Paprika

Home $ Articole $ Paprika

by | Oct 31, 2011 | Articole

Paprika
Regizor: Satoshi Kon
Tara: Japonia
An: 2006. Durata: 90 minute. Sectiune: Omagiu regizorului Satoshi Kon

Revolutionarul animator Satoshi Kon (printre ale carui filme se regasesc Tokyo Godfathers, Millennium Actress si Perfect Blue ) a regizat aceasta adaptare, spectaculoasa ca imagine, a unui roman science-fiction de Yatsutaka Tsutsui.
Limitele dintre psihic si lumea materiala devin insesizabile in thrillerul lui Kon care pune in discutie terorismul mental. Exploatand puterea fara limite a imaginatiei, Paprika nu inceteaza sa incante privirea si sa antreneze mintea. Te prinde chiar de la inceput intr-o curgere de imagini si tranzitii ce urmeaza logica asimetrica a unui vis, sarind de la un element de circ la o liana din jungla.
Atsuko este un psihiatru care utilizeaza tehnologia avansata pentru a studia mintea umana. Aceasta a dezvoltat o masina care ii permite sa intre in visele pacientilor ei si sa le studieze psihicul din interior. Ea are, de asemenea, o dubla datorie ca Paprika, detectiv high-tech, care foloseste aceasta noua inovatie pentru a afla adevarul legat de ceea ce gandesc intradevar persoanele pe care le urmareste. Cu toate acestea, ea cade victima unui hot care fura masinaria, iar Paprika isi propune sa o gaseasca in timp ce orasul este acaparat de o instabilitate psihologica.

Regizorul este unul dintre „monstrii sacri” ai anime-ului, disparut in august 2010 si omagiat de Anim’est in 2011, iar “Paprika” a avut premiera mondiala la Festivalul de Film de la Venetia 2006. Si sincer, m-a dus cu gandul direct la “Inception”. Sa va mai spun de afisul pe care scrie “This is your brain on anime” ?

Adina Popescu

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!