Cluburi de carte în Cluj-Napoca

Home $ Articole $ Cluburi de carte în Cluj-Napoca

by | Mar 11, 2020 | Articole, Carte

Vin dintr-un oraș nu neapărat mare, unde cluburi de lectură se găsesc… și nu prea. Când am venit în Cluj, mi-am propus că o să urmăresc mai îndeaproape cluburile de lectură, pentru că aici, Slavă Domnului, chiar sunt câteva tentante care îți oferă posibilitatea de a-ți petrece după-amiaza în compania altor cititori (în cazul în care prietenii tăi nu-ți mai suportă glumele literare). Hai să povestim puțin despre ce cluburi găsim în Cluj.

Primul pe care l-am descoperit a fost clubul de lectură inițiat de Victor Miron, Vocea Cititorului. Cu cărțile pe față, la Vocea Cititorului se citește și poezie, și proză de toate genurile, se râde și se plânge. Vocea Cititorului are și grup de FaceBook, ca să te înconjori de oameni cititori cât de mult se poate!

Urmăresc cu interes paginile de social media ale Cărturești, și mereu eram tare dezamăgită când vedeam ceva despre o nouă ediție a clubului de carte Bibliobuli, pentru că taaaare l-aș fi vrut și la Cluj! Ei bine, de acum încolo, Bibliobuli își face debutul și pe scena cluburilor de carte din Cluj. Happy happy, joy joy! Prima carte citită în cadrul Bibliobuli e Dacă strada Beale ar putea vorbi de James Baldwin și întâlnirile o să se desfășoare la Cărturești Iulius.

Cei de la Pro.Misiune organizează periodic cluburi de carte în Bookstory; următoarea întâlnire are loc pe 29 martie și pasionații de lectură se pot delecta cu Soluția Schopenhauer, de Irvin Yalom. Totodată, în timpul cluburilor de lectură poți câștiga și o carte propusă de cei de la Pro.misiune, iar participarea este, evident, gratuită, dar pentru buna-funcționare a clubului, se recomandă completarea formularului din event.

Clubul de carte Cluj (cu denumirea poate cel mai puțin inspirată) e o inițiativă a Asociației Informale a Vocilor pentru Incluziune (AIVI) și e tare inedit, fiind segmentat pe mai multe nișe. De exemplu, în martie, la clubul de carte SF se citește Jocul lui Ender de O.S. Card, iar la clubul de carte general se citește Zuleiha deschide ochii, de Guzel Iahina. Întâlnirile celor de la Clubul de carte Cluj au loc tot la Bookstory.

Club de carte Nobel e tot o inițiativă a celor de la AIVI, dar e un club de carte care tratează specific doar autorii premiați cu Nobel. Se alege un autor și se discută pe baza operei sale, cu accent pe una singură. Cei de la Clubul de carte Cluj își și premiază cititorii, astfel că la trei cărți citite în cadrul întâlnirilor (se ține evidența cu un card de cititor), primești o carte cadou.

Dacă ești cititor de SF, cu siguranță nu trebuie să ratezi clubul de carte al celor de la The Guild Hall, care tratează cărți în zona de Sci-Fi și Fantasy. Cei de la The Guild Hall au și un parteneriat fain cu cei de la Cărturești, astfel încât primești 20% reducere dacă achiziționezi cartea din luna respectivă. Good deal, nu-i așa?

Cred că e tare important să începem să mergem la cluburile de carte, mai ales dacă acestea se pliază pe programul nostru. Nu e relevant să spui că nu mergi pentru că în acea luna cartea care se citește nu îți face cu ochiul, pentru că un club de carte e modalitatea ideală prin care poți descoperi cărți și autori noi, care să-ți placă mai mult decât ai crede.

Tu ce cluburi literare frecventezi? Și în ce alte cluburi îți place să te dezvolți?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!