Piata Muzeului

Home $ Articole $ Piata Muzeului

by | Nov 1, 2012 | Articole

Dintre toate locurile din Clujul acesta mare si frumos, trebuie sa recunosc ca partea mea preferata este de la Str. Matei Corvin si pana la Piata Muzeului. Mereu se intampla ceva interesant aici, fie ca sunt targuri, expozitii, concerte, reprezentatii stradale, terase sau doar lume multa.
Cred ca v-ati prins ca astazi as vrea sa discutam despre cladirile din aceasta zona si sa incepem cu cea mai importanta dintre ele, Casa Matia sau Casa Matei.
Casa Matia este una ditre cele mai vechi constructii din Cluj-Napoca si initial s-a numit Casa Stefan Kolb. Aceasta cladire este singura marturie ramasa a tranzitiei dintre stilul gotic la cel renascentist si a servit drept loc de nastere lui Matei Corvin in anul 1440, 23 februarie.
In anul 1740 a fost cumparata de catre urbea clujeana si de-a lungul timpului a avut mai multe scopuri: han, spital, inchisoare. In anul 1902, incinta Casei Matei a devenit sediul Muzeului Societatii Carpatine Ardelene, dedicat turismului, balneologiei, etnografiei. Acest muzeu a functionat pana in anul 1935. Cladirea a functionat apoi ca si colegiu, iar dupa cel de al doilea razboi mondial, Universitatea de Arta si Design a inceput sa o foloseasca, pana in zilele noastre.
De cate ori intru in aceasta cladire simt frumusetea sa, obiectele vechi, usile micute de lemn si curtea interioara de poveste!

In Casa Heltai sau Casa Bocksai a locuit editorul si tipograful Kaspar Helth (Gaspar Heltai) si a fost ridicata in sec. XV.
Aici a fost sediul primei tipografii din Cluj, iar intre anii 1870-1890 a functionat si ca posta, astazi fiind sediul central al Universitatatii Sapientia – Universitatea Maghiara de Stat.

Biserica Franciscană din Cluj, situata in Piata Muzeului, este una dintre cele mai vechi cladiri de cult clujene. Initial, pe acest loc a existat prima Biserica Romano-Catolica din Cluj, distrusa in timpul marii invazii a tatarilor din anul 1241. In anul 1260 a inceput constructia actualei biserici, finalizata 30 de ani mai tarziu.
In anul 1556 reformatii au alungat calugarii catolici, astfel biserica a servit drept locuinta a reginei Ungariei Izabella, timp de un an, apoi lacasul a fost transformat in scoala unitariana.
Din nou, biserica revine catolicilor franciscani care ii contruiesc cladirii o fatada baroc.
In prezent, cladirea functioneaza ca si „Liceul de Muzică Sigismund Toduta”.

Obeliscul Carolina este un monument ridicat in anul 1831, sub forma unei coloane, in amintirea vizitei Imparatesei Carolina si a sotului sau Francisc I. Obeliscul are 10m inaltime si pe cele 4 fatete sunt reprezentate scene ale vizitei imperiale, stema Clujului, o inscriptie in limba latina care aminteste de aceasta vizita si intrarea pe la Poarta de Mijloc a celor doi.
Acest monument este primul de natura laica din Cluj si a fost initial amplasat in Piata Unirii, apoi mutat in actuala sa locatie, pentru a face loc statuii lui Matias Rex.

Piata Muzeului si strada Matei Corvin ofera multe atractii atat localnicilor cat si turistilor. Putem sa ne reparam ceasul la o ceasornicarie veche, sa ne retusam hainele la o croitorie de demult, sa gasim bauturi alese si tigarete la un Liquor Shop, apoi daca ne continuam drumul dam de faimosul Bistro Viena, cu specialitati austrieci si nu numai. De asemenea cafenele intalnim din plin: Shadows, Casa Taufer, sau baruri & cluburi- Ce?, Club Caro, Elements. Un loc de frumos este si bistro Camino.

Fie ca este iarna sau vara, aceasta zona a Clujului este una dintre cele mai frumoase, animate, usor la adapost fata de zgomotul traficului.

Care este zona voastra preferata din Cluj?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!