Articolul a fost revizuit în ianuarie 2024.
Județul Cluj se poate lăuda cu muzeele sale, căci aici se găsesc instituții culturale prețioase, unice în România. Unele dintre acestea găzduiesc exponate cu importantă încărcătură istorică, iar altele sunt reconstituiri fidele ale unor lumi demult apuse. Atunci când vă întrebați Oare unde aș putea să evadez din oraș? luați în calcul și posibilitatea de a vizita un muzeu, căci veți fi avantajați din două motive. În primul rând, porniți într-o ieșire aproape de casă, suficientă cât să vă scoată din cotidian. În al doilea rând, veți descoperi povești și veți adăuga noi informații la cultura generală. Nici nu trebuie să vă îngrijorați în legătură cu locul spre care să porniți, căci există nenumărate opțiuni în zonele din apropiere. Pentru a vă scăpa de lungile căutări pe internet, am făcut noi o listă cu 7 muzee pe care musai să le vizitați în Cluj.
Cunoaștem tradițiile, dar și o mică parte a satului românesc de altădată la Muzeul particular Vincze-Kecskés, din Sâncraiu. Acesta este amenajat în curtea pensiunii Püspök, iar proprietatea datează încă din anul 1850. De-a lungul timpului, locul a avut mai multe întrebuințări, precum bucătărie de vară, depozit de lemne sau depozit de cereale. În ziua de azi, ușile sunt deschise tuturor curioșilor care doresc să cunoască fostele îndeletniciri ale țăranilor, dar și modul de organizare a gospodăriei. Exponatele aparțin familiei, însă o parte dintre ele au fost colecționate din zona Sâncraiului într-o perioadă de mai bine de 10 ani. Muzeul este împărțit în trei spații, camera curată, atelier de tâmplărie și camera farfuriilor pictate, fiecare cu frumusețile proprii.
Nu ne îndepărtăm de satul tradițional românesc, chiar din contră, îl descoperim și mai bine la Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, situat în Cluj-Napoca. Înființat în anul 1929, acesta este primul muzeu în aer liber din România. Dacă ați fost vreodată curioși să vă întoarceți în timp și să descoperiți de unde vina vorba Veșnicia s-a născut la sat, acum ați găsit locul ideal unde să începeți călătoria. Muzeul Satului (după cum mai este denumit) se întinde pe un teren de peste 50 de hectare, așa că fiți siguri că vă alegeți încălțările cele mai comode pentru o plimbare lungă, lungă, dar care vă va uimi la fiecare pas. Parcul etnografic cuprinde două sectoare, primul dintre acestea incluzând instalații tehnice și ateliere țărănești prin care veți putea înțelege mai bine vechile tehnici de prelucrare a lemnului și a fierului, de obținere a aurului, de prelucrare a țesăturilor din lână, a lutului, a pietrei, precum și modalitățile de măcinare a cerealelor și de obținere a uleiului comestibil. Cel de-al doilea sector al muzeului cuprinde gospodăriile țărănești tradiționale, unde se găsesc case din zone etnografice distincte ale Transilvaniei, amenajate întocmai ca cele din intervalul secolelor XVII-XX.
Întrebare de baraj: Care scriitor (și politician) român a trăit din anul 1920 și până la finalul vieții sale în localitatea Ciucea? Dacă nu știți răspunsul, nu e nicio problemă, căci vă spun eu: Octavian Goga. Proprietatea de la Ciucea devine Muzeul memorial „Octavian Goga” la 29 de ani după moartea poetului, când Veturia Goga donează întreg domeniul statului român, cu intenția de a transmite viitoarelor generații câteva fragmente din povestea de viață a soțului ei. Muzeul cuprinde clădirea-castel, unde puteți explora camerele scriitorului, Mausoleul iubirii soților Goga, ridicat de Veturia timp de 20 de ani, Casa Albă, devenită astăzi Muzeu de Artă Etnografică și Casa Andy Endre. Patrimoniul cuprinde și două lăcașe de cult, reprezentate de o mănăstire și de bisericuța de la Gălpâia.
În timp ce căutam materialele pentru acest articol, am găsit un muzeu micuț, nu la fel de popular precum cele amintite anterior, însă unic în România pentru specificul său. De îndată ce am citit câteva informații despre el, am știut că nu poate să lipsească din listă Muzeul Bivolului. Îl găsiți în satul Mera din comuna Baciu și trebuie să mai știți că a fost înființat în anul 2009 de către Gyorgy Varga, profesor de biologie și agricultură. Una dintre cele mai vechi ocupații ale sătenilor a fost aceea de creștere a bivolilor, motiv pentru care dascălul a adunat în jur de o mie de exponate legate de această îndeletnicire. Astfel, a transformat un vechi grajd comunal într-un muzeu în care turiștii pot vedea o colecție impresionantă de tălăngi, dar și sănii, care, juguri, șei, harnașamente, vase de colectat și procesat laptele, și câte și mai câte obiecte ale lumii satului.
Dacă sunteți studenți, se prea poate să nu aveți în minte cele mai frumoase sintagme atunci când auziți cuvântul tren. Cu toate acestea, aflați că există un muzeu în aer liber dedicat tocmai căilor ferate. Nici să nu vă gândiți să treceți peste acest paragraf, căci Muzeul de Locomotive Dej-Triaj ascunde adevărate comori istorice pe care merită să le vizitați. Proiectul a pornit acum mai bine de 20 de ani de la un grup de ceferiști din Dej care au adunat exponatele și le-au recondiționat, pentru ca, mai apoi, să le expună publicului. Vizitatorii pot admira atât vagoane, cât și locomotive electrice sau cu aburi, iar acestea se află în stare bună de funcționare. Printre piesele cele mai importante ale muzeului se numără locomotiva 151.002, produsă în anul 1941, fiind cea mai puternică din România la acel moment. Încărcate de povești sunt și cele două vagoane-muzeu care găzduiesc colecții de machete feroviare, dar și cărți sau documente cu această tematică.
Toate perioadele istorice își găsesc locul la Muzeul de Istorie Turda, căci aici cele mai vechi obiecte expuse datează din paleoliticul mijlociu. Centrul cultural a luat ființă în anul 1943, în incinta unei clădiri declarate monument istoric, cunoscută sub numele de Palatul Princiar. Patrimoniul muzeului este demn de laudă, deoarece cuprinde în jur de 40.000 de exponate împărțite în funcție de fiecare epocă în parte. Astfel, aici se regăsesc colecții din timpurile preistorice, colecții din perioada romană și postromană, urmată de colecția medieval-modernă, de cea etnografică, iar arhivele finale sunt dedicate artei. Turda se află la 40 de minute de Cluj și nu aveți nevoie de mașină personală ca să ajungeți până acolo, ci puteți, la fel de bine, să luați autobuzul. În concluzie, nu există scuze să nu vizitați muzeul.
Dacă nu prea aveți chef să vă deplasați la distanță de Cluj-Napoca, dar nici acasă nu ați sta, am găsit locul perfect pe care să îl vizitați: Muzeul Apei. Acesta se află situat la ieșirea din oraș, spre Florești. Instituția a fost inaugurată în anul 1992 și a marcat aniversarea Centenarului Uzinelor de Apă şi Canalizare Cluj. De asemenea, puțini știu că acest muzeu este singurul din țară dedicat apei și unul dintre puținele cu acest specific din întreaga lume. Exponatele muzeului cuprind: fotografii, hărți, documente, registre, planuri tehnice, unelte și utilaje. Poate actul cel mai interesant care poate fi citit în cadrul muzeului este reprezentat de mandatul de pedeapsă pe care l-a primit un cetățean pentru că făcea risipă de apă în anul 1922.
Vă spuneam la începutul acestui articol că județul Cluj se poate lăuda cu muzeele sale, căci ele nu sunt puține la număr. Aici se încheie lista noastră de recomandări, însă există multe alte centre culturale pe care vă îndemnăm să le descoperiți în zonele din apropiere.