#Cluj: retrospectiva anului 2018

Home $ Articole $ #Cluj: retrospectiva anului 2018

by | Dec 31, 2018 | Articole

31 decembrie 2018. Final de an încărcat cu entuziasm și nostalgie, ca orice sfârșit. Când alții stau și scriu rezoluții, analizându-le pe cele din 31 decembrie 2017, eu mă uit înapoi la tot ce s-a întâmplat anul acesta în Cluj, evenimentele prin care am trecut, premierele care ne-au încântat, toate localurile vechi care ne-au rămas loc de întâlnire cu prietenii, dar și cele noi, care au câștigat un loc rapid în inimile noastre.

Așadar, povestim pe scurt despre ce ne-au adus ultimele 12 luni din viață la Cluj și după mai tragem un pui de somn, să fim pregătiți pentru diseară. Deal?

Începem cu evenimentele și sărim direct în festivaluri, căci acolo e locul nostru preferat de pe pământ și Clujul se poate lăuda cu 7 nume care au adunat 50K+ de oameni: Electric Castle, Jazz in the Park, Street Food Festival, TIFF, Untold, Zilele Clujului și Zilele Maghiare. Doar uitându-ne la această listă putem afirma un lucru sigur despre clujeni: ne place muzica bună, relaxarea, mâncarea, filmele de calitate și să fim împreună, fără granițe. Probabil acesta e și motivul pentru care se adună tot mai mulți odată cu trecerea timpului în inima Ardealului. În 2018 ne-am întâlnit la Bonțida cu Damian Marley, Jessie J, Mura Masa, Richie Hawtin, Groove Armanda, San Holo, Wolf Alice și mulți alții, am avut 11 zile pline de Jazz in the Park și am dansat în ploaie până nu am mai simțit stropii reci, am avut un festival de street food cu 65 de vendori și numai noi știm cum ne-am decis ce să mâncăm, am bătut recorduri de participare și bilete vândute la TIFF și am primit artiști noi pe scena Untold, cum ar fi cei de la Black Eyed Peas.

Chiar dacă numărul de participanți la aceste evenimente a fost unul impresionant, nu putem uita festivalurile mai mici, care reușesc an de an să ne surprindă și pur și simplu nu ni-i putem scoate din suflet. Așa că iar am fost prezenți la Ghibstock, Mioritmic, MOX, Smida Jazz Festial, Toamna muzicală clujeană și Mera World Music Festival. Comedy Cluj a revenit la Cluj, după un an de pauză, și a fost de tot râsul (în cel mai bun sens al cuvântului), Jazz in the Street a făcut senzație cu o lună plină de întâlniri în stradă, iar ca noutate menționăm Beer Hype Festival, dedicat berii artizanale. Au dispărut Temps D’Images, In/Out Photo Festival​, Cluj Blues Fest, iar Seri de Vară Clujene, LollyBoom și Delahoya nu s-au mai organizat. Herbstfest a anunțat că ia pauză un an. Photo Romania Festival a cam dispărut din peisaj, doar au mai organizat câteva expoziții sau workshop-uri sporadic. Someș Sunt Riveran a ales să aibă o ediție mai restrânsă în 2018.

La capitolul concerte, ne-am bucurat să fim gazdele unor seri de neuitat, căci Al din Meola, Lara Fabian, Richard Cleyderman, Gipsy Kings, Grigore Leșe și Abba Symphony nu doar au trecut prin Cluj, ci au lăsat în urmă momente prețioase printre fanii lor. De notat totuși că nu am avut parte de un concert mare pe Cluj Arena, cu excepția Untold, iar numărul celor de la Sala Polivalentă este mai mic ca anul trecut. În 2018 am fost martorii apariției a două concepte noi: DOR Fest, un eveniment muzical închinat zilei de Dragobete și tradițiilor românești, și ALTorchestra 100, unde am văzut 5 formații cântând alături de orchestre simfonice, o încântare pentru urechi și suflete, deopotrivă. Și dacă tot vorbim de concepte, le urăm bun venit în scenă celor de la Hi Fi Fi, care deja au anunțat prima petrecere pe anul 2019, și distracție plăcută prietenilor de la Sunsets Experience, care s-au împrietenit atât de bine cu publicul clujean încât organizează și Revelionul împreună. Atelier Panorama, pe de altă parte, a anunțat anul acesta ultima ediție.

Să vorbim despre localuri. Începem cu cele noi, să le mai dăm un boost de confidence. Chiar dacă, multe dintre ele chiar nu au nevoie, căci au intrat atât de repede în rutina noastră zilnică, încât sunt aproape sigură că ați și uitat că s-au deschis abia anul acesta. Vorbesc acum de locuri precum cut & crust, Creole, eggcetera, Ibric, Kups, La Nu Știu Cine, Meat UP, Old and Tasty, Room, Stradale, Vorbe, Bianco Milano și nu în ultimul rând, my one and only Cimbru Meat & Flame. Așa-i că este greu de crezut că toate au apărut în 2018? Și lista nu se oprește aici, noi am adunat aproximativ 25 de nume și aproape tuturor le-am trecut pragul și v-am povestit cum a fost în secțiunea de ”Localuri noi”. Poate ar merge să faceți o verificare rapidă acolo, să vedeți dacă nu cumva ați ratat vreun loc interesant.

Nu pentru toată lumea a fost doar lapte și miere, căci avem câteva localuri și pe lista de ”închise definitiv”, unele cu care eram deja obișnuiți, altele care au apărut și s-au închis tot în 2018. La capitolul acesta putem spune că stăm destul de bine, căci anul care trece nu a egalat drama cauzată de închiderea Camino, din 2017. Au dispărut de pe harta Clujului Oh Carol – American 50s Diner Restaurant, El Comandante, Bistro 28, El Toro Steakhouse, dar și Via Verde, Gourmet Cafe și Intérieur, ultimele 3 având o rată de existență mai scurtă de 12 luni. Tot aici putem pomeni N8 Social & Affair, care s-a închis și a lăsat loc celor de la Da Pino. La fel s-a întâmplat cu Off the Wall (cea mai mare pierdere a anului în materie de localuri pentru mine cel puțin), care s-a închis și în locu-i a apărut Vorbe. Dacă vă gândiți inevitabil și la Jaxx American Restaurant când citiți aceste rânduri, nu aveți de ce pentru că se transformă și revine în 2019. It s a sure thing.

Cam despre asta a fost vorba. Bine, rău? Depinde de ce ați reușit să faceți fiecare cu momentul dat! Ne auzim în 2019.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!