The Martian – când omul a ajuns pe Marte

Home $ Cinema $ The Martian – când omul a ajuns pe Marte

by | Oct 7, 2015 | Cinema

Ridley Scott revine la SF, după Avocatul şi Exodus, dar de data asta nu cu o poveste în prelungirea celei pe care o începuse deja (cum se întâmpla recent cu Prometheus, care deriva din seria Alien), ci cu una – oferită în 3D – de foarte mare actualitate, a cuceririi planetei Marte de către om.

Într-un timp neprecizat, dar apropiat de aspectul prezentului, o echipă de astronauţi NASA explorează, de la locul faptului, planeta Marte. Echipaţi bine, cu protocoalele învăţate, selecţionaţi şi antrenaţi în mod exemplar, ei trebuie să îşi întrerupă misiunea spaţială, atunci când sunt ameninţaţi de o furtună imensă de nisip. În hărmălaia creată, Mark Watney (Matt Damon) este lăsat în urmă, fiind crezut decedat. Adevărul este altul – supravieţuieşte dintr-un noroc chior, explicabil şi explicat apoi în mod ştiinţific –, dar se vede singur pe o planetă ostilă, căreia se va lupta să îi facă faţă. Singurul refugiu este ansamblul locativ lăsat în urmă tot de crew. Fără o cale la îndemână de comunicaţie cu Pământul şi cu provizii nesemnificative pentru cei patru ani până la următoarea misiune marţiană (în care vede o posibilă salvare), astronautul-botanist începe să caute planuri de salvare. Pe rând, fiecare pistă e anulată total sau parţial de câte un mic cataclism – tradus şi ca eroare umană. Urmărind demersul lui Ridley Scott, o dezbatere se poate face pe marginea uşurinţei cu care atât pământenii, cât şi marţianul, în aproximativ acelaşi timp, găsesc soluţiile comune, ghicesc mişcările celuilalt, ajung să plănuiască împreună şi trec peste tot soiul de neajunsuri. Problema filmului este una contextuală – faptul că vine imediat după Gravity şi Interstellar, îi banalizează calităţile tehnice, care la Cuaron erau mai spectaculoase, iar la Nolan mai grandioase (de pildă, gândiţi-vă la felul în care e imaginată planeta acvatică).

Cu toate intenţiile bune pe care le are şi cu toată planificarea minuţioasă, The Martian rămâne un film făcut în mod foarte convenţional – de la coloană sonoră, la montaj, la dialogurile care în loc să caracterizeze, caricaturizează aspectul acesta cool al personajelor. Rămân realizările tehnice şi această imaginare a contactului om-Marte.

Articol scris de Ion Indolean
Film Critic la FilmSense.eu

The Martian
Site / Facebook / Trailer:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!