The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017

by | Apr 10, 2017 | Expozitii

Cele 355 de proiecte nominalizate la Premiul Uniunii Europene de arhitectură contemporană Mies van der Rohe Award 2017 vor fi expuse la Cluj-Napoca.

Ordinul Arhitecților din România cu susținerea asociației culturale PRO EVENT și filialelor locale OAR – București, Iași, Transilvania și Timiș anunță expunerea, în premieră în România, a expoziției The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017.

The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award este oferit la fiecare doi ani pentru a recunoaște și premia producția arhitecturală de calitate din Europa. Premiul aduce o atenție deosebită asupra contribuției majore a profesioniștilor europeni la dezvoltarea de noi idei și tehnologii. În același timp, premiul oferă atât publicului larg cât și instituțiilor publice oportunitatea de a dobândi o înțelegere mai clară asupra rolului cultural al arhitecturii în construcția orașelor noastre.

România a înscris 10 proiecte în competiție și unul dintre acestea a fost selecționat în lista scurtă a nominalizărilor la premiu -Take a(l)titude din cadrul Archaeus ltd., Fagaraș.

Istoric
Inițiată în 1987, în baza stabilirii unui acord între Parlamentul European și Consiliul Orașului Barcelona, the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award este organizat de Fundació Mies van der Rohe și Comisia Europeană din 2001. Premiul este acordat la doi ani. Principalul obiectiv este de a dobândi o înțelegere cât mai clară a transformării spațiului construit din Europa; de a recunoaște și stabili excelența și inovația în domeniul arhitecturii și de a atrage atenția asupra importanței contribuției profesioniștilor europeni în dezvoltarea de noi idei, a clienților care sprijină arhitecții și cetățenii care se bucură de lucrările arhitecturale din orașele lor.

Procesul de evaluare
86 de experți independenți, asociații naționale de arhitectură din cele 39 de țări participante și Comitetul consultativ au nominalizat cele 355 de proiecte care vor concura pentru Premiul cel mare și Premiul Arhitectul Emergent. Juriul a realizat o listă scurtă de 40 de lucrări la sfârșitul lunii ianuarie 2017 și apoi a anunțat cele 5 finaliste care vor fi vizitate în luna aprilie. Ceremonia de premiere va avea loc pe 26 mai, la Mies van der Rohe Pavilion la Barcelona cu câștigătorii, finaliștii, membrii juriului, clienții lucrărilor, autoritățile din partea Comisiei Europene și Parlamentul și Consiliul Local Barcelona și toți cei care susțin o arhitectură care să răspundă nevoilor secolului nostru.

Premiul
Câștigătorul premiului primește 60.000 € și o sculptură care evocă Pavilionul Mies van der Rohe de la Barcelona. Profesioniștii aflați la început de drum în cariera lor au posibilitatea de a deveni câștigători ai Premiului Arhitect în Dezvoltare, și de a primi sculptura împreună cu 20.000 €.

Expoziția The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award va fi însoțită de Young Talent in Architecture Awards (YTAA) 2016 și Romanian Building Award 2016
Competiția Young Talent in Architecture Awards (YTAA) este organizată de Fundació Mies van der Rohe, cu sprijinul Programului Europa Creativă, ca o prelungire a Premiului Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană – Mies van der Rohe.

YTAA urmărește să sprijine talentul proaspeților absolvenți de arhitectură, urbanism și peisagistică, care vor fi responsabili pentru transformarea mediului nostru în viitor. YTAA a apărut din curiozitatea și interesul studenților în formare, și din dorința de a sprijini talentul lor și facilitarea accesului în lumea profesională.
Cele 211 proiecte din competitia YTAA 2016 însoțesc expoziția The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award, în fiecare dintre orașele București, Iași, Cluj-Napoca și Timisoara.

Romanian Building Award – Premiile Naționale pentru Spațiul Construit – este un proiect ambițios care a pornit la drum cu gândul la necesitatea edificării unei culturi a calității spațiului construit în România. Proiectul, având ca inițitori și organizatori Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii și Asociația Pro Event, își propune să identifice și să promoveze cele mai valoroase proiecte construite recent în România.

În Cluj- Napoca, Expozițiile The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017, Young Talent in Architecture Awards (YTAA) 2016 și Romanian Building Awards 2016 vor fi putea fi vizitate la Galeria UAP, Iuliu Maniu nr.2-4, în perioada 11-19 aprilie.

Evenimente viitoare

Fri 04

Lights On Romania 2020 – Solitude Edition

27 November, 10:00 am - 6 December, 10:00 pm
Sat 12

EduHack 2020 – Education. Technology. Future

12 December, 9:00 am - 13 December, 8:00 pm
Sun 13

NUCA Christmas Fair [ediție în aer liber]

13 December, 11:00 am - 4:00 pm

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This