cele hardtail, însă este mai confortabil. De asemenea, nu uita să verifici dacă bicicleta pe care vrei să o cumperi are frâne hidraulice pe disc. Acestea sunt o necesitate, fiind cele mai eficiente de pe piață.

b. Bicicletă de oraș
Acest tip de bicicletă este are mereu un cadru rigid. În general, anvelopele sunt subțiri, pentru a te ajuta să ai o viteză mai mare pe asfalt. Sistemul de viteze are 2 sau 3 foi, însă cu mai mulți dinți și mai puține pinioane decât bicicletele de munte. Există modele care nu au foi de viteză, însă ești limitat în unele situații. Dacă ai un loc de depozitare, poți alege o bicicletă cu roți de 28 inch. Sunt mai rapide, însă, fiind mai mari, ai nevoie de un spațiu destinat depozitării. Dacă spațiul pentru depozitare este mai mic, este recomandat să alegi o bicicletă pliabilă. Aceasta are roțile de 20 de inch, dar rulează la o viteză mai redusă. Acest tip de bicicletă este cel mai permisibil din punctul de vedere al prețului. Cadrul poate fi și din oțel și din aluminiu. Frânele pot fi de orice tip, iar greutatea nu este importantă.

c. Bicicletă de trekking
Această categorie de biciclete reprezintă fuziunea dintre bicicleta de oraș și cea de munte. Au roțile mari și subțire, iar anvelopele sunt dotate cu crampoane pentru a avea o aderență bună pe drumurile de pădure sau în zonele ușor accidentate. Furca bicicletei este dotată cu amortizor și este suficientă pentru a oferi un minim de confort pe drumurile denivelate. Este recomandat să cauți un model cu cadru de aluminiu, în caz contrar bicicleta va fi foarte grea. În general, sistemul de transmisie trebuie să aibă minim 2 foi. Frânele pot fi de orice tip, însă dacă plănuiești să folosești bicicleta în condiții meteorologice nefavorabile, sunt recomandate frânele pe disc. Dacă îți propui să o folosești mai des pentru drumurile de pădure, dotează bicicleta cu cauciucuri cu crampoane. Totuși, dacă vrei să ai o viteză de rulare mai mare, alege cauciucuri slick.

Fie că vrei să cumperi biciclete full suspension sau biciclete de oraș (hardtail), calitatea este mai importantă decât economia banilor. O bicicletă mai ieftină înseamnă o calitate mai slabă.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!