Smells like grunge spirit

Home $ Articole $ Smells like grunge spirit

by | Sep 26, 2013 | Articole

Adolescenta celor nascuti dupa ‘80, a fost cu siguranta influentata intr-o oarecare masura de fenomenul grunge. Chiar daca la noi in tara s-a manifestat la o scara incomparabil mai mica decat in America, respectiv in Seattle – leaganul grunge-ului, zgomotele aproape indescifrabile ale revoltei tacite provocate de acesta ne-au determinat sa ne razvratim impotriva conformismului, a disciplinei impuse de diferite autoritati (indeosebi cea a parintilor) si sa ne exploram propria individualitate. Indemnul lui Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana, “Come as you are” s-a transformat in motto-ul youth culture-ului de la inceputul anilo ‘90 si s-a reflectat inevitabil si in vestimentatia acestora. Camasile in carouri, suprapuse, legate la brau, tricourile de bumbac supradimensionate, blugii rupti si indispensabilii bascheti au devenit uniforma fanilor acestui gen muzical si constituie pana in ziua de azi elemente definitorii ale stilului grunge in moda. Putini stiu poate ca Marc Jacobs, designerul brand-ului de lux Louis Vuitton a fost responsabil pentru revolutia grunge din moda, riscandu-si cariera in 1992 cand, lucrand pentru brandul New Yorkez Perry Ellis, prezinta o colectie inspirata din aceasta miscarea. Din acel moment, lumea modei a fost impartita in doua tabere: pro si contra grunge. Dar indiferent de parerile criticilor, moda grunge a supravietuit si este in permanenta citata de designerii marilor capitale ale modei.

Asa se face ca una dintre tendintele majore ale sezonului toamna-iarna preia elemente definitorii ale stilului grunge si le actualizeaza intr-o maniera relevanta pentru femeia inceputului de secol 21. Noul stil grunge nu se mai adreseaza doar unor grupuri restranse de tineri razvratiti, ci devine cu mult mai accesibil publicului larg, propunandu-ne o varianta de garderoba lejera, atent construita din suprapuneri, accesorizata cu atitudine, indrazneala si un strop de nepasare. Dintre designerii care incearca sa reinventeze stilul grunge, Hedi Slimane pentru Saint Laurent, Phillip Lim pentru brand-ul 3.1. Phillip Lim, Riccardo Tisci pentru Givenchy, Sharon Wauchob pentru Edun, Alessandro Dell’Acqua pentru brand-ul No. 21 sunt cei in colectiile carora putem cauta inspiratie si indrumare in momentul in care optam pentru o tinuta grunge moderna.

Pe langa consultarea colectiilor de podium, orice fashionista care doreste sa abordeze aceasta tendinta a sezonului rece ar trebui sa isi caute in garderoba, sau sa isi achizitioneze urmatoarele: o pereche de jeans skinny (de preferinta negri sau albastru denim), un tricou de bumbac, simplu, sau imprimat cu formatia grunge preferata, o geaca din piele, bocanci, o camasa in carouri cu cel putin un numar mai mare, un ghiozdan din piele, si un cardigan supradimensionat. Idea de baza in constructia unui ansamblu vestimentar grunge e ca in final sa arati ca si cum ai fi plecat in graba de acasa cu jumate de sifonier aruncat pe tine. Ce aduce nou trend-ul grunge al sezonului toamna – iarna 2013 e ca pana si componența sifonierului a fost gandita in prealabil, astfel ca look-ul final trebuie sa fie unul curat, iar aparenta “dezordine” a tinutei este doar un truc care contribuie la atitudinea ta degajata. Pentru a obtine acest efect trebuie sa te folosesti de piesele cheie enumerate mai sus pe care le vei suprapune in asa fel incat sa iti puna in evidenta personalitatea.

Cele dintre voi care stapanesc “limbajul” modei ar putea sa experimenteze pornind de la piesele cheie propuse mai sus. Puteti introduce subtil si inteligent elemente grunge in aproape orice tinuta daca, repet, stapaniti “limbajul” modei. Spre exemplu, o camasa in carouri, acompaniata de o fusta creion cu talie inalta si o geaca de piele pot constitui o tinuta office degajata (ex: No. 21). O rochie tip neglije cu accente aurii/argintii, sau satinata, ciorapi din plasa, sau colanti negri din latex, bocanci, o camasa in carouri supradimensionata si un sacou supradimensionat (ex. Saint Laurent) pot functiona ca o tinuta pentru serile de weekend. Cautati inspiratie in tinutele postate pe numeroasele bloguri de street style si in stilul noilor muze grunge printre care se numara surorile Olsen, Kristen Stewart, Pixie Geldof, sau Frances Cobain (fiica lui Kurt Cobain).

Oana Stan @ ZIPCODEFASHION

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!