Interviu cu Alin Vaida, despre Robert Glasper Experiment

Home $ Articole $ Interviu cu Alin Vaida, despre Robert Glasper Experiment

La finalul lunii noiembrie, la Cluj vom avea parte de un concert în premieră! Avangarda jazz-ului american vine pentru prima dată în România, iar concertul de la Auditorium Maximum este programat pentru 29 noiembrie. Probabil ați aflat deja despre eveniment, dacă nu puteți găsi mai multe informații aici.

Cu siguranță nu suntem noi cei mai înfocați ascultători de jazz, dar suntem deschiși la experiențe noi, iar când propunerea vine din partea echipei din spatele festivalului Jazz in the park, cu atât mai mult avem încredere că va merita.

Despre acest experiment și provocările apărute, am discutat cu Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park.

Ce anume te-a determinat să-l aduci pe Robert Glasper în premieră la Cluj?
E un mix. Întotdeauna mi-am dorit ca noi, prin festivalul Jazz in the Park, să devenim ambasadori ai jazzului, ai muzicii bune și să aducem experiențe frumoase pentru oamenii care au încredere în noi. Festivalul e o experiență, dar e doar o dată pe an. Noi vrem cât mai multe.

Pe de altă parte, Glasper e un muzician pe care-l urmăresc de 3 ani și sunt fascinat de ceea ce face. Jazzul a dat naștere hip-hop-ului, iar să redai jazz într-o formă hip-hop va fi noul trend al acestei muzici, părerea mea. Dacă ținem cont de asta, Glasper e unul din cei mai buni muzicieni pe care îi putem găsi.

El are turneu de promovare a noului album și fiind în contact cu el, am obținut și noi două date, la București și Cluj.

Robert Glasper Experiment. De ce experiment?
Pentru că e un proiect neconvențional. Nu știu cu ce l-aș putea compara. E multă inovație în modul în care trupa lui prezintă muzica. Fiecare piesă are mesaje, vocea solistului e prelucrată prin vocoder, albumul acesta e foarte diferit și de albumul precedent înregistrat cu aceeași trupă, ca să nu mai vorbim de proiectul lui Trio.
Aș vedea concertul lui ca o combinație între audiție muzicală și show experimental. Cred că nu vom mai auzi ceva asemănător ani buni la Cluj. Fiindcă nu sunt alți artiși care să prezinte jazz-ul cu atâta tupeu.

glasper

Cum te simţi când vezi că aduci pe scenă oameni pe care nu demult îi ascultai doar la propriile căşti, iar acum cântă pentru publicul clujean datorită eforturilor tale, ale întregii echipe?
Experiența aceasta îți lasă un gust dulce-amar. Dulce pentru că îți trăiești visele și ți se confirmă ideea că dacă crezi în ceva și muncești, poți să faci orice. Dovadă nu e doar acest concert, ci întreaga mișcare Jazz in the Park.
Amar pentru că mi-ar plăcea să putem arăta aceste proiecte și să transmitem valorile noastre la un număr mai mare de oameni. Cred că evenimentele sunt o cursă fără sfârșit de cum să stârnești curiozitatea publicului. Nu ajungi niciodată la final, dar e la fel de important și să nu te oprești niciodată.

Care a fost cea mai mare provocare în a organiza acest concert?
Să vindem biletele și să convingem publicul să asculte ceva cu influențe hip-hop. Pentru noi e un fenomen destul de străin. Știm doar o parte mică din el, anume cea care răzbește prin canalele media, dar e foarte puțin.

Este Clujul un adevărat oraş al jazz-ului?
Muzical vorbind, nu încă, dar vom fi. E clar că nu putem fi o comunitate interesată de jazz dacă avem acces puțin la el. Dar vom fi. Ca spirit însă, Clujul e foarte jazz. E efervescent, deschis la colaborări (sau la jam-uri), imprevizbil și foarte frumos. Clujul merită cel puțin un festival frumos de jazz și sperăm să fim noi cei care-l vom reda multă vreme de aici încolo.

Cum i-ai convinge pe cei care nu sunt neapărat pasionaţi de jazz că Robert Glasper este un artist ce merită ascultat?
Orice muzică e frumoasă. Orice concert e o experiență. Și cred că merită trăite toate. Muzica nu este doar pentru a petrece. Muzica te ajută să simți orice. Trebuie să îți dorești și tu să simți. Glasper va reda o experiență muzicală altfel decât suntem obișnuiți. Și e păcat să nu-i aloci 2 ore din viață. E frumos să descoperi lucruri noi.

Pe lângă asta, cele două Grammy-uri pe care le are, din care unul pentru live performance, ar trebui să fie un avocat bun.

Dacă nu asculți jazz, dar ai vrea să încerci o dată măcar, Glasper e un mod bun să începi. E foarte muzical și ușor de înțeles. Eu aș zice că dacă Electric Castle ar face Jazz, el ar fi Glasper.

Ce urmează după Glasper? Cum încheiaţi anul şi care sunt următoarele evenimente pe care le pregăteşte Jazz in the Park?
Muncim la ediția din 2017 a festivalului încă din mai, anul acesta. Vor fi 5 ani de Jazz in the Park, believe it or not. Va fi o ediție mare, peste 100 de artiști, 12 locații și multe surprize.
Anul viitor vom avea o componentă mai mare pe bilete la festival, dar Parcul Central va fi întotdeauna cu acces liber.

În decembrie vom anunța primul val de artiști. Va fi spectaculos, zicem noi. Vom avea cel mai bun line-up de până acum.

? ? ? ?

Ne vedem la concert!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!