Adesea vedem în lumea divertismentului asocierea dintre Irlanda și spiriduși. Desigur, nu orice creaturi fantastice, ci acelea de tip leprechaun. În folclorul irlandez, un leprechaun are forma unui om bătrân, îmbrăcat într-o haină de culoare verde sau roșie.
Personaje specifice basmelor, acești spiriduși din mitologia irlandeză nu sunt tocmai prietenoși, ba chiar se bucură de răspândirea răului.
Este foarte cunoscută legenda potrivit căreia un leprechaun își petrece tot timpul pentru a face sau pentru a repara pantofi și își păstrează toate monedele obținute într-o oală de aur, pe care o ține ascunsă la capătul curcubeului. În cazul în care prins de un om, un leprechaun are puterea magică de a îndeplini trei dorințe, ca preț plătit pentru eliberarea sa.
De obicei, un spiriduș de acest fel este înfățișat cu barbă și pălărie, având înălțime foarte redusă. Inițial erau imaginați îmbrăcați doar în roșu, dar mai nou apar adesea și în verde – culoarea caracteristică Irlandei.
Leprechaun – personaj în cărți, filme și jocuri
În multe filme și cărți apar astfel de personaje leprechaun. Cărțile cele mai populare cu spiriduși sunt adresate celor mici, în timp ce în lumea cinematografică există o varietate de titluri pentru toate vârstele.
Dincolo de filmele mai noi, de notorietate este seria Leprechaun de șase filme americane de groază de comedie, produsă între 1993 și 2003. În primul film, este înfățișat un leprechaun malefic, Lubdan, care recurge la orice mijloace necesare pentru a-și recupera aurul.
Pasionații de sloturi video interacționează cel mai probabil foarte des cu jocuri în care un asemenea Leprechaun este personaj cunoscut. De asemenea, și trifoiul norocos, un alt simbol al Irlandei, apare adesea în jocurile de păcănele online. Unul din cele mai populare sloturi cu spiridușii Leprechaun este Leprechaun Goes to Hell, lansat în anul 2017 de Play n GO. Alte variante din categorie la cazino online sunt jocurile Lucky Leprechaun și Leprechaun goes Egypt, acesta din urmă combinând două teme foarte apreciate în lumea sloturilor.
Spiridușii ocupă un loc central în marile sărbători irlandeze
Numele inițial al spiridușilor în folclorul irlandez este „lobaircin”, însemnând „om mic”. Cel mai probabil, credința în spiriduși este de inspirație celtică – zâne și astfel de persoane foarte mici, cu puteri magice, ar avea capacitatea de a sluji pentru bine sau pentru rău. De notat faptul că, în basmele populare celtice, spiridușii erau suflete irascibile, responsabile pentru repararea pantofilor celorlalte zâne.
Leprechaun Day este o sărbătoare irlandeză dedicată chiar acestor spiriduși. Legendarele creaturi au așadar propriul moment în care sunt celebrate, pe data de 13 mai. Și mai cunoscută este însă o altă sărbătoare – Saint Patrick’s Day, pe 17 martie. În fiecare an, Ziua Sfântului Patrick este marcată la nivel global prin festivități, parade, fel de fel de petreceri.
Chiar și în România, multe baruri și restaurante marchează în mod special acest moment. De Saint Patrick’s Day, participanții la sărbătoare se îmbracă de obicei în verde sau chiar se costumează în spiriduși de tip leprechaun. Ca simbol al culturii irlandeze, spiridușul (sau zâna vicleană) este desigur asociat cu momentele de sărbătoare cu specific irlandez.
Saint Patrick’s Day, o sărbătoare internațională
Cu sute de ani de tradiție în festivități tot mai grandioase, Ziua Sfântului Patrick este celebrată mai ales în Irlanda și Statele Unite ale Americii, dar a ajuns populară și în Canada, Australia și în diverse țări europene. Se poate spune că nu mai este doar o sărbătoare a poporului irlandez, ci o sărbătoare foarte populară.
Sfântul Patrick, care a trăit în secolul al V-lea, este cel mai important patron al Irlandei și apostolul național, cel care a creștinat națiunea. De mai mult de 1.000 de ani, Sf. Patrick este sărbătorit în Irlanda, dar prima paradă de Saint Patrick’s Day a avut loc în Statele Unite ale Americii, unde există o comunitate foarte mare de irlandezi.