Unde găsești cea mai bună înghețată artizanală în Cluj

by | Aug 18, 2017 | Ieși cu prietenii, Recomandări

Trebuie să recunosc că am niște probleme de inspirație atunci când cresc temperaturile la valori greu de suportat. Și chiar săptămâna trecută am trecut printr-o criză ”inspirațională”, neștiind ce subiecte să mai abordez. Până mi-am dat seama că are și canicula asta avantajele ei. Unul dintre cele mai evidente este acela că putem mânca în voie, fără scuze, chiar și fără scrupule, câtă înghețată dorim.

Și pentru că ar fi mare păcat să nu ne satisfacem pofta arzătoare și să cumpărăm o înghețată cu gust fad, apos, sau mai pe românește spus, nașpa, ne-am gândit să vă îndrumăm către înghețata artizanală. Da, ca și berea, adică mai bună decât cea normală. Dar, ca să lămurim misterul, să vedem câteva aspecte care o fac atât de specială.

În primul rând, vorbim de conținutul de aer, care la înghețata artizanală este de 25-30&, iar la cea industrială poate ajunge și la peste 100%. Mai apoi, grăsimea, cuvântul care sperie toate doamnele și domnișoarele. Înghețata artizanală conține 0-8% grăsime, cealaltă 15-18%. Adică dublu. Iar mai apoi e problema ingredientelor. Am o presimțire că preferați oricând laptele, frișca vegetală și frunctele proaspete în detrimentul laptelui praf, aromelor și coloranților artificiali. La fel ca berea artizanală, înghețata cu aceeași denumire se prepară în cantități mici, în funcțiile de nevoile locației care o distibuie și se consumă într-o perioadă scurtă de timp după preparare. Nu putem afirma același lucru și despre înghețața normală, care se produce în cantități imense, este stocată în vitrine frigorifice și ajunge la noi a treia zi după Scripturi, după cum e vorba. Aș spune că alegerea e evidentă.

Hai să vedem unde găsim cea mai bună înghețată artizanală în Cluj ?

Vă povesteam în articolul despre localuri noi, de miracolul acela de înghețată de la Bianco Milano, aflat în Piața Unirii, la numărul 16. Acest gelato cremos, preparat după o rețetă italiană, a fost creat pentru prima dată la Satu Mare, mai apoi dus și la Oradea, și de curând a ajuns în orașul nostru. Desigur, noi îi așteptam deja de ceva vreme, căci am dat de minunăția lor de înghețată pe la diverse festivaluri și nu ne puteam scoate acel gust fără conservanți, E-uri și altele de genul din minte. Din doar câteva ingrediente – frișcă, lapte și fructe naturale, cu echipamente pe măsură și un maestru gelatier italian, se obține un gust de neuitat, testat și confirmat și de către noi. La cornet sau la pahar, cu o cupă sau două, vă așteaptă de luni până joi de la 09.00 AM la 12 AM, iar în zilele de weekend de la 09.00 AM (vineri, sâmbătă)/ 10.00 AM (duminică) până la 01.00 AM.

Fără doar și poate ați auzit de cei de la Moritz Eis. “Laboratorul” de înghețată (căci doar asta ne vine în minte când vedem decorul alb) este situat pe Bulevardul Eroilor, numărul 1. Responsabil de faptul că nu mai putem trece liniștiți prin zona respectivă, fără a ni se împiedica papilele gustative de o înghețată, este Moritz Fried, fondatorul lanțului de gelaterii. Prima a fost deschisă la Belgrad, în Serbia, iar mai apoi au urmat Muntenegru, Chile și… noi, care am primit ideea cu brațele deschise, bineînțeles. Oferta lor se schimbă regulat, iar asta mulțumită maestrului gelatier, care se joacă în laborator cu ingrediente și arome naturale obținute din fructe și plante aromatice cumpărate de la micii producători. De la 11.30 AM până la lăsarea serii, la ora 10.00 PM, îi găsiți pregătiți să vă satisfacă pofta de arome care nici nu bănuiați că v-ar putea cuceri vreodată.

Dacă nu te-ai săturat cu înghețata de la Moritz Eis sau de la Bianco Milano (sau poate doar vrei să vezi cât de multă înghețată tolerează stomacul tău) poți da o fugă și până la Cofetăria Friandise, locul care ia forma Raiului pe Pământ. Nu discutăm acum despre prăjituri, pentru că este cald afară iar o înghețată bună îți va alina sufletul într-o zi toridă de vară, dar nu este exclus să pleci cu ceva dulce la pachet. Cu 13 sortimente de înghețată, cei de la Friandise ne așteaptă pe strada Napoca, numărul 25, de luni până vineri în intervalul 9.00 AM-8.00 PM, iar în weekend de la 10.00 AM până la ora 8.00 PM. În acest mod, te vei apuca de un nou tip de maraton și nu vorbim despre cel sportiv sau despre cel impus de seriale, ci vei fugi prin tot orașul să încerci cât mai multe tipuri de înghețată, mai ales în zilele călduroase care vor să te țină prizonier în casă.

Voi pe care dintre acestea le-ați încercat?

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This