Cum a fost la TEDxZorilorWomen 2019 Bold + Brilliant

Home $ Articole $ Cum a fost la TEDxZorilorWomen 2019 Bold + Brilliant

by | Dec 10, 2019 | Articole, Cum a fost la

Ziua de 8 decembrie m-a găsit undeva lângă Parcul Central, la Grand Hotel Napoca. TEDxZorilorWomen Bold + Brilliant a fost evenimentul care, pentru patru ore și jumătate, urma să îmi mențină atenția trează, sufletul bucuros și ochii plânși.

TedXZorilorWomen este cea mai mare conferință de tip TEDxWomen din țară la momentul actual. Încă de când am văzut event-ul pe Facebook, am știut că nu o să îl ratez. Totul se anunța a fi un succes, începând cu invitatele, care nu puteau să fie mai bold. Emilia Șercan, Camelia Cavadia, Mihaela Bilic, Elizabeth Sagan, Carmen Ion erau femeile care urmau să își împărtășească ideile celor peste 1000 de participanți, care au venit cu inimile și mințile deschise către inspirație. Am intrat în sală. Emoție și freamăt, oameni agitați ca niște copii în ajunul Crăciunului.

Pe scaune, frumos așezate ne așteptau niște goodie bags, în care am găsit o groază de chestii faine, iar după ce gazdele, Victor Miron și Andreea Roșca au urcat pe scena, am așteptat cu toții cuminți deschiderea evenimentului.

Deși am mai participat la conferințe de tip TEDx, aceasta m-a surprins într-un alt fel; am regăsit evenimentul de-a dreptul inedit prin prisma unor lucruri pe care nu le-am mai întâlnit. Am avut parte de un Book Corner creativ, unde puteai să cumperi cărțile speakerilor, să lași la schimb o carte și să iei alta sau, și mai neașteptat, să faci poze cu niște aripi făcute din cărți. Aripile din cărți au fost copilul minții lui Elizabeth Sagan, una dintre vorbitoare, o bookstagrameriță celebră care creează artă din cărți. Cei care au vrut au putut să își ia headsets de la locul special amenajat, pentru a se bucura de traducerea în română a discursului, traducere realizată live de Irina Margareta Nistor.

Pline de altceva au fost și momentele de performance, care au fost diferite unele față de celelalte și am avut ocazia să ascultăm muzică bună, să privim un dans contemporan aparte și să ne delectăm cu un poem plin de umor. Patricia Labou, Alla și Adela Mureșan au fost cele trei femei bold care au impresionat publicul și ne-au făcut fie să ne amuzăm, fie să ne scăldăm în lacrimi, fie…ambele!

După TED Talk-urile care au fost proiectate pe ecrane și după actul artistic al Patriciei a urmat pauza de o oră, un mic coffee break și o oportunitate de networking.

Pauza s-a terminat, iar noi ne-am întors încântați la locurile noastre, iar în cele din urmă am ascultat discursurile speakerilor. Am ascultat, rând pe rând, niște speech-uri care, deși aveau tematici atât de diferite – căci vorbitoarele noastre ne-au povestit despre cărți și scris, despre mâncat inteligent, despre pericolele la care e expus un jurnalist de investigație și, nu în cele din urmă, despre cum îi apropiem pe elevi de lectură – mesajul lor avea aceeași substanță. O să vă întrebați cum de pot transmite niște femei atât de diferite același mesaj: ei bine, invitatele TEDxZorilorWomen ne-au vorbit, de fapt, despre pasiune și inspirație. Despre cât de important este ca, la sfârșitul zilei, să nu renunți la ceea ce te face fericit. Și asta e, în final, lucrul cel mai important cu care am rămas de la TEDxZorilorWomen: de fiecare dată când vrei să renunți, amintește-ți de ce ai început.

Carmen Ion, profesoara de română care și-a făcut elevii să citească prin crearea unui concurs de trailere pentru cărți, Boovie, ne-a spus că dacă emoție nu e, nimic nu e, iar pe parcursul conferinței, printre lacrimi sau râsete grozave, doar asta s-a simțit constant în sală. Emoția.

Camelia Cavadia, autoarea romanelor Vina, Măștile fricii, Purgatoriul Îngerilor a ridicat sala în picioare și i-a făcut pe cei din public să verse câteva lacrimi sănătoase: a venit deghizată în Teodor, unul dintre personajele cărții sale, spunând povestea tuturor copiilor care sunt răpiți din sânul familiei lor și ne-a zis cum copiii orfani sunt…tot copii. Și ar trebui iubiți, nu izgoniți sau atacați.

Emilia Șercan a obținut de la public ropote neîntrerupte de aplauze, fiind dovada vie că, dacă pasiunea ta e încă acolo, nu ai voie să renunți. Chiar dacă ajungi să fii amenințat cu moartea.

Mihaela Bilic ne-a deșirat emoțiile, făcându-ne să râdem cu lacrimi. Discursul ei a fost unul tragi-comic, dacă mă întrebați pe mine, Mihaela făcând haz de necaz, povestindu-ne cum mâncam prea mult de teamă să nu ajungem să ne fie foame, de parcă foamea ar fi ceva rău, după cum ea însăși a afirmat.

Momentul Adelei Mureșan a fost un deliciu absolut pentru toată lumea, la care s-a râs și s-a plâns în același timp. Poemul cu care ne-a încântat s-a intitulat Always și a vorbit despre cum societatea condamnă femeile pentru menstruație, iar ele simt nevoia, de secole, să ascundă acea perioadă a lunii.

Pe Alla poate o știți din Pe de rost, una dintre cele mai recente videoclipuri de la trupa Vama, videoclip în care a dansat la fel de emoționant ca la TEDx. Nu mă pricep la dans contemporan, dar știu că, dacă îți provoacă o emoție, e de bine. Iar Alla a provocat mai multă emoție decât am fi crezut.

Victor Miron, curatorul TEDxZorilorWomen, i-a încântat pe oameni printr-o organizare impecabilă, și ceea ce mi-a plăcut îndeosebi a fost punctualitatea fiecărui moment, fiecărei pauze. Totul a început când trebuia să înceapă, fără decalaje. Voluntarii TEDx (muuulți la număr), au fost tare friendly și ne-au ghidat zâmbitori oriunde am avut nevoie. Totuși, dacă la TEDxZorilor Salon vrei să fii voluntar, poate o să te ajute să afli câte ceva despre experiența asta:

Voluntariatul la acest eveniment mi-a permis să văd totul dintr-o perspectivă mai largă. Pe lângă faptul ca am reușit să asist la câteva dintre speech-uri, am avut ocazia să-i ajut pe cei care au făcut ca totul să se întâmple. Atmosfera a fost super degajată, prietenoasă, și toată lumea a fost activă cât a ținut ziua. La sfârșit, gândul ca am facut parte din echipa de voluntari mi-a umplut inima de bucurie și entuziasm, ne spune Andra.

TEDxZorilorWomen a fost despre eșec în aceeași măsură în care a fost despre reușită. Astfel, timp de câteva ore bune, sala (plină, de altfel) a trăit/plâns/suspinat alături de vorbitorii de pe scenă. TEDxZorilorWomen a fost, așadar, despre copilul din tine, căruia, dacă ai putea, i-ai transmite multe. Să nu mai fie nesigur, temător, să se iubească. Să fie bold. Și brilliant. Să se accepte ca atare. I-ai spune că e în regulă să greșească, că e în regulă să se abată de la drumul lui. Atâta timp cât se întoarce. TEDxZorilorWomen a fost un fel de BOOM! în Univers – cinci voci au răsunat în Grand Hotel Napoca, în inimile noastre, în telefoanele care au fotografiat, în carnețelele care-au notat, fără întrerupere, câte ceva.

Organizatorii TEDxZorilorWomen vă așteaptă și la TEDxZorilor Salon, care se va desfășura în 23 aprilie 2020, și despre care puteți afla mai multe aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!