Organizatorii de evenimente culturale îşi dau mâna pentru un octombrie cum nu a mai fost la Cluj

by | Sep 28, 2014 | Știri Cluj

Cărţi, scriitori, concerte de jazz, rock, folk şi spectacol pentru copii: Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, Festivalul Naţional de Literatură FestLit Cluj 2014, Transilvania Jazz Festival, Festivalul de Teatru pentru Copii „PUCK” şi Festivalul Internaţional Comedy Cluj sunt cele 5 festivaluri mari care au loc în acest octombrie în Cluj şi care şi-au intersectat unele dintre evenimente tocmai pentru a le propune clujenilor o lună întreagă de cultură de calitate, precum şi o coerenţă în ceea ce priveşte piaţa culturală.

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania împreună cu Festivalul Naţional de Literatură FestLit Cluj 2014, organizat de Uniunea Scriitorilor din România şi având-o coordonator pe Irina Petraş (Preşedinta USR Filiala Cluj), prezintă în data de 7 octombrie 2014, pe scena din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, o serie de lansări de carte inedite semnate de importanţi scriitori români: Gabriela Adameşteanu, Adrian Alui Gheorghe, Carmen Elena Andrei, Adriana Babeţi, Iulian Boldea, Gabriel Chifu, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Traian Dobrinescu, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Horia Gârbea, Săluc Horvat, Silvia Kerim, Ion Bogdan Lefter, Nicolae Leahu, Adrian Lesenciuc, Riri Manor, Angelo Mitchievici, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Gheorghe Pârja, Gh. Schwartz, Peter SragherVictor. Gh. Stan, Traian Ştef, Cornel Ungureanu, Răzvan Voncu, Varujan Vosganian. Aceste lansări de carte fac trecerea de la FestLit Cluj 2014 înspre Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (ultima zi a FestLit fiind prima zi a FICT), propunând astfel un univers înţesat de autori şi cititori în jurul elementului central, Cartea. Prima zi a FICT va culmina cu lansarea în premieră a cărţii Inima inimii semnată de invitatul de onoare al FICT, scriitorul portughez António Lobo Antunes, nominalizat al premiului Nobel pentru Literatură.

Irina Petraş, Preşedinta Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj: „Credem că un eveniment literar de anvergură naţională şi gândit ca manifestare deschisă spre marele public va contribui substanţial la îmbunătăţirea imaginii scriitorului în cetate şi va avea un efect benefic şi asupra respectului de sine al scriitorului însuşi. Sperăm într-o mai bună cunoaştere a literaturii române contemporane şi urmărim o testare directă a cerinţelor pieţei de carte spre o diversificare a mijloacelor şi metodelor de promovare a lecturii.Parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Carte Transilvania face posibile la superlativ toate aceste deziderate, el fiind un spaţiu deja coagulat şi propice punerii în evidenţă a scriitorului şi a cărţilor sale.”

Tot în prima zi a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, începând cu orele 21:30, pe scena amplasată în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, vor concerta The Peet Project (Ungaria), un grup de jazz-pop-funk apărut pe scenele internaţionale relativ recent. Înfiinţat în 2008 cu un succes răsunător în Europa, The Peet Project păşesc şi pe scenele marilor festivaluri de jazz din SUA în 2013, după doar 5 ani de la înfiinţare. Amprenta lor muzicală conţine aranjamente unice, combinate într-un stil energic şi tânăr de groovy-jazz, funk şi pop. Stilul lor e construit în jurul solistului şi violonistului Petru „Peet” Ferencz, acompaniat de vioară, saxofon şi alte instrumente. Acest eveniment este primul din seria parteneriatelor culturale strategice, organizat în colaborare cu Transilvania Jazz Festival. Manifestările muzicale şi culturale continuă pe tot parcursul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, iar în ultima zi, pe 12 octombrie, în acelasi context clujenii sunt invitaţi la un spectacol de jazz şi comedie tribut lui Frank Sinatra, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, parteneriat în care se alătură şi Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj.

Tudor Vesa, Director al Transilvania Jazz Festival: „Fără să ezit afirm că totul este înconjurat de pasiune! Carte, Jazz şi Comedie, acestea sunt condimentele perfecte ale unor memorabile experienţe! Iar pentru că tot ce facem este din dorinţa de a oferi publicului momente unice, parteneriatul de anul acesta conturează, într-un Cluj care aspiră la cultură, începutul unei colaborări pe termen lung care temeinic va evolua cu trecerea timpului. Pentru prima dată putem să spunem că există o legătură între mai multe festivaluri care au loc consecutiv în aceeaşi lună, existând astfel o continuitate pentru publicul clujean. Înspre lectură, muzică şi film!”

Ultima zi a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania este dedicată copiilor şi cărţilor pentru copii. În 12 octombrie vor avea loc mai multe lansări de carte pentru copii, spectacol de teatru de păpuşi precum şi lecturi publice susţinute de copii din cărţile lor preferate de poveşti. La închiderea oficială a FICT va avea loc o paradă de costume în care copiii vor îmbrăca personajele lor literare preferate. Acest eveniment va face trecerea dinspre poveste înspre spectacol deoarece va culmina cu deschiderea oficială a Festivalului de Teatru pentru Copii „PUCK”. Întreaga zi este organizată în parteneriat cu Festivalul de Teatru Pentru Copii „PUCK”.

Emanuel Petran, Directorul Festivalului de Teatru pentru Copii „PUCK”: „Pentru că trebuia să se întâmple odată şi odată. Toţi cei care desfăşurăm activităţi culturale întâmpinăm probleme, probleme  pe care nu le mai enumăr aici. Împreună avem şansa de a depăşi o parte dintre ele.”

În cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, timp de şase zile, de marţi până duminică, Clujul va deveni punctul de atracţie cultural din România prin prezenţa celor mai importante edituri din ţară şi a peste 300 de scriitori români şi străini invitaţi, ce se vor întâlni cu publicul larg în sesiuni de autografe, recitaluri de poezie, conferinţe, colocvii şi lecturi publice. De asemenea, în fiecare seară, pe scena festivalului vor avea loc concerte de jazz, rock, folk, muzică tradiţională şi spectacol de operă cu artişti consacraţi ai momentului. Toate evenimentele vor avea ca personaj central CARTEA!

Gabriel Bota, Director artistic al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania: „Scena culturală clujeană are nevoie de consistenţă, de aceea le-am propus organizatorilor celorlalte festivaluri această colaborare. Bucuria a fost mare pentru că toţi au răspuns pozitiv şi cred că acesta e germenele de la care se poate porni mai departe în ceea ce priveşte viziunea culturală pe care o propunem clujenilor. Altfel spus, organizatorii de evenimente culturale îşi dau mâna pentru un octombrie cultural cum nu a mai fost niciodată până acum la Cluj, de aceea îi invit pe toţi clujenii să participe, fiindcă ei sunt de fapt cei care vor completa acest cerc de toamnă culturală.”

Informaţii despre perioadele de desfăşurare a festivalurilor:

Festivalul Naţional de Literatură, FestLit Cluj 2014 – 5-7 octombrie 2014

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, 7-12 octombrie 2014, Piaţa Unirii

Transilvania Jazz Festival – 7 şi 12 octombrie 2014, www.transilvaniajazzfestival.com

Festivalul de Teatru pentru Copii „PUCK” – 12-18 octombrie 2014, www.teatrulpuck.ro

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This