15 evenimente de neratat în luna mai la Cluj

by | May 2, 2018 | Articole, Recomandări

De cele mai multe ori încep articolul cu evenimente de neratat în luna respectivă în Cluj gândindu-mă la cât de repede trece timpul, la ce am reușit să realizez în ultimele luni, la trecut, la viitor, dar prea rar la prezent. Dar astăzi soarele strălucește pe cer exact așa cum îmi place, e o zi excelentă de primăvară și realizez că singurul lucru pe care suntem datori să-l facem e să ne adunăm și să trăim.

Eu mă alimentez și îmi iau energia din viața tumultoasă a Clujului, motiv pentru care vă voi  îndemna și pe voi în aceeași direcție – #iesitidincasă, căci luna mai ne așteaptă cu multe evenimente outdoor și voie bună.

Luna mai debutează cu un eveniment plin de adrenalină, dedicat celor cu spirit aventurier –  Telekom Sport Romania Transilvania Rally. Cea mai importantă competiție internațională de motorsport din Cluj va avea loc în perioada 3-5 mai, când municipiul și județul vor fi gazdele primei etape din acest an a raliului european Tour European Rally. Prezentarea echipajelor și a mașinilor va avea loc joi, 3 mai, pe esplanada dintre Cluj Arena și Sala Polivalentă, iar startul festiv va fi dat la ora 20:00. Primele patru probe speciale (special stages) vor avea loc vineri, 4 mai, după cum urmează: Căpușul Mare, Beliș, Tarnița, și Florești. Ziua de sâmbătă, 6 mai, va avea încă nouă probe speciale (special stages) și o super specială (super special stage), în următoarea ordine: Valea Fericirii 1, Beliș 2, Mănăstireni 1, Dângău 1, Florești 2, Valea Fericirii 2, Mănăstireni 2 și Dângău 2 –Power Stage. Între timp dacă staționezi între 3 și 6 mai pe platoul Cluj Arena vei avea parte de o surpriză plăcută: Food Truck Rally, unde vă așteaptă vendori precum Cimbru, La Nu Știu Cine și Home Garden Food Truck by Food Squad.

A post shared by Paul Lucaci (@lucacipaul) on

Festivalul Filmului Francez ajunge la Cluj în perioada 3-6 mai, după un tur prin țară și mica revoluție de pe marile ecrane din 8 orașe din România (Arad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Timişoara). Cea de-a 22 ediție a evenimentului stă sub semnul schimbării – de idei, idealuri, perspectivă, viață și societate, motiv pentru care, începând din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primăvara drept anotimpul său oficial, împrospătându-şi şi regândindu-şi secţiunile deja binecunoscute. Programul pe zile îl găsiți aici, eu una sunt nerăbdătoare să văd Madame Hyde de Serge Bozon, ce prezintă povestea metamorfozei personale și sociale a unei profesoare timide și retrasă. Biletele pot fi achiziționate direct de la cinema Victoria, tariful fiind de 13 lei pentru adulți și 10 lei pentru elevi, studenți și seniori. Un abonament de 4 intrări la festival are costul de 40 lei.

Începând cu 4 mai ne întâlnim la Casa de Cultură a Studenților, la TEDxEroilor – Mind the gap, unde vorbim despre știință și artă, tradiție și inovație, noi tehnologii și modul în care ne adaptăm la acestea, dar și spațiul dintre ele și felul în care ne provoacă această distanță să descoperim noi modalități de a ne atinge scopurile. Vom asculta peste 20 de speakeri, printre care și Ciprian Stănescu – fondator Innovations for Tomorrow, Mihai Rotaru – co-fondator Clever Taxi, Cornel Brad – fotograf, Mircea Bravo, Vlad Căpușan, Dan Clinci – arhitect, și mulți mulți alții care sunt nerăbdători să vă împărtășească din ideile lor. Înregistrarea va începe în data de 4 mai, de la ora 16.00 și trebuie să vă asigurați că aveți biletul la voi, în format digital sau printat, pentru a putea primi badge-ul. Ne este pregătită o selecție interesantă de activități dinamice și ateliere unice la care putem participa, iar acestea le puteți descoperi în cadrul secțiunii de Adventures. Dacă încă nu ați achiziționat biletul, o puteți face aici.

A post shared by TEDxEroilor (@tedxeroilor) on

Zilele Arhitecturii 2018 vor avea loc începând cu 11 mai până în 13 mai, în spațiul H33, și își doresc să vină în fața publicului cu o serie de conferinţe, ateliere și expoziţii, creând, astfel, un incubator de idei care adună la un loc minţi creative, arhitectură, amintiri, design și frumos. Își doresc să-și îndrepte atenția spre probleme de natură internă, principalele întrebări la care se caută răspunsuri fiind – cum reușim, ca studenţi și viitori practicanţi, sa rămânem creativi într-un mediu care se dezvoltă într-un ritm alert, dar și cum răspundem provocărilor de natură profesională rămânând conectaţi la cotidian? Urmăriți pagina evenimentului pentru mai multe noutăți despre ateliere și invitați.

A post shared by Andra (@on_serendipity) on

Numai eu știu cât aștept tot anul să înceapă sezonul petrecerilor în aer liber. Să nu mă înțelegeți greșit, nu stau închisă în casă restul anului, doar că nimic nu se compară cu muzica care dispare în văzduh și posibilitatea de a-ți pierde capul printre nori în timp ce vântul îți atinge ușor fața și dansează alături de tine. Atelierul împlinește 8 ani în miez de mai, iar acesta e un prilej numai bun pentru o petrecere deasupra orașului, sub cerul plin de stele. Sonorități funk, disco, electro și jazz, un producător născut în Tanzania și rodat în Germania, Renegades Of Jazz, electric-budapestanii de la Saverne, fat-funkerii de la FUNKorporation și un disco-freak dement – energicul Ezirk, cu toții ne așteaptă pe deal, în livada de pe Feleac, începând cu 3 după-masă și până când… ne dăm bătuți. Ne vedem așadar la Atelier Panorama în 11 mai?

A post shared by Ioana (@ioana_handabut) on

De neratat în luna mai este și revenirea lui Paco Osuna la Cluj, în Club Midi. Alături de el, în data de 11, vor mai fi Mihigh și Paul K, iar clubul se va dovedi, încă o dată, mult prea mic pentru toți cei care sunt pregătiți să danseze până în zori. Prețul biletului este de 35 de lei dacă îl achiziționați în avans, de la club, în fiecare zi de miercuri, în intervalul orar 19-22. Dacă nu ajungeți nicicum până în ziua evenimentului să vă luaț bilet, încă îl puteți cumpăra de la intrare, la prețul de 60 lei. Noi le-am luat deja, nu prea stăm pe gânduri când vine vorba de Paco. Voi?

A post shared by Club Midi (@clubmidi) on

În perioada 17-20 mai 2018 va avea loc a opta ediție a Zilelor Clujului, iar anul acesta avem un eveniment special, dedicat orașului, întrucât tema va fi aceea a Centenarului, aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Pentru a marca împlinirea unui secol de la Marea Unire din 2018, Clujul se prezintă la acest moment unic in istorie prin programul “Cluj 100”, care reflectă multiplele dimensiuni ale orașului nostru: de la educație și sport la inovare și cultură. Această cupolă permite o gamă largă de idei și activități ce pot fi reflectate și în programul Zilelor Clujului, program pe care suntem nerăbdători să-l aflăm. Vă informăm degrabă ce primim primele vești.

Beer Hype Festival este un eveniment pe care îl așteptăm încă de când am povestit una-alta cu Flaviu Odorhean, beer sommelier și organizator al acestui event. Timp de două zile, în perioada 18-19 mai, producătorii independenți de bere artizanală din România se reunesc la Cluj, la Muzeul de Artă, nelipsite fiind ritmurile de muzică bună, atmosfera relaxantă și oamenii faini. Pe lângă faptul că aveți ocazia să cunoașteți berarii și să le gustați produsele, puteți chiar învăța mai multe despre procesul prin care berea ia naștere, la diverse workshop-uri și seminarii dedicate. Pe lângă acestea, va există și o zonă cu Craft Beer Art Exhibition, noi sigur trecem pe acolo vineri sau sâmbătă, cel târziu.

A post shared by BeerHypeFest (@beerhypefest) on

Dacă mergeți sâmbătă, puteți rămâne până la terminarea festivalului, pentru că imediat după începe Noaptea Muzeelor și numai bine vă mutați înăuntru, în Muzeul de Artă, după care porniți la pas spre celelalte. Eu vă tot îndemn constant să mergeți la muzee, la expoziții, la evenimentele găzduite de acestea în general. Dar am vaga impresie că sunt puțini cei care chiar mă ascultă. Pierderea voastră, anyway. Ideea e că dacă tot vă lăsați convinși atât de greu în timpul anului, măcar la Noaptea muzeelor să participați. Mii de muzee şi instituţii culturale din 37 de ţări europene își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte, iar milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în data de 19 mai, însoțiți de prieteni și familii.

Cel mai mare festival din curtea școlii se întoarce cu cea de-a 9-a ediție, cu trupe care o să facă curtea să vibreze mai tare ca niciodată și o atmosferă super tare. Vorbim de Ghibstock, evident, care dincolo de a fi un eveniment ce reunește tineri dornici de distracție, este despre implicare în comunitate, el fiind în totalitate organizat de către voluntari. Fiind, de asemenea, un eveniment caritabil, de strângere de fonduri, în ultimii ani au investit în cauze sociale în care au crezut, iar anul acesta fondurile strânse în cadrul festivalului vor fi folosite pentru continuarea proiectului Feel your City, adresat persoanelor nevăzătoare.

A post shared by Nicoleta Popa (@nicopopa_) on

Și pentru că, zic eu, v-ați cam dat seama cât de mult iubesc anotimpurile calde și tot ce se întâmplă afară în acest sezon, abia aștept prima petrecere marca Daydreaming de anul acesta. Mai ales că pe acoperișul de la Aroma nu ai altă opțiune decât să te bucuri de tot ce te înconjoară, de priveliște, de fuga departe de oraș, de natură, iar Kerala Dust live, Marwan, Akos și Esaunue cu siguranță vor completa perfect peisajul în data de 18 mai. Prețul biletului este de 35 lei dacă îl achiziționați online și 40 lei în ziua evenimentului.

A post shared by ALEXANDRA (@adda_xx) on

În data de 26 mai are loc cea de-a opta ediție Msg maraton Apuseni, una din cele mai așteptate competiții de alergare din țară ce va avea loc în stațiunea Muntele Băișorii. Pe lângă proba de maraton, semimaraton, cros și family, anul acesta va exista o provocare nouă pentru alergători: proba de ultramaraton, unde se va parcurge traseul de la proba maraton (43 km și 2500 diferență de nivel), la care se adaugă o porțiune nouă de 27km și 1100m diferență de nivel. Startul acestei probe se va da la 6AM de la Pensiunea Skiland, iar limita de timp este de 14 ore și 30 de minute. Înscrierile se fac accesând link-ul acesta.

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Universitatea de Artă și Design vă invită la Festivalul Internaţional de Arte Digitale Elektro Arts – ediția 2018. Evenimentul va avea loc în perioada 24-26 mai și se va desfășura sub genericul unificator Reconciliere, un titlu care invocă demnitatea, încrederea și respectul între persoane, grupuri profesionale şi instituţii. Totodată, tema face trimitere la un moment unic din istoria naţiunii române, aniversarea Centenarului Marii Uniri. Vom avea parte de muzică, fotografie digitală, dans și multe altele pe care le descoperiți singuri la fața locului. Programul detaliat îl puteți afla aici.

A post shared by Cucuiet Diana (@cucuietdiana) on

Alandala toată vara? Count me in. Deja se aud zvonuri despre primul party Alandala, cică în data de 26 mai ar fi. De fapt, niciun ”cică”, știm noi sigur. În Parcul Central, bineînțeles, locul în care am adunat atât de multe amintiri în ultimii ani, locul în care vom continua (sperăm) să dansăm multe veri de acum înainte și unde ne regăsim de fiecare dată. Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina lor de Facebook. Oricum, vă ținem și noi la curent.

TIFF încheie seria evenimentelor de neratat din luna mai, însă nu vă puteți plânge, pentru că avem 3 luni pline de festivaluri și evenimente inedite în Cluj. Noi nu vă putem sfătui să vă bazați pe gândul – ”Lasă că mai sunt și altele”, mai ales că proiecțiile din cadrul TIFF sunt unele spectaculoase în fiecare an, atmosfera e una incredibilă și nimic nu se compară cu forfota de pe străzile Clujului și oamenii care parcă șoptesc la fiecare colț – ”Vii la TIFF?” Festivalul începe în 25 mai și se termină în 3 iunie, aveți timp suficient să faceți un tur al tuturor locațiilor și să vedeți filme cât mai variate. Eu sunt foarte curioasă de Cine-concertele anunțate: Safety last, Fantoma de la Operă și Ochiul Magic, dar trebuie să recunosc că și InfiniTIFF Workshop (despre potențialul narativ al Instagram, cu accentul îndreptat asupra Story-urilor) și InfiniTIFF Summit (o conferință de jumătate de zi care explorează modul în care se întrepătrund progresele din domeniile filmului, storytelling-ului și tehnologiei) mi-au atras destul de serios atenția.

A post shared by TIFF România (@tiffromania) on

Oh well, unde ne întâlnim luna aceasta în Cluj?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This