Cum a fost la Classic Unlimited @Audi Autoworld

Home $ Articole $ Cum a fost la Classic Unlimited @Audi Autoworld

by | Nov 10, 2017 | Articole, Cum a fost la

Plănuiam să ajung la un concert Classic Unlimited abia mâine, când se adună lumea la Daisler Print House, dar cum cele mai multe lucruri în viață don`t go as planned, aseară la 18.55 eram la Audi Autoworld. Și nu în căutare de automobile.

Înainte de a vă relata cum s-au întâmplat lucrurile aseară, vreau să vă povestesc puțin despre proiectul în sine și oamenii din spatele lui. Classic Unlimited e isprava unei echipe foarte dragi Clujului, care nu numai ne-a surprins în fiecare an prin festivalul lor celebru, dar nici nu a dat vreodată înapoi de la a accepta noi provocări, de la a construi ceva frumos pornind de la puțin, de la o idee sau o simplă… faptă. Da, vorbim aici de cei de la Fapte, organizatorii Jazz in the Park, Picnic in the Park, Jazz in the street și altele evenimente care, după cum bine știți, își doresc să iasă din zona mainstream-ului, să fie ușor altfel.

La fel a apărut și Classic Unlimited, o serie de concerte în care muzica este dusă în locuri neconvenționale. Pentru că muzica nu-i ca matematica. Dacă în sala de clasa 2+2=4, rezultatul va fi același și într-un parc, și într-o cafenea, și într-o scară de bloc, peste tot. Însă în sala de concert, două note muzicale au o rezonanță, iar într-un service de mașini, într-o hală sau într-o berărie, aceleași note muzicale îmbracă haine noi și dansează mândre în aer. Probabil pe puțini dintre noi ne-a bătut acest gând, că muzica ia forme noi în funcție de locație, însă wow, unele lucruri sunt chiar în fața urechilor noastre și noi tot nu le dăm atenție decât dacă ne trage cineva de mânecă. Bine că are cine.

Când spui concert de pian, poate te gândești la săli imense de spectacol, lumini orbitoare care bat asupra scenei, pianistul îmbrăcat în frac, doamne și domni eleganți, puși la patru ace, șușoteli și o atmosferă de gală. Ei bine, aseară n-am avut parte decât de un singur element al unui concert tipic de acest gen: pianul. Stătea încântat în mijlocul service-ului de la Autoworld, în timp ce oamenii se adunau, trăgând cu ochiul ba la el, ba la strălucirea mașinilor suspendate în aer. Mirosea ușor a cauciucuri, de jur împrejur vedeai fel și fel de unelte, nimic n-a fost ascuns de ochii spectatorilor. Am fost la un concert de pian într-un service de mașini și aș alege asta oricând în detrimentul serilor fastuoase și al chinului de a alege cu ce să mă îmbrac.

Seara a decurs lin, n-a fost nimic care să ne deranjeze liniștea. La intrare ni s-a oferit apă, o băutură răcoritoare sau bere, fiecare după cum a simțit. Am fost un public indulgent, așa că i-am așteptat și pe cei prinși în traficul infernal al orașului, după care Alin Vaida a deschis seara, nu cu un recital, ci spunându-ne câteva cuvinte despre proiect, despre plăcerea de a lucra cu fratele său. Their parents must be proud! Bogdan a avut cuvântul pentru restul serii, iar când nu cânta, ne povestea despre pianiștii ai căror muzică o interpreta sau despre experiența sa cu locurile neconvenționale. S-a glumit, s-a râs, s-au spus povești, s-au admirat mașini, s-au făcut poze și s-a plecat înspre case cu note răsunând în urechi a pace și armonie. La sfârșit a rămas o sală goală, un service auto care nu va mai fi niciodată la fel.

Piano concerts and cars are my favourites. #classicunlimited #bogdanvaida #fapte #clujlife E.

A post shared by Evenimente din Cluj-Napoca (@clujlife) on

Despre ce a cântat pianistul Bogdan Vaida nu are nici un sens să discutăm. În primul rând că nu sunt critic muzical, astfel încât să pot avea o opinie pertinentă despre subiect. Eu am închis ochii, am ascultat și mi-a plăcut, mai departe de aici nu voi merge cu afirmațiile. În al doilea rând, dacă chiar vă roade curiozitatea, mai aveți încă trei oportunități să-l auziți într-un concert Unlimited, chiar luna asta, chiar la Cluj. Cum ziceam, sâmbătă vor fi la Daisler Print House, în 14 noiembrie îi găsiți la biroul de la Fapte, iar a doua zi într-un spațiu de birouri, la Betfair. Sper că v-ați rezervat un loc, căci am înțeles că se ocupă destul de repede.

În final, vă sfătuiesc cu toată inima să participați, să vă lăsați duși de val, să ieșiți cât mai des din tiparele societății, să nu fiți simple marionete în mâinile unor păpușari și să priviți dincolo de tot ce înseamnă convențional. Am fost încântată de concept încă de când am auzit de el prima dată, i-am urmărit prin țară și mi-a crescut sufletul de bucurie să-i văd ajunși și acasă, în Iași, i-am așteptat nerăbdătoare la Cluj și, ca de obicei, s-au ridicat deasupra așteptărilor. Felicitări organizatorilor și toată admirația pentru Alin Vaida, în ochii căruia am văzut o mândrie demnă de respect în timp ce își asculta fratele cântând, chiar dacă o făcea probabil pentru a nu știu câta oară.

Voi v-ați rezervat locul pentru următorul concert Classic Unlimited?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!