5 motive să nu ratezi a 5-a editie Someș Delivery

Home $ Articole $ 5 motive să nu ratezi a 5-a editie Someș Delivery

by | Jul 3, 2019 | Articole, Recomandări

Se aude tot mai des pe la colțuri că weekend-ul preferat al Someșului revine. Bineînțeles, vorbim despre weekend-ul în care are loc Someș Delivery, adică 13 și 14 iulie. Ca în fiecare an, evenimentul își dorește să aducă împreună oameni, proiecte şi manifestări pe malul râului neglijat ani în şir, de data aceasta trăgând un semnal de alarmă și în legătură cu multitudinea de gunoaie de pe Someș. Fiind gândit pe termen lung, Someș Delivery abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară.

Haideți să vedem unde ne întâlnim anul acesta, ce ni s-a pregătit și care sunt cele 5 motive care m-au convins pe mine să particip la eveniment.

Am o “scuză” bună să vizitez o zonă mai puțin explorată a Someșului
În 2019, atenția se îndreaptă către zona Ștrandului Sun, un loc care este considerat punctul de intrare a Someșului în oraș. Pentru cei care nu știți, aici s-au concentrat eforturile administrației locale de curățare a râului prin instalarea unei bariere anti-deșeuri, așa că e un moment numai bun să ne întrebăm ce e de făcut ca să avem un Someș mai curat. Istoric vorbind, malul dinspre Sun a fost amenajat odată cu Ștrandul, cu gradene spre apă care astăzi sunt destul de degradate. O altă problemă este că cele două maluri nu sunt conectate prin traversări pietonale. Cu toate acestea, zona aceasta reprezintă un loc cu mare potențial, fiind foarte diferită de restul orașului. E o escapadă din urban, iar din cercetările organizatorilor de până acum, pare că aici oamenii sunt mai interesați ca oriunde de soarta râului din oraș: plantează pe mal din proprie inițiativă, și-au construit scări de acces la apă ca o formă de urbanism do-it-yourself chiar înainte să existe termenul acesta, se interesează de inițiativele din spațiu public și folosesc malul Someșului ca alee de promenadă și ca spațiu de relaxare, asta deși locul nu e generos în mobilier și amenajări urbane și nu e amenajat prea prietenos cu pietonii.

Cred și susțin mizele Someș Delivery 2019
Consider că teme precum reducerea poluării mediului, în special a apei, reutilizarea materialelor, reducerea consumului de material ar trebui să ne preocupe pe fiecare dintre noi și să ne întrebăm ce anume putem face pentru râuri și oceane mai curate. Poate o simplă privire în jur ar fi suficientă în unele zile. Someș Delivery ne apropie de râul orașului, de malurile sale, încurajându-ne să participăm activ la transformarea Someșului din Cluj. Fiecare ediție a adus un plus zonei în care s-a desfășurat, iar cea de anul acesta nu este o excepție, contribuind decisiv la calitatea vieții în cartier.

Cei 3xRE
Ediția de anul acesta a Someș Delivery stă sub semnul 3xRE: REutilizare, REciclare, REducere. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, dacă vrem un Someș mai curat, un Someș mai verde, trebuie să devenim noi înșine mai responsabili față de mediu. Pentru a reduce impactul asupra mediului, organizatorii Someș Delivery au încurajat inițiativele care ar putea aborda consumul responsabil, risipa de mâncare, efectul plasticului asupra viețuitoarelor din ape, conștientizarea problemelor de mediu etc. Tocmai de aceea, în cazul inițiativelor care propun construcții, s-au axat mai mult pe subiecte precum folosirea de materiale reciclate, idei inovative de refolosire a plasticului, utilizarea de materiale găsite la Oser, a materialelor de construcție abandonate, a lemnului refolosit sau proiecte care reduc resursele folosite, fără a neglija efectele. Pe scurt, au căutat inițiative care își pun problema responsabilității sociale și de mediu. Și le-au găsit, fiți siguri de asta. În plus, aflați că vor avea un stack de borcane curate pe care oamenii le pot folosi pentru băuturi, dar puteți să aduceți și paharele personale, de acasă, dacă doriți. Nu vor fi deloc pahare de unică folosință la eveniment, #cool. Nu uitați de acțiunea de ecologizare din zona Ștrandului Sun de sâmbăta aceasta.

Mă bucur de un spațiu mai curat, mai prietenos, mai plăcut, înconjurată de cele mai inovatoare si eco-friendly amenajări și instalații
An de an, Someș Delivery își propune să încurajeze participarea locuitorilor la transformarea râului din oraș, dar mai mult ca oricând, să acționeze cu mai multă responsabilitate față de mediu și față de riverani. Scopul concursului pe care ei îl organizează este acela de a căuta idei de utilizare a malurilor Someșului, happening-uri, instalații artistice, amenajări temporare, evenimente comunitare etc. care pot îmbunătăți relația oamenilor cu râul din oraș. Anul acesta au pus laolaltă o listă chiar simpatică, iar dintre proiectele selectate voi menționa următoarele: UNDE – o amenajare care are rolul de a conduce publicul printr-un spațiu/portal cu elemente cinetice și luminoase; DELTA – o amenajare din platforme triunghiulare modulare care coboară la nivelul Someșului; ALLEY – un circuit în jurul celor 3RE pentru a atrage atenția asupra deșeurilor; Reimaginează-ți Someșul – Pop-up Photo Book; PETrecere – un pavilion cu structură de lemn si pereți din peturi de plastic, o instalație practică; Loc de lepăDat papucii – o instalație care urmărește facilitarea accesului la râu. Someș Delivery e despre momentul acela în care îți tragi sufletul, te uiți în jurul tău și realizezi lucruri, deci foarte important în acest peisaj va fi Umbrarul, care vă va adăposti – o amenajare realizată integral din lemn și alte materiale, toate reutilizate. Construcția temporară a fost proiectată și construită cu studenți arhitecți în cadrul workshop-ului de Design & Build coordonat de echipa koho’, cu care am povestit mai multe în articolul de aici. Construcția inaugurată în luna mai servește ca loc de relaxare și de odihnă pe digul de pe Șomeș, pe Strada Paul Ioan.

Mă relaxez altfel într-o zi călduroasă de vară și mă bucur de activitățile diverse
Pe lângă amenajările eye-cathing de pe malul Someșului, puteți să strângeți cu încredere gașca de prieteni și să mergeți la Someș Delivery pentru că va exista și un concert Grimus (sâmbătă seara), dj sets, performance-uri, gustări și răcoritoare, oser, tururi ghidate prin locuri neexplorate ale zonei, pop-up gardening, ateliere de pictură pe pet-uri pentru copii, masa bunei vecinătăți, precum și club de lectură. Se va citi la fața locului și cu voce tare un text de proză scurtă din volumul ”Amintiri despre Apă” de Ivan Stankov alături de Victor Miron, va exista un schimb de cărți organizat de Cărțile pe Față în colaborare cu Schimb de Cărți Cluj, probabil nu mai e nevoie să vă spun cum funcționează această acțiune. Mi-a atras atenția în mod special Masa Bunei Vecinătăți, care practic este o invitație deschisă către toată lumea, indiferent de cartierul în care locuiți. Fiecare poate contribui cum vrea sau poate la această masă, cu un sirop de soc din grădinile de La Terenuri, un gulas din Mărăști, o plăcintă cu mărar din Zorilor sau o rețetă cu pește din Someș. Cu sau fără bucate, ești așteptat sa luăm masa împreună. Pizza ne-o aduce pizzeria din cartier, cut&crust

Programul pe zile și ore va apărea curând pe site-ul lor. Ne vedem la Someș Delivery weekend-ul viitor!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!