RIP 2017: Localuri închise și evenimente care au dispărut în anul ce a trecut

by | Jan 10, 2018 | Articole

Ne-am gândit că articolul nostru (aproape) lunar cu localuri recent deschise în Cluj ar putea crea impresia că pub-urile, cafenelele, bistro-urile și altele de genul doar se înmulțesc ca ciupercile după ploaie, nu mai ai loc în oraș de ele, iar asta ar putea oferi o impresie ușor deformată asupra situației. În realitate, multe dintre localurile deschise se închid la doar câteva luni de la inaugurare, iar în 2017 am pierdut și câteva ”cu vechime”, de care mulți dintre noi eram chiar atașați. De asemenea, am avut și niște evenimente care nu au mai continuat, deși noi am așteptat nerăbdători să anunțe o nouă ediție. Maybe they will be back, maybe not.

Azi facem o scurtă trecere în revistă a localurilor care au dispărut în 2017 și a evenimentelor pe care le-am așteptat degeaba. Always remember, right?

Când s-a deschis Papa la Sanyi în oraș, am fost printre primii care i-au trecut pragul, cu entuziasmul nostru specific și dând sfoară în țară că a venit Vama Veche la Cluj. Bucătarul, Alexandru Pădurean, cunoscut drept Sanyi, a devenit celebru pe litoral, așa că micul lui restaurant amintea de vară, nisip, nicio grijă pe lume. Dimineața, localul era Omletărie, la prânz împingeai singur tava, iar seara se transforma într-un restaurant gourmet. Până s-a închis. Ne-am mai întâlnit cu ei la Street Food Festival, la Smida și evenimente diverse.

 

Plăcinte de le ții minte! #papalasanyi #placinta #goodfood

A post shared by Papa La Sanyi (@papa_la_sanyi) on

Peste închiderea restaurantului Camino încă n-am trecut. Fiind unul dintre cele mai apreciate localuri din oraș și al cărui prag a fost trecut de milioane de oameni care au apreciat preparatele și căldura locului, acesta s-a închis definitiv în luna iulie, fără a ne sădi măcar în sufletele noastre speranța unei relocări. Motivul închiderii pare că a avut legătură cu clădirea din Piața Muzeului, care necesită lucrări de consolidare din cauza vechimii. În ciuda faptului că toată lumea așteaptă să fie redeschis după terminarea renovărilor, ne temem că nu se va întâmpla. În schimb, Camino Home rămâne deschis.

 

Sigur vă amintiți și de The LAb Cocktail Bistro, care a fost deschis în 2015. Și închis anul trecut, în luna octombrie. Laboratorul de cocktail-uri era un loc nonconformist, mâncărurile și băuturile aveau o prezentare îndrăzneață, mesele imitau corpul uman, iar decorul format din țevi, tuburi și eprubete cu licori ”magice” parcă-ți dădeau ideea că ai vrea să fii savant. Sau chimist. Unii l-au numit ”laboratorul rețetelor perfecte”, sure it is missed.

 

Chemistry night ?

A post shared by Simina Denisa Suciu (@simina_denisa) on

Și la Golfee ”O fo` fain, dar s-a terminat”, după cum ne anunță coverul de pe pagina lor de Facebook. Și acolo am fost prezenți încă de cum au deschis, era ca un loc de copii pentru oameni mari. Jumătate bar – cafenea, jumătate teren de mini golf – loc de joacă pentru cei mici și cei mari, locul a fost pus ”pe picioare” din prefabricate și materiale reutilizabile, aveau și jocuri de societate, cărți de citit/colorat, zid de cățărări, piscină cu bile, groapă cu nisip kinetic. Chiar o fo` fain. Acum, în locul său s-a deschis ClujHub, unde se organizează periodic evenimente destul de tari, aruncați o privire pe pagina lor.

 

Diesel Club. Vă lăsăm câteva momente să înotați în amintiri și-n lacrimi, it` s ok, there there. Inițial denumit Diesel Jazz Bar, clubul a apărut în 1996, cumulând astfel 21 de ani de existență, 21 de ani în care a devenit unul din cele mai importante localuri din oraș. La început se asculta muzică jazz și blues, apoi au fost diversificate stilurile, pentru ca în final să rămână la generalul ”music club” – house cu influențe de jazz și funk. Structurat pe 3 nivele, a adăpostit de-a lungul timpului nu doar petreceri până-n zorii zilei, ci și spectacole de cafe teatru, expoziții de fotografie, pictură și sculptură, diverse evenimente mondene și altele. Ne putem bucura în continuare doar de evenimentele organizate de cei de la Diesel Events.

 

The Shelter e un alt nume după care puteți suspina. Spaţiu alternativ care adăpostea concerte live şi petreceri care mai de care, unde show-uri vizuale se jucau cu mintea ta, Shelter a fost unul dintre cluburile în care genuri muzicale ca indie, new wave, 80’s, ska, rock alternativ, trip-hop, electro sau techno se întâlneau sub acelaşi acoperiş. Și la fel și oamenii.

 

Ultimul pe lista localurilor dispărute în ceața lui 2017 e Tube – Social Chemistry Bar, simpaticul bar din capătul de sus al Piezișei. Dacă nu vi-l amintiți pentru eprubetele de la bar, atunci sigur trebuie să vă vină în minte măcar una din mini-petrecerile pe care le organizau vara pe terasă, erau printre cele mai chill și mai friendly adunări de care am putut da în primul meu an de studenție.

 

Să trecem la evenimente acum. Quartfest, festivalul dedicat cvartetelor de coarde din România, unde ne îmbătam cu muzică clasică, jazz și cover-uri, se pare că a avut ultima ediție în septembrie-octombrie 2016. Acorduri de vioară, violă și violoncel au plutit în parcul de la Iulius, neștiind probabil că nu se vor întoarce în 2017.

 

We are Rocking the City chiar nu ne așteptam să nu revină cu a patra ediție, mai ales că purta mândru titlul de ”cel mai așteptat eveniment rock din Transilvania”. Muzică bună, artă urbană, workshop-uri, they are all gone. Or fi luat o pauză sau…?

 

#wearerockingthecity #nicemessage #rockon

A post shared by Gianina Arpăștoan (@gia.grr) on

Nici festivalul de cultură urbană – CooltUrban, nu și-a mai făcut apariția. Conceptul său avea în centru arta stradală și își propunea să anime publicul cu muzică live, grafferi, amatori de parkour, teatru neconvențional și momente de magie. Proiectul reunea tineri talentați din domenii diverse, oferindu-le o platformă de exprimare cultural-artistică pentru stimularea creativității, dar și creșterea vizibilității acestora în fața publicului larg, și sperăm că va reveni în 2018 cu forțe noi and it is not gone forever.

 

Multumim pentru atmosfera de duminica. This is #ChillPill

A post shared by CooltUrban (@coolturban) on

În ultimă instanță, amintim că cei de la Temps D’Images au avut anul trecut cea de-a 10-a ediție, aceasta fiind și ultima.

Vă provocăm acum să ne spuneți în comentarii cele mai frumoase amintiri pe care le-ați avut în locurile sau la evenimentele acestea. Go!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This