Simboluri astrale în arhitectura tradiţională maramureşeană

Home $ Cultural $ Expozitii $ Simboluri astrale în arhitectura tradiţională maramureşeană

by | Jun 6, 2016 | Expozitii

Expozitie: Simboluri astrale în arhitectura tradiţională maramureşeană

În cadrul expoziţiei, ce poate fi vizitată în perioada 8-19 iunie 2016, vor fi prezentate o suită de simboluri descoperite şi „decupate” din decorurile sculptate pe binecunoscutele porţi şi biserici de lemn din judeţul Maramureş.

„Simboluri astrale în arhitectura tradiţională maramureşeană” este un proiect itinerant al artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare care îşi propune să promoveze simbolistica fascinantă a artei lemnului din Maramureş, atât în România, cât şi pe plan internaţional.

Pe parcursul manifestării, alături de imaginile surprinse pe teren, în „ţările” din nordul Transilvaniei: ţara Codrului, ţara Chioarului, ţara Maramureşului, ţara Lăpuşului şi ţara Oaşului, vor fi expuse şi cinci reproduceri tridimensionale cioplite în lemn, de meşterul popular Nicu Pop din Plopiş, comuna Şişeşti, judeţul Maramureş.

În deschiderea expoziţiei vor lua cuvântul Prof. Dr. Ion Taloş, profesor la Universitatea din Köln şi Panfil Bilţiu, etnolog, autor a 32 de cărţi despre istoria culturii, cele mai multe din domeniul etnologiei, printre care şi „Prelucrarea artistică a lemnului în arta populară din Maramureş”. Pentru o mai bună înţelegere a complexităţii artei populare româneşti, în special a sculpturii tradiţionale maramureşene, autorul fotografiilor, domnul Ilie Tudorel, va susţine o expunere, bine documentată, despre simbolurile prezente pe simeze – valorile patrimoniului cultural tradiţional material, tradiţiile şi obiceiurile, frumuseţea peisajului rural românesc.

Totodată, pentru o mai bună cunoaştere a lumii artiştilor anonimi, în cadrul vernisajului, meșterul popular Nicu Pop va demonstra „pe viu” arta tradiţională a cioplirii lemnului.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!