Cum luptăm cu consumerismul în Cluj

by | Apr 19, 2019 | Articole

De câte ori ți s-a întâmplat să cumperi ceva de care nu te-ai folosit niciodată? La prima curățenie te întrebi de ce ai dat banii pe așa ceva și vei sfârși prin a arunca respectivul obiect din nevoia de spațiu. Data viitoare mă gândesc de două ori când mai cumpăr ceva

Așa a luat naștere consumerismul, un trend aflat în ascensiune, care se datorează dorinței omului de a deține cât mai multe lucruri, indiferent dacă are sau nu nevoie de acestea. E adevărat că și piața este suprasaturată de produse și de reclame care se joacă bine cu subconștientul nostru, dar ar trebui să rămânem cerebrali și să nu cădem în capcana acestora.

Toutuși, Clujul luptă împotriva consumerismului și până acum îi iese destul de bine. Dacă vrei să te alături și tu inițiativei, uite ce poți face:

#1 Târguri de mărunțișuri
O opțiune ar putea fi târgurile de mărunțișuri. Din ce în ce mai frecvete la Cluj, acestea dau naștere unei comunități care se bazează pe ideea one man’s trash is another man’s treasure, deci ce mie nu-mi mai trebuie poate fi de folos celuilalt. Fie că ai un lucru de care nu mai ai nevoie, pe care nu l-ai folosit niciodată sau consideri că locul lui nu este la gunoi, aceste evenimente sunt locul perfect pentru a scăpa de ele și pentru a face un alt om fericit.

Pe modelul acestora apar și târgurile din cadrul campusurilor universitare. Motivul pentru care se organizează este clar: nevoia de bani și de spațiu în minuscula cameră de cămin.

Deși uneori iau forma târgurilor caritabile, situația nu se schimbă exponențial, întrucât vei ști că ai făcut o faptă bună, bucurându-te în același timp și de un nou obiect în casa ta.

Avantajele târgurilor
Dacă ești pasionat de vintage, ieși la vânătoare! Cine știe ce se poate ascunde printre diversitatea de obiecte. Mulți oameni nu acordă importanță lucrurilor de care vor să scape sau poate pur și simplu habar nu au că dețin o piesă de colecție de pe vremea bunicilor.

Poți afla istoria acelui obiect direct de la vânzător. Fie că este vorba despre un aparat foto sau despre un ceas de pe vremea războiului, toate informațiile de care vei avea nevoie îți vor fi la îndemână, așa că nu ezita să pui întrebări.

Faci un om fericit. Atât pe cel care vinde, întrucât știe că obiectul lui a ajuns în mâini bune și de acum are din nou loc să se miște prin casă, cât și pe cel ce a făcut achiziția, acesta din urmă găsind un lucru de care avea nevoie într-o stare bună, la un preț la fel de bun.

Nu au neapărat forma unui târg, dar grupurile de pe Facebook sunt o alternativă pentru cei care nu au timp și totuși vor să combată consumerismul.

Poți negocia. În limita bunului simț, bineînțeles.

Dezavantaje
Nu vei găsi întotdeauna ceea ce cauți, dar satisfacția va fi mult mai mare atunci când vei da de lucrul pe care îl căutai de ceva timp.

Cât timp nu te-ai documentat înainte, nu vei avea certitudinea că acel obiect este original. Desigur că ne bazăm pe încredere, dar parcă nu am dori să dăm o sumă imensă pe ceva ce vrea să fie ceea ce nu este.

#2 Food Waste Combat
Ce facem când vine vorba despre mâncare? Ei bine, în ajutorul nostru vin cei de la Food Waste Combat, o inițiativă tare simpatică ce a luat naștere la Cluj în anul 2012. Aceștia realizează o serie de ateliere educative în școli ce au drept scop conturarea unei comunități sănătoase, întrucât generațiile tinere sunt cele care pot aduce schimbarea.

O altă inițiativă care diminuează risipa de mâncare este Banca de alimente, în cadrul căreia persoanele nevoiașe beneficiază de pe urma surplusului de alimente de la diferiți agenți economici.

Dacă vrei să te alături echipei, nu ezita să completezi formularul, întrucât sunt în căutare de voluntari dornici să aducă o schimbare în comunitate.

Data viitoare când mergi la cumpărături, gândește-te dacă vei reuși să consumi respectivele alimente în timp util și că nu vor aștepta tăcute în frigider, luni de zile, până îți vei reaminti de ele. Atunci va fi prea târziu și garantat vei intra în acest cerc al risipei alimentare. Poate descoperi și un nou tip de mucegai, doar zic.

#3 Ateliere de reparații
Ne-am obișnuit ca atunci când ni se strică un lucru să îl înlocuim cu altul nou. De câte ori nu ți-ai luat alt telefon în schimb să îl repari pe cel vechi? Sau un laptop? De haine și încălțăminte nici nu mai încape discuția. Mergi imediat la mall și îți înnoiești întreaga garderobă. Dar dacă suntem atașați emoțional de aceste obiecte?

Există variante pentru toate cele enumerate mai sus. Dacă te plimbi prin centrul Clujului, cu siguranță vei observa că sunt o serie de ceasornicării, ateliere de reparat încălțăminte și haine, service-uri IT iar lista poate continua.
Dacă ești prea trist că ți s-a stricat obiectul tău preferat și nu mai ai chef să bați Clujul în lung și în lat, iată o listă unde poți merge să îl salvezi și să îți recapeți zâmbetul.

Acum că ai parcurs lista de mai sus, te-am convins să mergi la următorul târg de mărunțișuri și să nu mai faci risipă de alimente?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This