Reactor – program noiembrie 2015

Home $ Articole $ Reactor – program noiembrie 2015

by | Nov 4, 2015 | Articole

Reactor – program noiembrie 2015 

În noiembrie, spectacolele de teatru sunt multe și diverse: unele fac parte din Festivalul Temps d’Images, altele din Zilele Culturale Germane, unele sunt invitate, iar altele producții proprii, mai noi sau mai vechi.

Pentru variație, avem și un concert, Mihail – Unpugged Flashes (7 noiembrie, ora 21.00), un experiment de interferențe pop-rock și punk-blues al tânărului Mihail Sandu, originar din Republica Moldova, și vernisajul expoziției de fotografie Shalom. Salam. Pace (14 noiembrie, ora 19.00), în care artista Georgia Moraru caută să depășească o estetică de jurnal de călătorie și să surprindă spiritualitatea care abundă în Israel, stat în care conflictul este unul iminent și constant.

Edy – eine Intelektuelle, un spectacol în limba germană organizat de Asociația Gutenberg – Organizația studenților vorbitori de limba germană, cu sprijinul Fundaţiei Haus des Deutschen Ostens, dă startul evenimentelor teatrale ale lunii. Spectacolul va vorbi despre libertate, identitate și… hamsteri, în seara de 8 noiembrie, de la ora 19.00.

Săptămâna următoare e dedicată Festivalului Internațional Temps d’Images, aflat anul acesta la a opta ediție, una axată pe tema ”Corp comun”. Începem luni, 9 noiembrie, cu Provizoriu, de Raul Coldea și Petro Ionescu, un spectacol orientat pe procesul de lucru, care tratează tema invizibilității sociale. Ironic și percutant, Provizoriu se adresează tuturor celor care trec pe lângă noi în fiecare zi și despre care alegem să nu știm nimic. Continuăm marți cu un spectacol lectură pe textul multipremiat al lui Yann Verburgh, Căpcăuni, care propune o călătorie în centrul homofobiei din lumea de azi. Din Franța până în Rusia, din Uganda în Iran – trecând prin Bulgaria, Africa de Sud, Camerun, Grecia, Brazilia, România – Căpcăuni realizează o panoramă a unei discriminări care exclude social, care ucide direct sau indirect, care există sub numeroase forme, toate cauzând durere și suferință.

Următoarele două spectacole, de joi, 12, și sâmbătă, 14 noiembrie, fac parte din Platforma Independentă de Artele Spectacolului, o secțiune a Festivalului Temps d’Images în care publicul clujean va avea ocazia să descopere cele mai recente și reprezentative producții de teatru și dans contemporan din scena independentă românească. Primul dintre acestea este Voi n-ați văzut nimic!, un spectacol realizat de Alex Fifea și David Schwartz, și care pornește de la un eveniment recent: moartea unui tânăr parcagiu din București în timp ce se afla în custodia poliției. Pentru că meriți, în regia lui Bogdan Georgescu, are loc în ultima zi de festival și propune analiza prin teatru a condiţiei, abuzurilor şi presiunilor la care sunt supuse femeile în România, pornind de la propunerea legislativă privind înfiinţarea, funcţionarea și organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină.

Pentru săptămâna următoare am pregătit două spectacole noi, unul mai puțin nou și Just Push Play – spectacolul de improvizație pe care publicul clujean îl cunoaște și îndrăgește deja de ceva timp. Începem cu Dispariția, în regia Letei Popescu, marți, 17 noiembrie, un spectacol care urmărește reacțiile, relațiile și modul de raportare la lume a cinci adolescenți aduși împreună de circumstanțe și nu de afinități. Încheiem cu 9 din 10, un spectacol acid şi plin de umor, care critică standardele actuale de perfecţiune şi celebrează autenticitatea din spatele lor (sâmbătă, 21.11), și Panopticon, în regia lui Alexandru Istudor, o producție inspirată dintr-un raport al Senatului American prin care s-a recunoscut faptul că CIA a torturat suspecţi de terorism în centre secrete de detenţie din jurul lumii (duminică, 22.11).

Noiembrie se încheie cu alte trei spectacole: Eteroclit, o producție Create.Act.Enjoy care îmbină ludicul teatrului absurd cu cel al dansului contemporan (joi, 26.11), Nu cred că o să îmi treacă vreodată, un spectacol despre adolescență, în care experiențele personale ale celor trei performeri sunt ficționalizate și creează împreună o dramaturgie a fragilității (sâmbătă, 28.11), și Iluzii, o producție Godot Café Teatru (București) în regia Andreei Vulpe, în care două cupluri încearcă să elucideze marele mister al dragostei (duminică, 29.11).

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!