Despre voluntariat și despre ce poți învăța fiind voluntar

Home $ Articole $ Despre voluntariat și despre ce poți învăța fiind voluntar

by | Sep 21, 2018 | Articole, Student

Astăzi este despre voluntariat și despre ce poți învăța fiind voluntar.

Voluntariatul la început pentru mine a fost o chestie obligatorie la 17 ani pentru un anumit CV, cand aveam notat undeva: “minim 30h voluntariat”. Cu asta am început, scroll pe rețelele de socializare până mi-a apărut o postare despre Comedy Cluj” care căuta voluntari. Cu inima în dinți am completat un formular, peste câteva zile am primit răspunsul pozitiv și am mers la prima întâlnire. Spre surprinderea mea, eu eram cea mai mică din echipă. Cei ce ajunseseră mai devreme era clar că se cunosc din alte locuri și aveau deja o prietenie. Nu m-am panicat că nu cunosc pe nimeni, ci am ascultat cu mare atenție organizatorii. Acesta este farmecul, cunoști oameni plini de idei, oameni care îmbină job-ul cu voluntariatul, oameni pasionați, oameni care te inspiră și de la care ai ceva de invătat. Au fost 10 zile extraordinare care mi-au schimbat total viziunea și m-au făcut să renunț la planurile pe care le aveam cu privire la o anumită facultate care nu avea nicio legătura cu ce am înțeles că vreau să fac. Printre lucrurile învățate la Comedy Cluj” se număra punctualitatea și responsabilitatea, deoarece departamentul din care făceam parte era “Responsabil de locație”. Am învățat să gestionez anumite situații cum ar fi acelea în care nu ți se scanează biletele, deja se face intrarea și e coadă, când lipsește un coleg să găsim o soluție și să fim cât mai eficienți ca echipă, când un spectator are nelămuriri cu privire la o anumită informație ce i s-a livrat și multe altele.

De acolo până în prezent e cale lungă și ani buni de voluntariat. Am continuat bineînțeles cu TIFF. Să fii voluntar la un asemenea festival este o experiență cu totul diferită deoarece este un festival cu mult mai mare decât Comedy Cluj și are și mult mai multe locații, mai mulți organizatori, invitați, participanți și bineînțeles că și voluntari. La TIFF am învățat că organizarea este cel mai important lucru, totul este bine calculat și simți că oamenii se bazează pe tine, motiv pentru care te simți important și încerci să faci tot posibilul pentru a ajunge în timp util, pentru a-ți face treabă ta, dar și pentru a-ți ajută colegii de pe alte departamente mai solicitante. Înveți să lucrezi în echipă, ceea ce este un lucru esențial pentru viitorul tău.

La Electric Castle m-am înscris din pură curiozitate și din poveștile pe care deja le auzisem de la prieteni. Din start mi-am luat cizme de cauciuc și pelerina transparentă, să mi se vadă tricoul de voluntar. Să fii voluntar la “Electric” este foarte distractiv, te încarci pozitiv când veți atâția oameni care se bucură efectiv pentru simplul fapt că au ajuns la castel. Amintirile mele din perioada EC sunt legate de studenții de la FSPAC care sunt extrem de dedicați când e vorba de voluntariat. Coordonatoarea noastră a fost Ioana Lepădatu, o persoană extraordinară pe care o întâlnisem la mai multe evenimente și care urma să îmi fie profesoară la facultate. Cum spuneam, cunoști extrem de mulți oameni fiind voluntar!

La fel am procedat și când a venit vorba despre Cluj Design Days, un eveniment extraordinar la care vă sugerez să mergeți. Cu ce am rămas de aici? Păi, cel mai important lucru este că am învățat că avem designeri geniali pe care merită să îi susținem și să îi promovăm. Sezonier au loc o serie de evenimente legate de design. Ca voluntar, bineînțeles ajungi să cunoști pe toată lumea de acolo, să te distrezi cu ei la party-uri, care by the way sunt foarte faine și întotdeauna au o tematică și un dress code, lucru care mi-a plăcut la nebunie.

O altă experiență de neuitat este cea de la Picnic in the Park și Jazz in the Park. Acolo, pe orice departament ai fi, treaba intensă e înainte de a începe distracția, în rest eu m-am bucurat maxim de oameni și de atmosferă. Prietenii făcuți acolo, rămân prieteni pe viață pentru mine, iar coordonatoarea este o persoană extraordinară care te binedispune constant . Nu am cum să uit de atmosfera din oraș din perioada festivalului, e ceva diferit. De asemenea, vă îndemn să participați și la strângerea de fonduri Jazz in the Park, bănuți care merg întotdeauna pentru oamenii cu idei și care implementează proiecte foarte tari.

Multe alte evenimente m-au făcut să îmi doresc să fiu voluntar, dar absolut de fiecare dată am fost acolo pentru a învăța, pentru a cunoaște oamenii din spatele evenimentelor grandioase, pentru a-mi face prieteni și bineînțeles pentru a avea o adevărată experiență la finalul festivalurilor. Să pot spune că am fost acolo de la primul scaun în Piața Unirii, de la prima subtitrare testată în Cinema City, de la prima bucățică de scenă de la Bonțida, de la primele stendere aranjate la “Cluj Design Days”, de la primele ture în parc și multe altele. Acestea sunt lucrurile care mă bucură. Mă bucură să știu că deși sunt studentă, atunci când merg la un interviu, am un CV destul de stufos și că pot spune că am învățat extrem de multe și că experiență acumulată în calitate de voluntar nu se compară cu nimic. În plus, să nu uităm și de cadourile de voluntar, nenumăratele tricouri, colecția de badge-uri, stickere și fotografiile pe care le faci pentru a-ți aminti și mai târziu despre perioadele frumoase.

Da, întotdeauna vor exista persoane care vor spune că e “muncă gratis”, eu nu cred că este, atâta timp cât înveți ceva, și vă garantez că învățați. Este important să îți alegi bine departamentul din care vrei să faci parte, ca să mergi cu plăcere și să fii tu mulțumit. Ca student e fain să poți avea acces la festivaluri, să vezi și să știi tot, alta e satisfacția când după o tură de 6h, dansezi în ploaie și te bucuri, când intri la un film unde lumea și-a cumpărat bilete cu multă vreme înainte și tu vezi și cunoști regizori, actori și mulți alți oameni importanți din domeniu respectiv. Este o adevărată plăcere și un adevărat privilegiu din punctul meu de vedere să faci parte din marea echipă a voluntarilor din Cluj-Napoca.

În concluzie, vă recomand din tot sufletul să vă înscrieți în calitate de voluntari la evenimentele mai sus enumerate si nu numai. Orice muncă voluntară este binevenită, în absolut orice domeniu este nevoie de voluntari, iar pentru studenți este o oportunitate adevărată de a acumula experiență, de a învață să lucreze în echipă, de a fi punctuali, organizați și de a învăța nenumărate lucruri despre organizarea evenimentelor și despre domeniul în care se face voluntariat. Să nu uităm și de CV (dacă asta vă interesează).

Cât despre plusuri și minusuri, cred că mi-ar lua o veșnicie să enumăr tot ce mi-a plăcut, iar minusuri cred că văd doar persoanele care nu și-au dorit suficient de mult să facă parte din echipă. Nu uitați că toate festivalurile, nu doar cele enumerate mai sus, se țin pe umerii nu doar a organizatorilor și sponsorilor, ci și a voluntarilor.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!