5 motive să mergi anul acesta la Smida Jazz Festival

Home $ Articole $ 5 motive să mergi anul acesta la Smida Jazz Festival

by | Apr 4, 2019 | Articole

Îmi place să am totul într-o ordine perfectă: cărțile așezate după înălțimi, hainele sortate după culori, vacanțele și escapadele planificate din timp. Oricât de rebelă m-aș considera, am în colecție doar câteva acte de spontaneitate pentru că îmi place așteptarea, număratul zilelor, visarea cu ochii deschiși la momentele pe care urmează să le trăiesc. În acest context, nu ar trebui să vă mire absolut deloc faptul că am început încă de acum să iau festivalurile la rând și să analizez care vor fi alegerile de anul acesta.

Sunt 100% decisă ca Smida Jazz Festival să fie una dintre premierele din 2019 și vă povestesc îndată despre motivele prin care acest eveniment convinge aproape instant iubitorii de jazz, natură și liniște în mijlocul muzicii să-i treacă poarta de acces. În cazul de față, gardul.

1. Artiștii care alcătuiesc line-up-ul de anul acesta

În fiecare an de la apariția sa, Smida Jazz ne aduce în urechi muzica a 9 grupuri muzicale avangardiste, naționale și internaționale, de care ne bucurăm în aer liber, sub cerul plin de stele, într-o îmbrățișare care ne ține de cald sau în mijlocul prietenilor care fac exact același lucru prin simpla prezență de-a lungul vieții noastre. Nik Bärtsch’s RONIN ne aduce în Apuseni elemente din muzica ritualică japoneză, James Holden & The Animal Spirits vor combina jazz-ul astral, minimal, cu ritmurile muzicii nord-africane, Mammal Hands și Phronesis sunt unul dintre cele mai palpitante și dinamice grupuri de jazz, Szun Waves vin în premieră în România, Leo Betzl Trio ne va surprinde cu techno-jazz realizat în totalitate acustic la pian, chitară bas și tobe, Deux Ex Quartet combină jazz-ul contemporan cu folk-ul unguresc, iar Paolo Profeti European Collective și Flatsharks sunt două grupuri pe care le-am prezentat împreună din simplul motiv că sunt înconjurați de o aură aparte, încât nu-i puteți înțelege decât fiind față în față cu ei. Mai multe informații despre artiști găsiți aici.

2. Locația ce-ți taie răsuflarea de fiecare dată când te trezești în mijlocul ei

Festivalul a împrumutat numele satului de munte din comuna Beliș, județul Cluj, în care își face casă o dată pe an. Fiind situat chiar în mijlocul Parcului Apuseni, arie protejată ce își etalează frumusețea sălbatică pe aproximativ 76.000 de hectare, perimetrul ales de organizatori de bucură de priveliști copleșitoare, răsărituri și apusuri care se întrec în splendoare, aer curat și o liniște pe care ne-am dori să o putem pune în buzunar și să o luăm cu noi oriunde. Parcul găzduiește peste 1500 de peșteri, cea mai apropiată fiind Peștera Mare din Valea Firii, dar și ghețari subterani, cum ar fi Ghețarul Scărișoara și Ghețarul Focul Viu. De asemenea, cătunul Smida este așezat pe malul drept al lacului de acumulare Fânt#nele, coada acestuia aflându-se la aproximativ 500 de metri de zona de desfășurare a festivalului. Niciun gând negativ și nicio grijă nu calcă la Smida. Inspiră și lasă natura să-ți ureze bun venit într-un tur ghidat doar de simțuri și dorința de reconectare.

3. Copii, căței, toată lumea e binevenită!

Ziceți drept: câți dintre voi ați renunțat la un festival pentru că cei mici ar fi rămas singuri sau că nu ați dorit să vă luați ochii de pe ei? Da, nu toate evenimentele de genul sunt potrivite pentru copii, dar nu e și cazul Smida Jazz. Aici e locul perfect pentru ei, motiv pentru care până în vârsta de 14 ani au acces gratuit, atât la festival, cât și în camping. Și dacă tot pleacă toată familia în munți, prietenii necuvântători nu pot rămâne acasă. Vă încurajez cu drag să-i luați cu voi pe toți, ți-e mai mare dragul să-i vezi zburdând în iarbă printre razele calde ale soarelui, iar pentru copii vor fi pregătite multe activități speciale.

4. Poți scoate bicicleta la o plimbare și ai intrare gratis

Da, cei care demonstrează că au pedalat minim 50 de km ca să ajungă la Smida, vor avea intrare gratis la festival. Ca idee, sunt aproape 90 de km din Cluj până acolo, deci liniștiți vă puteți aventura de acasă. Dacă aveți un oarecare antrenament în acest sens, sper că v-ați prins de acest aspect. Pentru a face dovada pedalatului vostru puteți apela la aplicații speciale (Strava, de exemplu) sau altfel de trackere, deci asta e chiar ultima problemă. Organizatorii vă recomandă cu tărie traseul prin Huedin, pentru că e varianta cu drumul cel mai bun. Și chiar nu aveți nevoie de piedici în ziua cea mare.

5. Te poți bucura de o mulțime de activități pe timp de zi.

Și când zic ”mulțime”… credeți-mă, chiar va fi greu să alegeți. Chiar dacă nu au stabilit programul clar încă, eu bag mâna în foc pentru ei că vor avea și anul acesta, la fel ca în cei precedenți, activități multe multe bazate pe explorarea zonei, sport în aer liber, creație și literatură contemporană. Fie că alegeți să vă scăldați în lac, să explorați o peșteră, să hoinăriți prin pădure, să pictați un vas din ceramică sau o bucată de lemn, să cântați la vreun instrument pe care îl vedeți pentru prima dată sau să citiți în cadrul unui club de lectură, fiți siguri că există activități pentru toată lumea și vă vor atrage ca prin magie. Poate că nici nu bănuiai cât ești de flexibil până nu te-ai trezit la sesiunea de yoga la Smida.

Mai rămâne să vă spun doar că prețul abonamentelor la festival este de 199 RON până în data de 15 iulie, urmând ca apoi să devină 229 RON. Dacă mergeți doar o zi, costul biletului este de 80 de RON. Prețul abonamentelor la camping au tariful unic de 70 de RON (preț unic). Bilete pentru o zi la camping, care au prețul de 35 de lei, nu vor fi disponibile decât la festival, în limita disponibilității locurilor. Campingul este dotat cu pază, dușuri cu apă caldă, lavoare și toalete ecologice, iar festivalierii trebuie să aducă propriul cort. Biletele pot fi cumpărate de pe website.

Ne vedem la Smida Jazz în perioada 15-17 august?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!