15 festivaluri de muzică din România pe care să nu le ratezi vara aceasta

Home $ Articole $ 15 festivaluri de muzică din România pe care să nu le ratezi vara aceasta

by | Mar 14, 2018 | Articole

Până acum doar ne tresălta inima când vedeam artiști noi completând line-up-ul unor festivaluri și visam cu ochii deschiși la cum vom dansa în soare sau ploaie până la răsărit. Dar câți dintre noi am luat problema în serios și am achiziționat biletul? Unii. Alții încă încearcă să se decidă în fața cărei scene vor fi vara aceasta.

Mai jos am adunat pentru voi o parte din cele mai #cool opțiuni pe care le aveți, cele mai tari festivaluri din România care vă așteaptă să le treceți pragul dansând și cu mâinile în aer în lunile ce urmează.

Sunwaves. SW 23 (26.04 – 01.05)

Pe aceeași plajă pe care ați așteptat nerăbdători să răsară soarele dintre valurile Mării Negre, în timp ce picioarele dobândise propria personalitate și scoteau la iveală coregrafii neștiute, tot acolo ne vedem și anul acesta timp de 5 nopți cu totuuuul nebune, în perioada 26 aprilie – 1 mai. La Sunwaves, bineînțeles. Fix acum o săptămână au anunțat și prima serie de artiști, iar mulți dintre voi au suspinat profund când au văzut că, din nou, se anunță a fi o ediție de neuitat. Jamie Jones, Lee Burridge, Loco Dice, Marco Carola, Margaret Dygas, Raresh, Ricardo Villalobos, Seth Troxeler – aceștia sunt doar preferații mei, căci lista abundă în nume cunoscute și îndrăgite de fanii muzicii techno. S-au terminat și biletele Early Bird, au mai rămas doar cele la prețul de 289 lei.

Singura provocare e să găsești cazare, pentru că mulți s-au decis înaintea ta și, nimerind în weekend-ul cu 1 mai, s-ar putea să trebuiască să o cauți bine de tot ca să găsești ceva care să te mulțumească.

 

Afterhills (31.05 – 04.06)
Când au văzut că au reușit să adune pentru prima ediție, care nici nu prea a avut parte de sprijinul vremii, 75.000 de oameni puși pe distracție, cei din Iași au decis că cel mai normal și logic lucru ar fi să continue și să pună pe picioare Afterhills 2018. Zic ei să ne pregătim pentru 4 zile de reverie, muzică bună și ”artă de toate felurile și pentru toate gusturile”, 150 de artiști, 7 scene și 15 genuri muzicale. Anul acesta suntem cu toții #daydreamers, așteptăm să vedem ce ni se pregătește în jurul acestui concept. Câteva nume care mi-au atras mie atenția din line-up: Hurts, Sunnery James and Ryan Marciano, Cosmic Gate, Paul Van Dyk, Tom Odell, Dubioza Kolectiv, iar lista nu se termină aici, pentru că încă mai au câteva anunțuri de făcut. Încă puteți beneficia de biletele incluse în categoria ”Spring sale”, la 330 lei, 380 dacă doriți și un loc în camping. După, prețul va crește la 470, respectiv 520 lei.

Dacă nu aveți chef de stat la cort, trebuie să știți că locația festivalului nu este atât de departe de centrul orașului, maxim 10-15 minute cu autobuzul. Spre Iași vă puteți aventura cu mașinile personale sau trenul, dar ca să evitați să ajungeți extenuați după 7-8h de condus sau stat pe scaun, recomandăm avionul.

 

Revolution (31.05 – 03.06)
Dăm o fugă și până la Timișoara? După ce ediția precedentă a adus laolaltă peste 20.000 de oameni din toată Europa la Muzeul Satului Bănățean, Revolution continuă și anul acesta, cu același program de 3 zile și 3 nopți. Printre cei care se vor asigura că plecăm cu mai mult decât cu o durere de cap cauzată de alcool, și avem la activ și câțiva kilometrii dansanți, un zâmbet larg pe buze și amintiri de neuitat, se numără Gogol Bordello – senzația gipsy-punk-rock preferată a Madonnei, Dub FX, Kuenta i Tambu, 1000 Mods – o formație de psychedelic / heavy rock din Grecia, în jur de 30 de artiști anunțați până acum, peste 20 de subculturi și peste 15 țări. Abonamentul are costul de 169 lei, dacă doriți și camping este 189 lei.

 

Jazz in the Park (21.06 – 01.07)

De nimic în viața mea nu sunt mai sigură în momentul de față de faptul că voi fi prezentă la Jazz in the Park. Știți deja, e festivalul meu de suflet, sunt în primul rând la toate evenimentele lor, am scris o licență întreagă despre ei, nu mă mai satur să-i laud și să le apreciez munca. Pentru că oamenii aceștia au reușit un lucru incredibil – să le redea clujenilor părți ale orașului de care nu mai reușeau să se bucure, pe care le credeau pierdute, să redea o resemnificație spațiilor celor mai dragi din oraș. În același timp, i-am văzut crescând și dezvoltându-se de la an la an, chiar sub ochii noștri, alături și cu ajutorul pe care l-am putut oferi. Jazz, blues, concerte clasice, experiențe interactive, o atmosferă relaxantă, prieteni, familie, hamace, pături, cărți, jocuri – găsiți aici câte ceva pentru fiecare dintre voi. Primii artiști confirmați sunt Fanfare Ciorcârlia, Moonlight Breakfast, A-C Leonte, JazzyBIT și Antal Gabor Trio, eu abia aștept să mă reîntorc în Parcul Central, pe malul Someșului și în orice alte locații au mai pregătit anul acesta.

Chiar astăzi au anunțat că 14 dintre cei mai buni muzicieni cubanezi ai tuturor timpurilor, membri ai grupului Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars, vor concerta în premieră națională la Cluj, în prima zi de festival. Biletele sunt disponibile la prețul de 70, 110 și 140 de lei.

 

Dakini (27.06 – 01.07)
Dakini e un festival ce a debutat anul trecut și care a fost atât de bine primit, încât organizatorii nu au avut încotro și acum trebuie să ne primească din nou, cu brațele deschise, pe plaja Tuzla din Constanța. Pe lângă cadrul minunat, care vă va oferi cu siguranță câteva zile bine meritate de respiro, Dakini e prin definiție un loc al întâlnirii dintre libertate, aventură și prietenie, dintre muzică, dans, meditație și o stare generală de bine, constituind o experiență completă de descoperire a sinelui, o călătorie relaxantă spre noi. Cu 3 scene și mai mult de 120 de artiști ce vor aborda genuri psy trance, micro, chill, Dakini aduce laolată oameni de peste tot din jurul lumii, îi inspiră și îi conectează prin celebrarea naturii, a toleranței și a creativității. Biletul este de 340 lei (adulți) / 270 lei (adolescenți) și vă garantează accesul la cele 5 zile de muzică, dans, yoga și workshop-uri, dar și camping și apă.

 

Neversea (05.06 – 09.07)
Probabil a ajuns la urechile tuturor faptul că anul trecut, aceeași organizatori care sunt în spatele Untold-ului, au pus la cale o altă nebunie, ceva ce noi am crezut că va fi un ”puiuț” de festival. N-a fost chiar așa, pentru că Neversea s-a dovedit a fi un eveniment în toată regula, cu un line-up puțin spus tentant, iar oameni din toate colțurile țării s-au bucurat de muzica lor preferată și briza mării. Ce ți-ai putea dori mai mult? Anul acesta ne întâlnim tot în Constanța, pe plajă, la malul Mării Negre, de data aceasta cu cei de la The Script, care vor fi prima dată în România, dar și artiști precum John Newman, Scooter, Redfoo, Axwell&Ingrosso, Hardwell, Steve Angello, Alan Walker, W&W, Sunnery James & Ryan Marciano, Jamie Jones, Nina Kraviz și Dub Fx. Așteptăm nerăbdători următorul anunț. Până atunci – biletele pot fi cumpărate de aici la prețul de 449 lei.

 

Waha (12.07 – 16.07)
Anul acesta, Waha Festival ajunge la cea de-a șaptea ediție, iar dacă vă numărați printre cei care nu s-au aventurat până acum niciodată pe tărâmurile Covasnei, la Bătanii Mari, credem că ar fi timpul. Dacă nu să mergeți, măcar să vă puneți niște întrebări, cum ar fi – ”Oare pădurea verde și răcoroasă, apusurile care te lasă fără grai, nopțile înstelate, zâmbetele, râsetele, bucuria, muzica, oare toate acestea nu-mi ajung ca să mă simt liber, magic, prezent?” Waha e oportunitatea perfectă de a participa la prima ta clasă de yoga sau meditație ghidată, de a deveni mai conștient de sine și de a învăța despre diverse practici de self-development, toate acestea pe ritmurile celor 200+ artiști care se vor afla, pe rând, la pupitrul celor 5 scene amplasate. Copiii sunt, de asemenea, bineveniți. Va exista și o zonă special amenajată dedicată familiilor.

Prețul biletelor până la data de 1 mai este de 325 lei, după care va crește la 380 lei. La poarta festivalului acestea vor avea costul de 430 lei. Come in peace, leave in love. And forget about posting everything on your Instagram account, there is no signal or internet connection in the woods. Live the moment.

 

MOX (12.07 – 15.07)
Tot pe principiul ”Away from the city, where the wifi is weak, but the connection is strong”, recomandăm cu tot dragul MOX – Music Outdoor Experience. Pentru că, la fel cum zic și ei, pe parcursul vieții trebuie să te asiguri că unele din drumurile pe care le faci ”are into the wild.” Probabil știți deja că festivalul a pornit ca o simplă drumeție în vârf de munte, pentru a sărbători ziua de naștere a cuiva. Ei bine, șapte ani mai târziu, mii de oameni pornesc în această excursie în Valea Drăganului, care se află la doar o oră distanță cu mașina din Cluj, și sărbătoresc relaxarea, prietenia, aerul curat de munte. Printre primii artiști confirmați se numără Golan, Mad Liquid, Dodo, DJ Ethylen, ZO, Massive Fluo, Rev, Eye Scream, Alex One, N.Ser, Aeminium, Cosmostone, așa că, până vă găsiți hamacul, cortul, lanterna și cele necesare, anunțați toată gașca de aventura de vara aceasta și achiziționați rapid biletele aici. Prețul lor este momentan de 75 lei, urmând să crească la 130 lei. Apropo, le-ați văzut noul site? E super-duper-chill.

 

Gărâna Jazz Festival (12.07 – 15.07)
În județul Caraș-Severin, Gărâna – satul dintre munți, va găzdui patru zile de concerte și experiențe muzicale dedicate pasionaților de jazz. Concertele se vor desfășura pe trei scene: în Poiana Lupului, Biserica Catolică din satul Văliug și Hanul La Răscruce, locul în care a avut loc prima ediție Gărâna Jazz Festival, în urmă cu 22 de ani. Voi vă dați seama ce vorbim aici? Un festival cu o tradiție de 22 de ani în spate, al căror prag l-au trecut poate părinții și bunicii noștri, dacă erau extrem de #cool. Anul acesta ascultăm muzica unor artiști precum Youn Sun Nah & Ulf Wakenius, Sebastian Studnitzky Quartet, Kekko Fornarelli TRIO, Vincent Courtois, Erdmann, Fincker. Adam Baldych Music & Helge Lien Trio, Roberto Fonseca Trio, Stefano Battaglia TRIO, RYMDEN – Bugge Wesseltoft, Magnus Öström și Dan Berglund. Un abonament pentru 4 zile are prețul de 300 lei, iar biletul de o zi – 85 lei.

 

#day3 #garanajazz21 #Repost @fabianbadila

A post shared by Gărâna Jazz Festival (@garanajazzfestival) on

Electric Castle (18.07 – 23.07)
Ne mai pierdem timpul în prezentări? Internet să n-ai și tot ai auzit măcar o dată de celebrul festival de la Bonțida, care se ține și pe ploaie-vânt, și pe soare-adieri calde, indiferent de ce-i tună vremii. N-ai cum să-i reziști acestui festival, locația, line-up-ul, oamenii de acolo, activările partenerilor, toate merg perfect mână în mână, și an de an suntem tot mai îndrăgostiți de tot ce înseamnă Electric Castle. Pentru o experiență completă de festival, vă recomand fie să campați în zona special amenajată, fie să vedeți dacă mai găsiți ceva prin Bonțida, pentru că merită 110% să adormi și să te trezești acolo, să nu pierzi niciun minut din cele câteva zile electrice. Damian Marley, Jessie J, London Grammar, Musa Masa, Richie Hawtin, Excision, Groove Amanda, The Bloody Beetroots, St. Germain și incredibil de mulți alții vă așteaptă la Castelul Banffy, biletele le puteți achiziționa aici la prețul de 429 lei până în data de 15 martie, urmând ca mai apoi să devină 529 lei. Dacă doriți și camping (anul acesta puteți opta și pentru quiet camping, dacă vă simțiți mai bătrâni), tariful crește cu 100 lei.

 

3 Smoked Olives (25.07 – 30.07)
Știți ce ar mai fi o idee foarte faină? Un festival pe o insulă! Și nu, nu Tenerife sau alte filme pe care probabil vi le-ați dat acum, instant. Vorbesc de 3 Smoked Olives, de pe Dunăre, pentru care chiar trebuie să iei o bărcuță ca să ajungi acolo. O insulă în adevăratul sens al cuvântului, acoperită cu nisip și de pe care poți admira în voie și liniște totală ploaia de meteoriți în nopțile senine. Încă nu au scăpat niciun nume de pe line-up, dar personal… nu cred că au cum să mă dezamăgească. Nici vorbă să vă faceți griji pentru cazare, sunteți așteptați la hotelul de peste un milion de stele pe care l-am amenajat pentru voi, chiar sub cerul liber. Până la data de 19 mai, prețul biletului este de 160 lei, urmând să crească la 208 lei, iar mai apoi la 253 lei. Tariful include și plimbarea cu bărcuța până la insulă.

 

#newday #3smokedolivesfestival #3sof2017 #islandlife #seeyouthere

A post shared by 3SmokedOlives ISLAND festival (@3sof_island_festival) on

Untold (02.08 – 05.08)
Vă vine să credeți că Untold a ajuns deja la cel de-al patrulea capitol? Timpul trece mai repede decât 4 zile de festival. Mai ales când visezi tot anul că faci slalom printre scene și țopăi până în zori. Fiind deja un fenomen internaţional şi unul dintre cele mai aşteptate evenimente muzicale din România, cu un număr de peste 330.000 de participanţi veniţi din întreaga lume anul trecut și peste 200 de artişti internaţionali, Untold Festival a devenit punctul de întâlnire pentru prieteni împrăștiați peste tot în lume. Printre primii artiști confirmați se numără Kygo, Diplo, Oliver Heldens și Alesso, Armin van Buuren, Afrojack, Dimitri Vegas & Like Mike, Steve Aoki, The Prodigy, Solomun, Nina Kraviz, Loco Dice, Andy C, Dub FX, Pendulum și Wilkinson. Nu mai are sens să zicem cât de mult așteptăm să vedem line-up-ul complet. Prețul abonamentului este de 549 lei.

 

The party never ends! #UNTOLD #Cluj #musicfestival #Romania #party #mainstage #lights

A post shared by UNTOLD (@untoldfestival) on

Summer Well (11.08 – 12.08)
Dacă sunteți festivalieri în toată regula, clar o să vreți să bifați și Summer Well, mai ales că nu-i ca și cum durează o săptămână, așa că nici nu ține scuza cu ”Sunt obosit” sau ”Încă nu mi-am revenit după Untold.” Aint nobody got time for that. Sfatul nostru e să săriți în primul tren / avion, poate chiar să faceți auto-stopul dacă vă ține, să vă sunați colegii din liceu, rude îndepărtate și pe oricine mai cunoașteți prin București, și să vă bucurați de Summer Well în toată splendoarea sa. Printre motivele care v-ar putea determina să faceți asta se numără și locația incredibilă – Domeniul Stirbey, Buftea, dar și line-up-ul care conține, ca în fiecare an, nume extrem de #cool: Justice, Bastille, The Kooks, Kodaline, Cigarettes After Sex, Sofi Tukker, Rationale, Tom Grennan, HMLTD & Isaac Gracie. Un 2-day pass, care vă oferă acces în ziua de 11 și 12, dar și 6% reducere la costurile de cazare, costă 275 lei.

 

☀️ #summerwell

A post shared by Summer Well Festival (@summer_well_festival) on

Smida Jazz Festival (17.08 – 20.08)
Smida Jazz Festival, eveniment internațional open-air dedicat jazz-ului contemporan, ajunge anul acesta la cea de-a treia lor ediție. Locația rămâne aceeași, în inima Parcului Natural Apuseni, în satul al cărui denumire a dat și numele festivalului – Smida, comuna Beliș. În acest cadru natural feeric, pe parcursul celor trei seri, veți putea explora sunetele jazzistice emise de trei grupuri românești și șase străine, iar în timpul zilei vă veți putea implica în diverse activități – atât educative, cât și recreative. Încă nu au anunțat niciun nume sau prețul biletelor, așteptăm ca veștile bune să apară din clipă-n clipă. Din experiența primelor două ediții, vă putem asigura că veți pleca de aici fully charged și cu o dorință nestăpânită de a reveni cât mai repede în fața scenei de la Smida.

Puteți ajunge acolo fie cu mașina personală, pe traseul Cluj-Napoca – Oradea, Huedin, Răchițele, Doda Pilii, Smida, fie cu autobuzele care vor fi puse la dispoziție, la fel ca în anii anteriori. Distanța este de aproximativ 90 de kilometri.

 

Awake (17.08 – 19.08)
În fiecare an, inevitabil, ajungem să ne lovim de situația aceasta, în care suntem nevoiți să alegem între două festivaluri. Pentru că se desfășoară în același timp! Oare organizatorii aceștia nu vorbesc între ei sau intenționat vor să ne forțeze să facem o alegere cu care va trebui să trăim tot restul anului, a vieții?! AWAKE va avea loc pe Domeniul Teleki din Gornești, județul Mureș, iar participanții se vor putea bucura de zone și activitățile diverse: biblioteca în aer liber, platforma de discuții Feed Your Mind, scena în copac, cinematograful în aer liber etc. De asemenea, în 2018 se va organiza cea de-a doua ediție a concursului de instalații artistice de mari dimensiuni Artdoor, ce vor putea fi admirate în cadrul festivalului. Au fost anunțați și primii artiști care vor urca pe scenă: Wilkinson în fomula live, Milky Chance, The Subways, alături de The Parlotones, Fink, Subcarpați cu invitați speciali, Hanu’ cu Braga, Mihail, Șatra B.E.N.Z. și alții. Biletele costă momentan 159 lei, 185 dacă doriți și camping.

 

Airfield și Murmur au anunțat că anul acesta vor lua o pauză și revin cu forțe proaspete în 2019. De BlajAlive și Music Travel încă nu se aude nimic, ceva îmi spune că nici nu se va mai auzi în 2018.

Tu pe care le bifezi vara aceasta? Dacă te gândești la buget, poți să te ghidezi după ce ziceam în 2016 sau 2017, dar curând facem și un calcul pentru 2018, să nu cumva să ne prindă festivalurile cu portofelul nepregătit.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!