Interviu cu proprietarii MEAT UP cu ocazia aniversării primului an de activitate

Home $ Articole $ Interviu cu proprietarii MEAT UP cu ocazia aniversării primului an de activitate

Nici bine nu s-a încheiat fericirea adusă de ziua liberă de ieri, că astăzi avem un nou motiv și prilej de sărbătoare. MEAT UP, unul dintre cele mai cool burger place-uri din oraș, cu preparate de care noi ne-am atașat de la primele vizite, sărbătorește chiar azi un anișor de la deschidere. Le-am bătut la ușă și am vorbit cu ei despre anul ce a trecut și planuri de viitor, bineînțeles, căci nu puteam lăsa această ocazie chiar… neinterogată. Cu zâmbetul pe buze și primitori ca de obicei, Paul și Viorica ne-au povestit cu drag despre experiența pe care o trăiesc zi de zi cu localul.

Îmi amintesc și acum de prima comandă, din ziua deschiderii, când la ora 12.30 a intrat un grup de 10 persoane, chiar dacă noi deschideam oficial la 13.00. I-am primit cu drag și uite așa ne-am pomenit cu o masă de 10 persoane care au comandat 10 burgerii American, 10 porții de cartofi și 10 milkshake-uri. Un început promițător, iar persoanele respective au rămas clienți fideli și se întorc frecvent la noi. Nu ne așteptam ca lucrurile să meargă atât de bine, referindu-ne aici și la prima zi, și la acest prim an, mai ales că mulți din jur parcă ne descurajau și nu o singură dată am auzit ”În primele 6 luni trebuie să aduci bani de acasă”. Nu a fost nevoie să facem acest lucru și a fost un semn bun, am înțeles că mâncarea noastră este apreciată. Pentru mine, cea mai mare satisfacție e să vezi oamenii cum mușcă din burger și dau din cap în semn de aprobare, ne-a mărturisit Paul.

Chiar dacă părinții amândurora au fost extraordinar de sceptici la această idee a lor de business, când au văzut că lucrurile se mișcă în direcția bună și nu se zbat să supraviețuiască, s-au liniștit. Desigur, în ultimele 12 luni nu a fost totul roz, ba chiar aventuri au avut destule. Chiar vinerea trecută la miez de noapte au rămas fără curent și s-a ars grillul, de 1 decembrie n-au avut gaz, hota a fost proiectată prea sus și a trebuit ulterior adăugat un gemuleț, pentru că toți oaspeții plecau mirosind intens a burgeri delicioși. Au existat și situații la care nu s-au gândit înainte de deschidere, mai ales că ei lucrase în domeniul acesta doar în Anglia. Provocarea principală a ținut de furnizori, în principiu pentru că, așa cum am aflat, gama de produse este limitată și se învârte în jurul congelatelor. Este greu să găsești produse de calitate și fresh, dar și accesibile ca preț.

În iarnă am avut o perioadă când nu dormeam noaptea pentru că nu găseam ce căutam și mari probleme am avut cu cartofii, chiar și cu carnea la început. Aceasta pe care o folosim este din Argentina, Australia și Uruguay, și nu pentru că așa vrem, ci pentru că nu se găsește la noi. În viitor ne dorim să ajungem la un nivel de calitate mai înalt al produselor. Suntem mulțumiți de toți furnizorii pe care îi avem în prezent, dar am vrea pe cât posibil ca ingredientele folosite să vină din surse proprii. Încă de la început am folosit castraveții proprii, iar acum vom avea și cartofi crescuți pe un teren de-al nostru, la Bistrița.

Credem că este de lăudat faptul că, începând de anul acesta, au început să planteze singuri cartofii. Aceștia urmează să fie culeși în septembrie, iar Paul și Viorica aproximează că vor avea undeva la 5-6 tone, care ar trebui să le ajungă măcar 6 luni. Cert este că vor fi mult mai bine pregătiți ca anul trecut. În funcție de cantitatea pe care o culeg de pe pământul lor, vor stabili și cât trebuie să ia în plus și vor fi pregătiți din timp. Noi suntem nerăbdători să gustăm cartofi din producția lor proprie cât de curând.

Ne-am îmbunătățit 1000% față de prima zi. Feedback-ul oamenilor ne-a ajutat, de asemenea, să îmbunătățim lucrurile pe alocuri, atât în bucătărie, cât și ca customer service. Un lucru nou pe care îl facem este să afișăm pe tablă preparatele pe care nu le avem, pentru că se mai întâmplă ca în unele zile să nu avem pe stoc toate ingredientele și nu le putem oferi clienților una din denumirile din meniu. Curând, la geamuri vor apărea și plante aromatice – busuioc, rozmarin, pe care să le putem folosi și în bucătărie ulterior.

Cei doi tineri au câștigat admirația noastră, și probabil a multora dintre voi prin simplul lor fel de a fi și de a comunica cu oamenii, sinceritatea și transparența de care au dat dovadă încă din prima zi. Nu era greu de intuit ce oameni sunt încă de când am văzut bucătăria deschisă, dar a fost o plăcere să-i vedem crescând în anul ce a trecut. Au început 4 oameni, iar Paul era aproape tot timpul singur în bucătărie. În prima lună au stat 6 zile din 7 în locație. Din toamnă echipa actuală se va schimba complet, vor fi 4 oamenii în bucătărie și 3 pe sală.

Ne dorim să oferim aceeași calitate a mâncării indiferent cine e pe tură, iar eu sunt de părere că dacă ești pasionat, se învață rapid. Vrem să-i formăm pe angajații noștri ca o familie, pentru că unii dintre ei pot avea și abilități de manager, lucru care iar ne-ar ajuta. De asemenea, vrem să începem rotația între ei, ospătarii să aibă tură și în bucătărie pentru a înțelege exact de ce îți vine un burger în 5 minute, și nu în 3. Viorica, care a făcut tranziția din sală spre bucătărie știe că diferența este una majoră.

Volumul de muncă este triplu față de atunci când au început, mai ales că au introdus și delivery. Serviciul de livrări a fost o surpriză încă din prima lună, poate pentru că erau un nume nou în listă, poate pentru că lumea îi așteptau deja să facă acest pas. În orice caz, i-a ajutat faptul că au fost prezenți pe FoodPanda și HipMenu pentru că unii oameni habar nu aveau de locația lor fizică și așa i-au descoperit.

De când am deschis până în iunie am fost tot în creștere. În iulie și august au fost perioade mai moderate, s-a simțit faptul că nu avem nici terasă. Iar Clujul, cu turiști cu tot, pe timp de vară este destul de liniștit. Un lucru care ne-a fost de mare ajutor la început a fost finanțarea din partea Start-up Nation. Parcă nu îți vine să crezi că ai vreo șansă să primești bani de undeva când vrei să pornești un business. Din punctul nostru de vedere, a fost un procedeu destul de simplu, chiar dacă cu mari emoții, pentru că noi am fost acceptați pe un loc de rezervă, în afara bugetului. Am plecat din Anglia, chiar dacă nu aveam un răspuns clar legat de această finanțare, pentru că eram oricum deciși să ne întoarcem în țară. Și chiar înainte de Crăciun am semnat actele și din ianuarie ne-am apucat de treabă. Banii i-am folosit pentru echipament, angajați, chirie, lucru care ne-a ajutat foarte mult, pentru că în primele luni nu putem vorbi despre nu știu ce profit. Am fost norocoși că am prins această șansă atunci, pentru că acum condițiile s-au schimbat mult.

În ceea ce privește lecțiile anului acesta, Paul nici nu a stat pe gânduri când a venit rândul lui să ne dea un răspuns. Ne-a spus că cel mai important lucru pe care l-a învățat este acela că trebuie să existe respect pentru cei din jur, dar dacă ești prea bun cu oamenii, este posibil să ieși în dezavantaj. Trebuie să fii corect, dar să nu uiți că, până la urmă, business-ul e business. Pe de cealaltă parte, Viorica ne-a vorbit despre sistematizare, recunoscând faptul că la început erau haotici în modul de lucru. Treptat, au început să se re-organizeze, să procedureze, să creeze un sistem de lucru. Cei doi se completează perfect, Viorica fiind mai pragmatică, mai rațională în decizii și expertă în Excel și cifre, în timp ce Paul se descrie ca fiind mai ”sentimental”. Scopul comun este să nu facă rabat de calitate, iar acest lucru îi face întotdeauna să ajungă la decizia cea mai bună.

Încă îmi amintesc de momentele când mă uitam la video-uri pe YouTube despre cum se prepară burgerul în fiecare stat din America încercând să găsesc cele mai bune idei pentru ce vreau eu să fac. Mereu mi-a plăcut să văd locații deținute de familii, transmise din generație în generație, unde simți instant aerul acela de ”acasă”. Asta ne dorim să fie și Meat UP pentru cei care îi trec pragul. Dorința noastră este să creștem frumos și natural, să devenim un punct de referință în materie de burgeri în Cluj. Mai ales dacă ești în căutare de smashed burger. Poate nu îți place și vrei să mergi în altă parte, e perfect ok. Eu asta mi-am dorit – un burger pe care să-l poți ține în mână cu ușurință și să ai toate șansele să te murdărești cu sos, să fie suculent.

Aniversarea este una atipică. Nu și-au dorit să facă mare tam-tam, motiv pentru care au organizat concursul cu ”Free burger for a year” (sincer, eu nu m-am înscris, de frică să nu câștig, că #adiosummerbody, aș fi la ei zilnic) și o adunare la locație, cu punch din partea casei și alte surprize. Posibil să vă aștepte astăzi și cu un burger nou în meniu, nu știm sigur, nu spunem mai multe. Apropo, dacă nu câștigați anul acesta, mai puteți încerca la anul, au promis că va fi transformat în tradiție acest concurs.

La mulți ani și burgeri gustoși, MEAT UP! Noi le facem o vizită să le urăm și live, veniți?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!