Profetul la Cluj. Interviu cu Teodora Enache

by | Sep 20, 2017 | Articole, Recomandări

Am câteva lucruri în care cred cu tărie. Le pot număra pe degetele de la o mână, iar unul dintre ele sună cam așa: e obligatoriu să lasați arta să vă răvășească cât de des puteți. Minim o dată pe lună măcar, vă rog. Motiv pentru care, când am aflat de proiectul inițiat de Teodora Enache, interpreta de jazz, am zâmbit larg și n-am vrut să mă mulțumesc cu informațiile de pe afiș.

Teodora Enache împreună cu Oana Pelea ajung la Cluj în data de 8 octombrie, la Auditorium Maximum, cu spectacolul-concert intitulat “Profetul“, ce pune în scenă 9 capitole din cartea cu același nume a libanezului Kahlil Gibran, iar noi am vrut să aflăm mai multe…

Cum l-ai descoperit pe Kahlil Gibran și cartea sa, ”Profetul” și de ce ai ales tocmai această operă pentru a transforma-o într-un spectacol?
Teodora Enache: Această carte o port în suflet de la 20 de ani… A ocupat mereu un loc în lista cărților mele favorite. O carte mare, cu mesaj adânc, spiritual, care nu trebuie doar lecturată, poți sta citind un vers timp de o luna… A devenit Povestea mea, ”care trebuie cântată’’, încă de acum 7 ani. Nu a fost un proces de voință, de compoziție. Muzica m-a însoțit mereu de-a lungul vieții, folosind sunetul în exprimarea poveștilor mele… Acum a venit rândul Profetului să fie cântat.

Ai mărturisit că ai fost inspirată de cartea lui Kahlil Gibran în compozițiile tale, întrucât temele prezentate au fost mereu parte din sufletul și mintea ta. Spune-ne mai multe despre acest aspect, despre cum ai relaționat la nivel propriu, personal cu cartea.
Teodora Enache: Muzica Profetului a venit într-o vreme în care nu mai doream să cânt. Era o perioadă de încercări, de căutări, de întrebări… îmi puneam întrebări despre ”Cum este Iubirea adevărată?”, ”Ce înseamnă să iubești cu adevărat?”, ”Ce e libertatea?”, ”De ce ne e frică de Moarte?”, ”Cum ne rugăm?”, ”Cum ne creștem copiii?”, ”Cum le putem dărui ce e mai bun?”, ”Cum putem face ca viața noastră să devină mai bună, să putem fi mai fericiți?”, ”Cum să trăim?”.

Cum…. De ce… Cine… Aceste întrebări veneau dintr-un plâns interior sincer și adânc, ce releva dorința de a trăi. Și nu oricum, ci a trăi frumos. Și răspunsurile ieșeau prin cântec. Simplu. Uneori complicat. Cântam și simțeam că mintea se poate curăța… adică să tacă. Și să lase inima să conducă. Așa a ieșit Profetul.

Thank you @ansabjehan. #TheProphet is available for reading at #ParsaBookBank! ?

A post shared by Javid Parsa (@javidparsa) on

În spatele acestui spectacol – concert stau 7 ani de muncă. Cum ai descrie procesul de creație al muzicii pentru ”Profetul”?
Teodora Enache: În spatele acestui spectacol stă o întreagă viață. Fiecare experiență de viață avută m-a condus la ceea ce cânt astăzi. Aș descrie acest proces ca o continuă cizelare și rafinare. Am fost mereu cu gândul acolo. Nu l-am părasit nicio clipă. Colaboratorii mei, cu care am avut diferite alte proiecte între timp, proiecte minunate cu Benny Rietveld, cu Stanley Jordan, cu Theodosii Spassov… cu toții știau de Profetul. Era mereu acolo, cu mine peste tot. Toți mă așteptau cu vești, cu noutăți…

Cum ai evoluat tu pe parcursul acestor ani și cum au influențat diverse schimbări prin care ai trecut creația la care lucrai?
Teodora Enache: E un urcuș în spirală: muncit și trăit și gândit și simțit. Nimeni nu stă pe loc. Fluviul care curge uneori este un firicel subțire, alteori este puternic și vijelios. Uneori cară frunze și crengi și mal și mizerie, alteori este curat și cristalin, alteori e tacut… El curge continuu. Așa suntem și noi, oamenii. Lucrăm continuu…

Lucrez chiar dacă stau și privesc o mierlă cântând… sau un râu curgând… sau mă plimb prin pădure… sau mă joc cu copiii. Acolo, în interior, se lucrează continuu. Mai mult decât orice, lucrez sunetul… care să poată descrie toate astea.

#helloworld #hereiam #lovemusic #nature #freespirit #iamteodora

A post shared by Teodora Enache (@teodora.enache.jazz) on

Oana Pellea va fi alături de tine pe scenă. Cum s-a ajuns la acest duo incredibil și cum decurge colaborarea cu actrița?
Teodora Enache: Sunetul susține Cuvântul și Cuvântul întărește sunetul. Oana Pellea știe mesajul fluviului… este o actriță uriașă. Această întâlnire e o călătorie în care, chiar dacă știi traseul, mereu se vor deschide alte spații noi. Miracolul este prezent… Este o întâlnire care arde punțile de întoarcere…

La ce să ne așteptăm de la spectacol? Ce punem în bagajul propriu înainte de a porni spre Auditorium?
Teodora Enache: Nu știu nici eu… va fi o Facere. Veniți la spectacol și să facem această Călătorie împreună. Fără bagaj :)).

Biletele pot fi achiziționate direct de aici. Grab yours and see you there.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This