Interviuri scurte cu speakeri TeCOMM pe tema #mistakes

Home $ Articole $ Interviuri scurte cu speakeri TeCOMM pe tema #mistakes

by | Nov 13, 2018 | Articole

Weekendul acesta a avut loc expo-conferința TeCOMM, iar peste 400 de profesioniști au fost alături de cei care și-au dorit să afle mai multe despre industria de comerț electronic. Tematica principală a speech-urilor susținute la scena principală s-a bazat pe greșelile din eCommerce, iar noi, pentru că ne-am făcut drum în ambele zile pe la Sala Polivalentă, am povestit cu unii speakeri despre #mistakes, despre acele greșeli care trebuie făcute și care nu, dar mai ales despre importanța de a le face.

Poate cea mai mare greșeală pe care o poate face un magazin online micuț este să îl imite pe cel mare. Întotdeauna liderul pieței sau cei care sunt deja în liga 1 vor avea bugete mult mai mari decât ai tu, magazin mic, și atunci, încercând să imiți, nu faci decât să te pierzi în mulțime. Ceea ce trebuie să faci este exact să te diferențiezi, să faci toate lucrurile pe care un lider de piață nu poate să le facă. Ce se întâmplă în general când ești mare? Poate nu ești prea flexibil, pentru că ai structuri, oameni mulți care aprobă, e nevoie de un proces mai complicat de luare a deciziilor, dar dacă ești mic, trebuie să fii un pic mai flexibil, trebuie să folosești flexibilitatea și ce nu ai la nivel de buget, trebuie să ai la nivel de curaj, viteză, creativitate, a spus Gabriela Lungu.

Pe Gabriela Lungu, fondator WINGS Creative Leadership Lab, am convins-o să-mi povestească și care a fost rolul greșelilor în viața ei. Spirit sincer, direct, aceasta mi-a mărturisit fără ocolișuri că soarta a fost de-a lungul timpului mai mult decât blândă cu persoana ei, fiind protejată de multe căderi. În ciuda acestui fapt, inevitabil a existat un moment în viața sa în care a constatat că nu totul era roz, aceasta fiind și clipa în care și-a dat seama că nu știa să facă față unui posibil eșec. Mi-a confesat că este important să greșești, este important s-o faci devreme și bine ar fi să fie greșeli micuțe. Câte puțin la timpul potrivit.

Am cunoscut-o și pe Patricia Bertea, fondator Humanize, singurul centru de cercetare din România pentru produse digitale. Aceștia au lansat în cadrul TeCOMM produsul cu același nume, bazat pe o nouă tehnologie de eye-tracking, iar ea ne-a spus următorul lucru despre greșeli.

În această activitate, ca antreprenori, greșim frecvent. Dacă tot dezvoltăm partea de software, o putem numi trial error. Cred că una dintre greșelile despre care aș putea vorbi ar putea fi amestecarea anumitor relații de prietenie cu relațiile de business – nu duce la o variantă favorabilă de ambele părți.

Tereza Řezníčková, Value Delivery Manager pentru Exponea, care pe scenă a trebuit să răspundă la întrebarea ”Are you just an average ecommerce or do you have a future?”, imediat ce și-a terminat prezentarea a răspuns cu drag și curiozităților noastre.

Making assumptions. It took me a while before I discovered that assumptions are a really big part of misunderstandings. It already starts with an assumption we understand each other when we use common words. So I’ve been working a lot lately on a different approach to conversations to make myself understand others better and I am able to recognize misunderstandings much sooner now.

În continuare am povestit cu Juan Carlos Dueñas Milian – Former Senior Manager Ecommerce la Esprit despre greșelile de comunicare pe care le fac mulți antreprenori care dețin un magazin online.

The mistake I make I see it as one mistake for the company. Under my point of view, to rely to much to promotion and set newsletters months in advance is a total lack of appropriate way of working in this market.

În final, Ana Sipciu, Industry Manager la Google România, ne-a dat probabil cea mai importantă lecție celor care activăm în zona online și vrem să rămânem aici.

Cum eșuăm în advertising în 5 pași, prin raportare la Google Ads? Nu folosim data driven attribution, nu folosim smart bidding, nu folosim conținut video, nu ne definim audiențele și nu acordăm atenție mesajelor creative.

TeCOMM eCommerce conference&expo a reunit specialiști din industria e-commerce și din domeniile conexe, iar pe scenă au urcat reprezentanții Google România, LEGO, Netopia, PayU, Retargeting, Exponea și ai altor jucători importanți din industrie, care au răspuns încântați la problemele ridicate din public.

Voi ați fost la eveniment în vreuna din zile? Cum vi s-a părut?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!