5 dintre cele mai scumpe pizza din Cluj și care este diferența dintre acestea și celelalte

Home $ Articole $ 5 dintre cele mai scumpe pizza din Cluj și care este diferența dintre acestea și celelalte

by | Nov 21, 2018 | Articole, Ieși la masă

O discuție serioasă despre pizza nu poate fi niciodată refuzată. Mai ales că în #Cluj mereu va exista întrebarea aceasta – ”Unde găsim cea mai bună pizza din oraș?”, aceasta fiind o curiozitate care a stârnit destul de multe polemici de-a lungul timpului. Mulți spun că pizza e un preparat delicios oricum și nu ai cum să dai greș, indiferent de unde alegi să comanzi. Aceștia sunt cei care nu ar plăti mai mult de 20 lei pentru a-și satisface pofta. Alții sunt interesați de calitatea ingredientelor, de cum anume este făcut blatul, la câte grade are loc coacerea, pentru că pizza a trecut de mult timp de la simplul stadiu de ”mâncat de poftă” pentru ei , iar acum aleg pizza pentru experiență, pentru călătoria culinară, pentru gustul unic italienesc. Iar aceștia sunt cei care vor fi dispuși să plătească mai mult de 30 lei și cei care sunt interesați să afle de ce unele pizze sunt mai scumpe și ce anume le deosebesc de celelalte.

Noi am luat la rând toate meniurile pizzeriilor din oraș în căutarea celor mai scumpe sortimente, iar astăzi vă prezentăm 5 dintre ele, în 5 locații diferite, pentru a vedea exact de ce a merita să dați banii pe această pizza, măcar din când în când.

În fruntea listei stă mândră Longa de la cut and crust, un loc căruia mulți dintre voi probabil deja i-ați trecut pragul. Vorbim despre o pizza care costă 96 lei, dar pe bună dreptate, căci are jumătate de metru, iar la Longa Combo poți combina două sortimente și împarți minunăția cu cine și cu câți prieteni vrei tu. Minim unul, maxim trei. Este o diferență diferită față de orice altceva, în primul rând pentru că avem elementul diversității și putem opta pentru feluri diferite, iar mai apoi pentru că dimensiunea acesteia nu ne permite să fim egoiști, musai trebuie să o împărțim.

Pizza este preparată după rețete tradiționale, scrise de un bucătar italian și doar cu ingrediente din Peninsula Italică – mozzarella di Bufala DOP, o mozzarella cremoasă și dulce de bivoliță, adusă din sudul zonei Lazio sau din nordul Campaniei; parmigiano Reggiano din provincia Parma, care este pregătit după aceleași metode după care era făcut acum 9 secole, fiind maturat 24 de luni; prosciutto crudo, care este supus unui proces îndelung de răcire, aranjare, sărare, odihnă, măcerare controlată și asezonare, urmând ca abia după mai bine de 2 ani să ajungă în mâinile oamenilor, care se pot bucura de feliile sale subțiri; măsline de Riviera de pe coasta Liguriei; anșoa fraged pescuit din apele reci ale Mării Cantabrice și caperele crescute și culese de pe Insula Pantelleria, din nordul Sicilliei. Aluatul, după ce este frământat, este lăsat 4 ore la dospit, se palinează și se mai lasă ”la odihnit” 7 ore, după care este băgat la frigider până a doua zi, când este numai gata pentru a întâmpina ingredientele proaspete și a fi baza unui deliciu culinar absolut. Cuptorul coace la 380-400 de grade, iar o Longa are nevoie doar de 2 minute ca să fie gata. O încântare în farfurie! De asemenea, dacă să ne uităm la cea mai scumpă variantă la Tonda, aceea este 35 lei, vă zic eu că merită.

Un alt nume care cu siguranță vă este cunoscut este Pizzeria d`autore, unde găsim două feluri de pizza preparate după rețete italiene autentice, cu ingrediente naturale, la prețul de 39 lei, 500/600g – Sebas (sos de roșii, mozzarella, margine de brânzeturi, carne tocată, ciuperci, ardei gras, salam picant) și Boscaiola (sos de roșii, radicchio, ciuperci, gorgonzola, mozzarella, speck și ulei de trufe). Pentru coacere folosesc un cuptor de cărămidă refractară, care este alimentat cu lemn de fag și care lucrează la o temperatură de aproximativ 400 de grade Celsius, pizza fiind gata în mai puțin de un minut. Blatul este făcut dintr-o făină din grâu dur, măcinată pe piatră, o făină de proveniență biologică care are o mare rezistență la dospire și care se comportă perfect în procesul de 72 de ore de maturare. Printre ingredientele atent alese de ei se numără și sarea de mare de Sicilia, mozarella din lapte de vacă Fior di Latte Agerola și mezelurile din nordul Italiei.

Chiar dacă a apărut destul de recent pe harta pizzeriilor din Cluj, Storia – Cucina Centrale a reușit să-și facă loc în inimile pofticioșilor. În meniul lor am găsit pizza cu același nume, un fel de specialitatea casei, cu siguranță – Storia, 36 lei, 570g, cu sos de roșii, mozzarella di Bufala, rucola, roșii cherry, prosciutto crudo zona Parma, Grana Padano, ulei de măsline extra vigin și busuioc. Aluatul este lăsat la maturat între 12 – 36 ore, făina se cerne în Napoli, roșiile din sosul de roșii au simțit soarele provinciei Salerno și uleiul de măsline pe cel al zonei Puglia. Mozzarella di bufala vine tot din Napoli, Grana Padano din Parma, prosciutto crudo provine din Parma, Bologna și Modena. Pizza lor este un mix între ingrediente naturale, cuptorul Ceky, un cuptor pe lemne cu renume în coacere pizza și Giuseppe Mansi, bucătarul care vă face cunoștină cu gusturile Italiei.

Pizza Bella Italia, 600g, cu mozzarella, mozzarella bocconcini, brasaola, rucola, roșii cherry, ulei de lămâine, cremă ricotta și cremă balsamică. Pe aceasta o găsim la Pizza Acrobatica la prețul de 38 lei. La ei, aluatul e lăsat la dospit timp de 2-3 ore la temperatura camerei, după care este pus la frigider aproximativ 12 ore. Blatul este perfect întins, iar mai apoi sunt adăugate ingredientele menționate mai sus. Timpul de coacere este de 2-3 minute, iar secretul este că știu cum să mențină mereu cuptorul la temperatura potrivită pentru preparatul lor, căci aluatul se deshidratează dacă stă mai mult timp, e tot mai slab din punctul de vedere al calității. La fel, sunt foarte atenți să mențină un echilibrul între ingredientele pe care le pun pe pizza, nici prea mult din unele, nici prea puțin din altele, ci exact atât cât trebuie.. Pizza se recomandă a fi servită fără sos extra, poate doar un pic de ulei picant, dacă preferați o senzație mai puternică.

Nu puteam încheia această listă fără să menționăm Pizzeria Napoli Centrale, mai ales că vorbim de o pionieră a bucătăriei cu specific italienesc în Cluj, această pizzerie fiind înființată în anul 1998. Atenția noastră a fost captată de Prosciutto Crudo, 400g, la 38 lei, ce conține doar 3 ingrediente și nimic mai mult – sos de roșii, mozzarella și prosciutto crudo. Pe principiul ”less is more”. Rețetele de pizza sunt aduse tocmai de pe coasta estica a Italiei, din Napoli, iar dacă sunteți fani ai blatului subțire, cu margini umflate, cu siguranță știți deja de preparatele de aici.

Ei bine, pe care din acestea le-ați testat deja și care este următoarea pe lista voastră?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!