3 localuri noi din Cluj, pe care trebuie să le încerci

Home $ Articole $ Cum a fost la $ 3 localuri noi din Cluj, pe care trebuie să le încerci

Ziceam în articolul precedent despre localuri recent deschiserestaurantele sau cafenelele sunt exact acele locuri care te ajută să-ți fructifici simțul critic, învățând să apreciezi un meniu variat, o servire bună și un preț decent. Numai testând mai multe localuri ajungi să știi ce îți place, să te cunoști pe tine din ce în ce mai bine și să știi ce anume cauți în viitor pentru desăvârșirea unei experiențe ce implică ieșitul în oraș.

Lucru cu care rezonez în continuare, și datorită căruia am mai descoperit încă trei locuri abia intrate în zona serviciilor și ospitalității. Așadar, fără alte cuvinte de introducere, vă prezint locurile care merită încercate săptămâna aceasta.

Bujole
Spre sfârșitul anului trecut, am observat cum Corso dispare din peisajul central al Clujului și se lucrează de zor la decorul unui nou local. Recent, a avut și deschiderea oficială și inaugurarea lansarea paginii de Facebook, deci era musai de analizat cât mai repede.

Am trecut pragul cafenelei în toiul serii cu o prietenă pe care n-o văzusem de jumătate de an și ne-am simțit ca acasă încă de la întâmpinarea primului barista. Ne-a sugerat o masă pentru două persoane, cum nu aveam să fim mai multe, și am primit meniurile. Până și alea arată bine!

Localul e pricey, dar genul ăla pe care ți-l permiți din când în când. Am încercat două specialități dulci: melc cu scorțișoară și vanilie, servit cu lapte de pasăre, și un cheesecake clasic cu nuci prăjite și pară flambată în armagnac, împreună 32 de lei.

Cel mai ieftin preparat e 13 lei, un aperitiv supă clară de vită, carne de vită Dim Sum făcut în casă cu mix de legume brunoise, iar cel mai scump 58 de lei, o friptură din  mușchi de vită, ciuperci sălbatice de pădure, sos de merișoare, lăstari de salată. Iar între aceste două extreme, există multe alte opțiuni.

În Bujole, cafeaua este un aspect primordial. Pe lângă faptul că e foarte bună (aici prăjitoria Olivo intră în ecuație), e oferită la pachet cu lecții educative – numai interes să manifestați. Întâmplarea a făcut să nimeresc în local înainte de ora 18 și să îl părăsesc în jur de 19, timp în care am observat că espressorul intră în bar și pe mobilierul de lemn apar niște vase de sticlă legate printr-un întreg mecanism ce aducea a laborator de chimie pentru cafea.

După o vreme în care am stat nedumerită, am mers la bar și am întrebat ce se intâmplă, astfel aflând că în fiecare seară, în Bujole, după ora șase seara nu se mai face cafea la espressor, ci doar la filtru. Argumentul constă în lacunele existente în mentalitatea noastră și educația privitoare la consumul de cafeină, care ne fac să credem că un espresso băut înainte de ieșirea în club ar trebui să ne țină up all night. Nimic mai greșit, întrucât efectul espresso-ului dispare în aproximativ două ore, iar o cafea făcută la filtru, în funcție de nevoile oaspetelui, poate fi mai concentrată, așa îndeplinindu-și scopul primar. M-am pierdut pe drum în niște date de ordin tehnic, însă vă încurajez să faceți o vizită și seara, căci procesul se poate urmări live. A, trebuie să mai spun că specialitățile acestea se servesc nu în cești ori căni obișnuite, ci în vase de sticlă așa cum aveați în laboratoarele de chimie din liceu.

A la Tarte
Deschis pe I.C. Brătianu la numărul35-37, aproape de sediul Universității Babeș-Bolyai, Academia de Muzică “Gheorghe Dima” și Teatrul de păpuși PUCK, într-o zonă deosebit de boemă, bistro-ul cochet mi-a câștigat simpatia de cum am ajuns la intrare.

O așezare scăldată în lumină și o doamnă zâmbitoare mă îmbie înăuntru: în dreapta, desfășurat, văd festinul culinar vinovat pentru denumirea localului. În stânga și în față, câteva măsuțe dichisite, gata să-și primească oaspeții.

Ascult cuminte desfășurarea meniului: Quiche Nordique (broccoli, gorgonzola, somon proaspăt și cajou), Quiche Italienne (roșii, mozzarella, ceapă confiată și cimbru proaspat) sau  Quiche a la Grecque (vinete, brânză de capră și busuioc), Quiche Lorraine (quiche cu spanac și brânză brie) și quiche-uri cu somon fume și somon proaspăt. Brânza brie câștigă, aprob și salata și mă așez la masă, căci doamna – care cred că este și proprietara, implicată femeie!-, mă anunță că aduce tarta acolo.

De nicăieri, apare o sticlă de sticlă cu apă, înțelegând imediat că e din partea casei. Admir puțin mobilierul și atenția la detaliile decorative, când simt un miros dulce, plăcut, de ciocolată… tartă ce tocmai fusese pusă-n cuptor. Cer permisiunea să arunc o privire la geneza produselor, căci procesul are loc la vedere, și mi se confirmă faptul că produsele sunt proaspete și – pe cât posibil – de la producători locali. Adevărul e că până și salata verde părea abia adusă din grădină, iar mixul cu morcov, susan și vinegretă echilibra compoziția.

La pachet am mers la sigur, alegând ceva cu ciocolată. Variante mai erau tarte aux pommes et amandes (tartă cu mere și migdale), amande-cassis (migdale și coacăze negre), canneles bordelais (o specialitate a orașului Bordeaux) și madeleines cu lămâie.

Prețurile sunt în jurul a 8,5 – 9,5 lei, salata 3 lei și prăjiturele mici la 2,3 lei, iar programul de funcționare până la ora 19.00.
Site-ul încă nu este lansat, dar puteți interacționa pe Facebook.

People Pub Gourmet
Deși aici vorbim mai mult de un rebranding, permiteți-mi să arăt puțin entuziasm față de descoperirea mea, căci nu știam localul.

Situat pe strada David Ferenc 13A, în spate la Sora Shopping Center, amplasamentul aduce, din nou, o bilă albă. Astea-s genul de străduțe care ziua te scot din ritmul alert al orașului de nevoie, căci destinația ta include acest traseu, iar noaptea îți arată fața necunoscută – doar bănuită – a lui, aducând studenția la viață.

Cu o terasă largă, aerisită și două încăperi cuprinzătoare, locul e liniștit și extraordinar de potrivit pentru munca de la laptop în timpul zilei. Seara, cu siguranță, nu mai coincide peisajul. Ideea de People Pub rămâne, însă, în picioare atunci când contează mai mult cu cine ești și timpul petrecut acolo, decât locul propriu-zis în care te afli. Ba mai mult, s-ar putea să devină unul dintre locurile preferate în care mergi ca să te ferești de cunoscuți.

Cât despre produse, eu nu am încercat decât un cappuccino cu spumă de lapte care a trecut testul, însă se pot comanda și alte lucruri, inclusiv mâncare – feluri principale sau desert: tiramisu, tartă de ciocolată sau cheesecake cu fructul pasiunii 14-15 lei sau hamburger 27 de lei, cheeseburger 28 de lei, wedges 5 lei, tapas mixt 24 de lei.

Din punct de vedere decorativ la început am fost reticentă, însă pereții chiar sunt o bună sursă de îmbogățire a culturii pop, în special cea muzicală. Iar branding-ul Jameson, mobilierul (probabil) neschimbat, lumina difuză și ferestrele prin care pătrund imagini fragmentate din străduțele ascunse m-au făcut să mă simt – chiar dacă doar secvențial – ca într-un pub din centrul Budapestei.

Mie nu-mi rămâne decât să mă întorc, iar vouă să le încercați și să descoperiți alte particularități care atrag atenția clienților. Spre exemplu, la Bujole tăvițele de lemn pe care se servește cafeaua au niște pietre decorative, care de fapt conțin un magnet ce  nu lasă lingurița de metal să cadă. Peste A la Tarte plutește o atmosferă franțuzească autentică, ce diferențiază netăgăduit localul de altele cu caracteristici similare, iar People Pub este genul de loc mai vechi, dar redescoperit și reinventat.

Voi le-ați trecut deja pragul? Ce impresii v-au lăsat?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!