Cele mai înalte clădiri din Cluj-Napoca

Home $ Articole $ Cele mai înalte clădiri din Cluj-Napoca

by | Mar 10, 2020 | Articole, Diverse

Clujul este plin de clădiri frumoase, cu arhitecturi care variază de la ultramoderne la monumente istorice, fiecare cu farmecul său aparte. Astăzi am decis să îmi îndrept privirea în sus și să fac o listă cu cele mai înalte clădiri din oraș. Spoiler alert: multe dintre ele sunt biserici construite cu secole în urmă, care și-au păstrat frumusețea de odinioară. Hai să vedem, așadar, care sunt cele mai înalte clădiri din Cluj!

1. West City Tower – 95 de metri
Treci pe lângă acest zgârie-nor de fiecare dată când ieși din oraș către Florești, e imposibil de ratat. Cei 95 de metri de beton armat îți captează privirea din prima. Situat pe Calea Florești nr. 139, West City Tower este momentan cel mai înalt bloc de locuințe din Cluj-Napoca. Construcția sa e aproape de finalizare, iar rezultatul final va cuprinde 25 de etaje cu apartamente, 2 subsoluri și 3 demisoluri pentru parcare.

2. Biserica Sfântul Mihail – 80 de metri
Orice turist care ajunge în Piața Unirii din Cluj va face negreșit poze acestei splendide catedrale, care impresionează atât prin înălțime, cât și prin arhitectura sa. Construcția ei a început în 1316 și s-a terminat în 1444. De-a lungul timpului, lăcașul de cult a trecut prin numeroase schimbări, atât structurale, cât și religioase. Arhitectura îmbină trei stiluri: gotic, baroc și neogotic, deoarece biserica a fost construită treptat, iar planurile inițiale au suferit schimbări. De-a lungul istoriei, biserica a fost luterană, calvinistă și unitariană, iar din 1716 este romano-catolică. E interesant de știut că unele documente vechi atestă existența unei cripte aflate la subsolul bisericii, în care se găsesc morminte și obiecte de patrimoniu valoroase.
În proiectul inițial al clădirii erau propuse două turnuri, dar s-a renunțat la idee. Turnul pe care îl vedem astăzi a suferit numeroase reconstrucții, în urma unor incendii, fulgere și cutremure. Acum el atinge 80 de metri, fiind cel mai înalt turn de biserică din România.
Din 2018 încoace, biserica a fost închisă pentru 3 ani de renovări.

3. Catedrala greco-catolică “Sf. Iosif” – 72 de metri
A treia clădire din lista noastră este de asemenea un work in progress. Catedrala dedicată ”Martirilor şi Mărturisitorilor secolului XX” este sediul eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla. Construcția ei a început în anul 1992 și nu are o dată clară de finalizare. În 2007, capela dinăuntru a primit hramul Sfântului Iosif, iar liturghiile se desfășoară cu regularitate. Cu tot cu crucea din vârf, Catedrala greco-catolica “Sfântul Iosif” din Piața Timotei Cipariu va atinge înălțimea de 72 de metri.

4. Catedrala Mitropolitană – 64 de metri
Situată pe aceeași linie cu Teatrul Național și Catedrala “Sf. Iosif”, Catedrala Mitropolitană din Cluj fură privirile tuturor, fie ei turiști sau localnici. Cu siguranță că, măcar o dată când ai trecut cu autobuzul pe acolo, ai aruncat o privire mai îndelungată la cupola imensă și la detaliile acesteia. Purtând hramul “Adormirea Maicii Domnului”, catedrala ortodoxă a fost ridicată în anii 1920-1930, fiind unul dintre primele lăcașuri de cult ridicate după unirea Transilvaniei cu România. Construcția a fost finanțată de regele Carol al II-lea, iar arhitecții au realizat un plan complex, în care turla centrală care atinge 64 de metri este înconjurată de alte 4 turle mai mici, toate sculptate în piatră. În prezent, picturile din interior sunt în curs de restaurare, însă slujbele se țin după programul obișnuit.

5. BRD Tower – 53 de metri
Bulevardul 21 decembrie 1989 găzduiește o mulțime de clădiri de patrimoniu și monumente istorice care au fost păstrate cu mare grijă. Pe lângă acestea, marile companii și bănci au construit cu pași repezi noi și noi clădiri, pentru a ține pasul cu tendințele vremii. Sucursala din Mărăști a băncii BRD face parte din acei giganți pe lângă care mașinile și oamenii par minusculi. Situată chiar la intrarea în cartierul Mărăști, clădirea are 13 etaje și atinge 53 de metri, fiind inaugurată în 1998 după 4 ani de construcție.

6. Biserica Franciscană – 52 de metri
Piața Muzeului e un loc iubit de mulți. Clădirile vechi au fost păstrate cu grijă, localurile sunt diverse, pe gustul tuturor, iar distracția e garantată. Pe lângă toate aceste forme de divertisment local, tot aici veți găsi un lăcaș de cult care a rezistat timpului: Biserica Franciscană, a cărei turlă atinge 52 de metri înălțime. Aceasta este una dintre cele mai vechi construcții clujene, fiind ridicată în perioada 1260-1290 pe ruinele unei biserici distruse de invazia tătară din 1241. Interiorul ei este de-a dreptul fascinant, plin de detalii și picturi impresionante, realizate în stil baroc. La fel ca și “Sf. Mihail”, Biserica Franciscană a servit mai multor orientări confesionale (iezuiți, calvini, unitarieni, franciscani). După desființarea ordinului franciscan în 1949, clădirea mănăstirii, lipită de biserica propriu-zisă, a devenit școală de muzică, până recent în 2011. Biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice și este deschisă zilnic pentru vizitatori.

Pe lângă clădirile menționate mai sus, dezvoltatorii imobiliari vin puternic din urmă cu proiecte noi și ambițioase. Cei de la Maurer Panoramic au în plan un complex de lux cu 23 de etaje și 300 de apartamente. Situat într-o zonă centrală, pe strada Lalelelor nr. 14, clădirea va avea 74 de metri la finalizare. Cei de la Cluj Napoca Estate au primit recent aprobarea pentru un zgârie-nor uriaș de 40 de etaje, care va fi construit în zona Cora din Grigorescu. În cartierul Bună Ziua se propune de asemenea construirea unui ansamblu imobiliar de 15 etaje, lângă Lidl. Așadar, viitorul e la înălțime… la propriu!

Tu ce alte clădiri înalte din Cluj cunoști?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!