5 motive pentru care să participi la TEDxCluj

Home $ Articole $ 5 motive pentru care să participi la TEDxCluj

by | Mar 18, 2019 | Articole

Ce-i drept, mai sunt câteva luni de așteptare, dar noi nu ne putem abține să nu vorbim deja despre conferința TEDxCluj. Evenimentul va avea loc în data de 29 iunie, la Sala Polivalentă și invită publicul la o nouă întâlnire cu speakeri de renume, ale căror discursuri ne vor convinge să gândim departe. Până atunci, însă, voi încerca eu să vă conving cu 5 motive pentru care merită să participați la TEDxCluj. Indiferent dacă sunteți familiarizați cu tot ceea ce presupune acest concept, sau vă gândiți să participați pentru prima dată la conferință, vă asigur că ediția de anul acesta nu trebuie ratată în niciun caz. De ce? Vă las să descoperiți singuri în cele ce urmează.

Primul argument din această listă nu este așezat aici în mod întâmplător, ci pentru că e cel care ne provoacă, ne pune mintea la contribuție și ne motivează să-l descoperim mai bine prin achiziționarea unui bilet. Motivul despre care vorbesc este reprezentat de întrebarea What If?, însăși tema evenimentului. Cei care ați participat la edițiile trecute marca TED, știți deja că subiectele abordate au misiunea de a surprinde publicul și de a-l ajuta să evolueze, însă conferința de anul acesta va fi cu totul aparte. Aceasta promite să ne transmită idei inovatoare, să ne arate lumea din perspective originale și ne va convinge să încercăm noi viziuni la care nu ne-am fi gândit niciodată. Invitații prezenți vor fi pregătiți să demonteze preconcepțiile actuale și să ne lărgească orizonturile de judecată, astfel încât, în momentul în care ne ridicăm de pe scaune, să pornim acasă cu o nouă temă de reflecție: Ce-ar fi dacă?

TEDxCluj a devenit deja o tradiție a orașului transilvănean, fiindcă de nouă ani încoace a reușit să dezvolte o comunitate dornică să discute concepte valoroase pentru dezvoltarea unei societăți. În 2019, organizatorii se mândresc cu desfășurarea celui mai mare eveniment TEDx din Sud-Estul Europei. Mie îmi sună a motiv chiar foarte întemeiat de a ocupa un loc în sală, doar nu în fiecare zi ai șansa să participi la așa ceva. Iar dacă vorbim despre un eveniment de asemenea anvergură, locurile puse la dispoziție nu sunt nici ele puține. Mai bine spus, 2500 de spectatori sunt așteptați să asiste la discursuri. Speakerii? Deocamdată, pot să vă dezvălui că vor fi peste 20 de invitați, numai unul și unul.

Dacă ar fi să mă întrebe cineva de ce îmi place să merg, în general, la astfel de evenimente, răspunsul meu ar fi unul foarte scurt, dar foarte sincer: Pentru cei care pășesc în fața mea. Până la urmă, esența unor astfel de evenimente se află tocmai în inspirația pe care o transmit vorbitorii din fața publicului. Ale lor sunt ideile care deschid ochii și tot ei ne impresionează prin munca pe care au depus-o până să ajungă să împartă cu o sală întreagă experiența acumulată. Așa că, dacă ar fi să mă întrebe cineva, mai concret, de ce aș participa la TEDxCluj 2019, argumentul meu ar fi același: Pentru cei care urcă pe scenă. Irina Margareta Nistor și Oana Pellea sunt doar două dintre personalitățile marcante din România confirmate la această ediție. Bineînțeles, vor fi prezenți și invitați de peste hotare. Eu abia aștept să-l ascult pe Carl Honoré, autor premiat și creator al conceptului „Slow Movement.” Discursul lui în cadrul TED a strâns peste 3 milioane de vizualizări, așa că nu vreau să ratez șansa de a-l vedea în realitate.

Până acum, am încercat să scot în evidență partea educațională a conferinței, însă există încă un element definitoriu pentru TED: socializarea. Să vă explic, pe scurt, cum funcționează, de fapt, formula de succes learning + networking. În prima parte, vă lăsați captivați de prezentările autentice, uneori cu viziuni nonconformiste, numai bune pentru cei care au nevoie de motivație personală sau profesională, ori își doresc să afle cum pot schimba lumea. Apoi, odată ce ați înțeles informația și v-ați format o părere, e timpul să începeți o conversație dinamică alături de ceilalți prezenți la eveniment. Sau, cine știe, poate veți avea șansa să discutați tocmai cu acel speaker care v-a prezentat realitatea într-un mod aparte. TEDxterii dau tonul dialogurilor, iar voi aveți șansa să le continuați.

Am auzit contraargumentul următor: De ce să dau bani pentru TED, când pot să urmăresc discursurile online? Ei bine, motivul ar fi următorul: entertainment. Imaginați-vă această conferință asemenea unui concert în care vine să cânte artistul vostru favorit. Puteți, la fel de bine, să-i ascultați piesele în online, însă nimic nu se compară cu emoțiile pe care le trăiți în timpul unei reprezentații live. Exact așa stă treaba și cu TEDxCluj. Nimeni nu vă oprește să urmăriți discuțiile din fața unui laptop, însă nu veți ajunge la „miezul” ideilor transmise și nici nu veți reuși să vă bucurați de atmosferă. Să nu mai vorbim de faptul că partea despre care vă povesteam mai sus, legată de interacțiunea cu cei prezenți la eveniment, se exclude din start. În concluzie, pentru o experiență completă și complexă, vă îndemn să ocupați un scaun la BT Arena, iar nu acasă.

Acum, tot ceea ce vă rămâne de făcut este să încercuiți în calendar data de 29 iunie. Și să vă cumpărați biletele, desigur.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!