Traseu de weekend aproape de Cluj: Castele, cetăți și muzee

Home $ Articole $ Traseu de weekend aproape de Cluj: Castele, cetăți și muzee

by | Apr 9, 2019 | Articole, Ieși din oraș

Dacă nu aș fi scris acest articol, nu m-aș fi gândit niciodată la cât de multe obiective turistice fascinante există în județul Cluj. Castele, cetăți, muzee, toate vin la pachet cu istorii bogate pe care orice pasionat de călătorii ar fi curios să le descopere. În cazul de față, nici nu poți aduce în discuție veșnica problemă „prea puțin timp”, deoarece un final de săptămână îți este suficient pentru a cutreiera în lung și în lat. Nehotărât încotro să o apuci? Nicio grijă, fiindcă ne-am gândit noi la o listă de trasee de weekend aproape de Cluj-Napoca, pentru a decide mai ușor unde ai vrea să îți îndrepți pașii prima dată. Acestea fiind zise, pe locuri, fiți gata, să înceapă aventura!

Unul dintre cele mai frumoase monumente religioase din Transilvania se află la 45 km de Cluj-Napoca, în comuna Mănăstireni. Biserica Reformată-Calvină se înalță încă din secolul al XIII-le, iar clădirea în sine reprezintă o îmbinare interesantă între mai multe stiluri arhitecturale: romanic, gotic, renascentist și baroc. Locașul de cult mai are un element deosebit și anume cadranul solar desenat pe fațadă. Ceasul se află încadrat de două sculpturi, una dintre ele fiind Arhanghelul Mihail care ucide balaurul, iar cea de-a doua o reprezintă pe Melusina, o tânără care alăptează doi șerpi, lucrare artistică unică în această regiune. Întrebarea este: arată ceasul solar ora exactă chiar și în prezent?  Nu știu, va trebui să te convingi singur printr-o vizită în Mănăstireni.

Iubitorii de arhitectură trebuie fără doar și poate să citească recomandările până la final, deoarece articolul le este dedicat în mare parte lor. Povestim, acum, despre un alt monument construit într-o zonă pitorească, bine ascuns între satele Nadășu și Stana (jud. Sălaj). Cetatea Corbului – Várjuvár, căci la ea ne referim în acest paragraf, a fost ridicată în anul 1914, iar structura sa a fost inspirată din arhitectura medievală transilvăneană. Cel care a gândit edificiul a fost arhitectul Kós Károly, care a părăsit locuința din Ungaria din cauza războiului și s-a retras în această casă impresionantă. Creativitatea si ideile lui Kós Károly se regăsesc în mai multe construcții atât din Transilvania, cât și din Budapesta, printre cele mai apreciate fiind Biserica cu cocoș din Cluj-Napoca, strada Moților.

De această dată mergem în Sâncraiu și poposim la Muzeul particular Vincze-Kecskés, un loc de o frumusețe tradițională. Acesta a fost amenajat în curtea pensiunii Püspök, pe o proprietate care datează încă din anul 1850. Înainte să devină obiectiv turistic, locul a fost utilizat drept bucătărie de vară, iar mai apoi s-a transformat în depozit de lemne sau de cereale. Acum, însă, porțile îi sunt deschise turiștilor curioși să descopere o mică parte a satului de altădată. Muzeul este alcătuit din trei camere: camera curată, atelierul de tâmplărie și camera farfuriilor pictate. O păsărică îmi șoptește că în cea din urmă veți petrece timp îndelungat admirând toate culorile și desenele farfuriilor care împodobesc pereții.

Următoarea oprire o facem în comuna Poieni, la Cetatea Bologa, un monument măreț încărcat de istorie. Aceasta a fost construită la sfârșitul secolului al XIII-lea, însă apare pentru prima dată în actele oficiale în 1319. Fortăreața a găzduit personalități istorice marcante, printre care Mircea cel Bătrân și Vlad Țepeș, dar scopul ei principal a fost acela de a-i ajuta pe localnici să supravegheze drumurile care se întindeau de-a lungul Crișului Repede. Din păcate, o parte a cetății a fost demolată prin explozie, iar ruinele ei stau dovadă a unui trecut zbuciumat. Turnul înalt de peste 13 metri se poate vizita și în prezent, iar cei care se încumetă pot încerca să urce scara îngustă din piatră aflată în interior.

Să călătorești în stânga și în dreapta poate fi cea mai bună metodă de relaxare, mai ales atunci când ai ocazia să vizitezi locuri încărcate de povești. Din această categorie face parte și Cetatea Liteni, aflată la câțiva kilometri de satul cu același nume. Fortăreața a fost atestată documentar în anul 1324 și a fost dăruită orașului Cluj în anul 1405 de către Sigismund de Luxemburg. De atunci, a trecut succesiv în proprietatea mai multor familii nobile, însă a suferit distrugeri grave în urma unei explozii. Geczy Janos i-a redat frumusețea și a făcut-o locuibilă, motiv pentru care localnicii o numesc „cetatea lui Gelu.” Te anunț de pe acum că ai ceva de mers până să descoperi ruinele, însă drumeția prin pădure te va convinge să stai și să te bucuri mai mult de tihna locului.

Cu siguranță ai auzit până acum de localitatea Sic și de celebrele stufărișuri a căror frumusețe nu reziști să nu o imortalizezi într-o poză. În schimb, puțini sunt cei care știu că tot în Sic există o mică nestemată numită Muzeul Dansului. Te îndrăgostești de el de îndată ce dai cu ochii de căsuța specifică transilvăneană, colorată viu în albastru, care te îmbie de la distanță să îi faci o vizită. Poate că la fel a simțit și Michel van Langeveld, proprietarul olandez care a pus bazele muzeului în anul 2004. Fascinat de obiceiurile satului, acesta a vrut să conserve specificul zonei și a reușit să adune de la oameni fel de fel de obiecte tradiționale, iar în prezent are o colecție impresionantă de cizme.

Un al locaș de cult încărcat cu valoare istorică este și Mănăstirea Ștefan Vodă din Vad. Aceasta a fost ridicată de către voievodul al cărui nume îl poartă, iar de-a lungul timpului a funcționat ca episcopie ortodoxă, dar și ca mănăstire. Biserica este renumită și pentru faptul că îmbină două stiluri arhitecturale. Structura monumentului respectă planul de construcție al bisericilor moldovenești, cu abside laterale semicirculare, dar elementele gotice din interior, precum altarul și ferestrele, provin din specificul ardelenesc. Dacă ai în plan să vizitezi mănăstirea, vei fi uimit de zona de basm în care se află amplasată. Cât privești cu ochii se întinde o pădure deasă, ce îți dă impresia că a fost plantată intenționat să ferească de primejdii locașul sfânt.

Nu îmi pot imagina un mod mai frumos de a petrece weekendurile călduroase, decât acela de a ieși să explorezi locuri noi. De când am aflat de Muzeul memorial Octavian Goga din Ciucea, abia aștept să prind un sfârșit de săptămână liber în care pot merge să îl vizitez. Domeniul este compus din mai multe monumente, precum clădirea-castel, Casa Albă, folosită în trecut pentru găzduirea oaspeților, dar care organizează acum expoziții etnografice și Casa lui Ady Endre, dedicată poetului maghiar. În grădină vei putea să admiri Mausoleul Iubirii, al cărui mozaic a fost construit manual de Veturia Goga în memoria soțului ei, timp de aproape douăzeci de ani. Proprietatea familiei Goga mai numără o mănăstire, dar și bisericuța de la Gălpâia, adusă tot de Veturia după decesul mult-îndrăgitului poet. Concluzia? Nu ai timp să te plictisești vizitând acest muzeu.

Despre Castelul Haller din Coplean se spune că ar fi cea mai importantă construcție rococo din Transilvania. Ridicat pe locul unui vechi conac între anii 1725-1771, edificiul a făcut parte din proprietate lui Ioan Haller, guvernatorul Transilvaniei. Stilul arhitectural folosit a fost cel baroc. Ulterior, cunoscutul sculptor vienez Anton Schuchbauer i-a adăugat decorațiuni rococo, precum ancadramentele ferestrelor. Datorită formelor acestora, construcția mai poartă denumirea și de „Castelul cu Scoici.” În anul 1948, regimul comunist îi confiscă familiei Haller proprietatea, iar clădirea este transformată în CAP până în 1989. Numai ruinele mai amintesc astăzi de construcția impozantă de pe vremuri, însă acesta poate fi un motiv în plus pentru care merită să adaugi locul în planurile tale de călătorie.

Unul dintre cele mai simpatice și inedite obiective pe care le poți vizita în județul Cluj este Muzeul de locomotive Dej-Triaj. Acesta a fost înființat acum mai bine de 20 de ani din pasiunea unor ceferiști care și-au dorit să păstreze vie istoria trenurilor. Atât vagoane, cât și locomotive electrice sau cu aburi au fost recondiționate, iar mai apoi expuse publicului. Ba mai mult, acestea se află în stare perfectă de funcționare. Printre cele mai apreciate exponate se află o locomotivă de război germană care datează din 1945, dar și cea mai puternică locomotivă electrică din Europa anului 1938, fabricată în Elveția. E timpul să lași deoparte toate nemulțumirile în legătură cu trenurile românești și să descoperi mai multe despre poveștile căilor ferate de la proprietarii muzeului.

Care e traseul tău favorit pentru acest weekend? Alte locuri aproape de Cluj găsești aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!