Spectacol-lectură și lansare de carte

Home $ Articole $ Spectacol-lectură și lansare de carte

by | Feb 18, 2014 | Articole

Spectacol-lectură și Lansare de carte  “S-A ÎNTÂMPLAT ÎNTR-O JOI”.

V-ați imaginat vreodată ce părere ați fi avut despre textele lui Shakespeare sau Cehov dacă ați fi trăit în timpul lor? Sau, și mai bine, cum i-ați fi explicat lui Caragiale, la un țap de bere, că v-a scandalizat ”O noapte furtunoasă”?

 

Până ne perfectăm mașina timpului, vă propunem singura alternativă viabilă: să ne cunoaștem dramaturgii în viață. Se spune că valoarea unui dramaturg, ca și a unui pictor, se limpezește în timp, după moartea lui. Ei bine, noi suntem de părere că merită să îi cunoaștem atunci când avem șansa, să ne bucurăm de vitalitatea textelor lor, de lumile pe care le creează și pe care le putem recunoaște, pentru că sunt inspirate din realitatea contemporană, de personajele lor pe care le simțim reale, pentru că au ca modele oameni ca noi și ca cei pe lângă care trecem pe stradă.

 

”Pisica Verde” este un text despre adolescenți, despre atașament și fantezie, despre o perioadă complicată, plină de anxietate, de sentimente puternice, greu de controlat. E, de fapt, o poveste a maturizării prin contact cu moartea, cu descoperirea responsabilității, a vinovăției, a seriozității vieții și finalității ei, totul relatat candid, firesc și cu umor, de personaje între 16 și 19 ani. Povestea e simplă și apare, din când în când, ca tragedie relatată în detalii morbide de o presă înfierbântată. De data asta, însă, nu ne situăm pe poziția superioară, de judecător distant, a adultului oripilat de modificările suferite de întreaga masă a celor tineri, în timpul scurs între propria lui tinerețe și momentul actual. Elise Wilk ne face să îi ascultăm și pe ei, pe cei care se simt veșnic neînțeleși, și, surprinzător, ascultându-i, ne dăm seama că empatizăm cu ei.

Lectura va fi asigurată de tineri, bineînțeles, foști sau actuali studenți ai Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai, și va fi urmată de lansarea volumului de teatru „S-a întâmplat într-o joi”, despre care ne va povesti mai multe doamna Miruna Runcan, profesor al aceleiași facultăți. Vom discuta apoi cu autoarea, la un pahar de ceai, despre nelămuririle, sugestiile, aprecierile voastre.

 

Elise Wilk s-a născut pe 29 iulie 1981 la Braşov. În 2008 s-a numărat printre câştigătorii concursului dramAcum5 cu primul ei text de teatru, „S-a întâmplat într-o joi”. De atunci, piesele ei au fost puse în scenă la teatre din Bucureşti, Târgu-Mureş, Petroşani şi Iaşi. În 2012, a primit o bursă de 3 luni la „Theater 89” din Berlin, unde a făcut asistenţă de regie şi dramaturgie. În 2013, a câştigat Premiul Ambasadei Irlandei, care se acordă în fiecare an unui dramaturg român aflat la început de drum.

”Pisica Verde”

de Elise Wilk

Cu: Vera Brătfălean, Alexandra Caras, Simona Maican, Oana Mardare, Doru Mihai Talos, Radu-Adrian Vasiliu

 

 

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!