În penumbra marelui URSS @ Zorki Photo Cafe

Home $ Articole $ În penumbra marelui URSS @ Zorki Photo Cafe

by | May 29, 2017 | Articole

ÎN PENUMBRA MARELUI URSS
spectacol-lectură după texte de Ludmila Petruşevskaia şi versuri de Aleksandr Blok

lectură: SÂNZIANA TARŢA – actriţă
improvizaţie: ATTILA J. SZABÓ – violoncel

Muzică originală: Csaba Boros
Concept & visuals: Radu Rădescu

Spectacolul-lectură propune, prin muzică, imagine şi naraţiune, o posibilă istorie personală a unui cetăţean sovietic supus vitregilor istoriei recente, la împlinirea – în acest an – a unui secol de comunism. Conceptul este bazat pe structura unor proze scurte dramatizate într-un scenariu construit pe modelul monodramei, înfăţişând destinul unei femei care trăieşte în Uniunea Sovietică şi care parcurge, în etapele vieţii sale, o perioadă plasată între ultimii ani ai erei staliniste şi primii ani de după destrămarea URSS.

Sursa de inspiraţie în a spune povestea în episoade a acestui personaj este volumul „Poveşti de dragoste” al Ludmilei Petruşevskaia, din care au fost selectate trei naraţiuni încărcate, în doze diferite, de farmec şi macabru, realism şi fantastic, opresiune şi umor. Una dintre aceste istorisiri l-a inspirat pe tânărul compozitor Csaba Boros să scrie, special pentru acest eveniment, două cântece pentru voce şi violoncel pe versuri de Aleksandr Blok, poet rus de la cumpăna dintre secolele XIX şi XX, martor al Revoluţiei Ruse.

Lectura este însoţită de un suport muzical improvizatoric live, realizat în manieră electro-acustică de către violoncelistul Attila József Szabó, care devine astfel partenerul tăcut de dialog al actriţei Sânziana Tarţa, cea care o întruchipează pe protagonista spectacolului.

Proiecţiile multimedia vin să ilustreze vizual reperele vieţii personajului: amintirile din perioada studenţiei moscovite, amestecate dulce-amar cu fragmente din perioada matură, de auto-izolare într-un sat dintr-o gubernie îndepărtată, şi cu relatările emoţionantei sale pasiuni târzii, din anii de pensie, pentru cinema.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!