Caravana Maskar @ Fabrica de Pensule

Home $ Articole $ Caravana Maskar @ Fabrica de Pensule

by | May 11, 2016 | Articole

Caravana Maskar 

În limba romani, maskar înseamnă “între” sau “la mijloc”. De peste jumătate de mileniu, culturile română și romani coabitează în Lunca Dunării, fără să se cunoască cu adevărat, fără să-și înțeleagă trecutul pentru a-și construi împreună viitorul. Prin demersul Maskar construim punți de dialog între cele două lumi și culturi pentru o societate (mai) empatică și incluzivă. Principalul instrument de lucru? Arta de intervenție!

Spațiul expozițional Maskar din cadrul Caravanei invită publicul la o reflecție privind meșteșugurile, porturile, legendele și modul de relaționare al culturii rrome cu societatea post-comunistă. Echipa expoziției este formată din Mihaela Cîmpeanu (curator), Ionuț Dulămiță, Ileana Gabriela Szasz și Vlad Dumitrescu (artiști).

Intrarea este gratuită!
Rezervări: http://goo.gl/forms/hEk6ZuamDK

“Istoria se contractă și se dilată ca o poveste nesfârșită, cu finaluri trecute deschise în prezent. O poveste despre cine-a fost rob rom și cine-a fost stăpân, despre cuvinte-stereotipuri asimilate inerțial și clișee discriminatorii care ne ațipesc conștiința critică, despre transformarea celor slabi în pete de cerneală invizibile ale istoriei, despre oameni deveniți „bun de marfă”, despre violențe și abuzuri repetate împotriva romilor, despre orașe care și-au pierdut identitatea, despre cinematografe și combinate care-au devenit o amintire, despre pierderea oricărui contact cu familiile plecate la muncă în străinătate, despre însingurare și îmbătrânire fără cei dragi aproape.

Maskar (Între) disecă frust și poetic raportarea unei culturi majoritare la o cultură minoritară, felul în care perpetuăm un vocabular discriminator și opresiv fără să-i cunoaștem sensurile, felul în care devenim cititori captivi ai istoriei romilor, pe care îi expediem în formule facile.” (Mihaela Michailov, dramaturg)

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!