Coronavirus: Voi primi o rambursare pe bilet dacă evenimentul este anulat?

Home $ Articole $ Coronavirus: Voi primi o rambursare pe bilet dacă evenimentul este anulat?

by | Mar 10, 2020 | Articole

Haideți să vorbim despre Coronavirus. Și nu din postura de oameni panicați, care se grăbesc să cadă în capcana știrilor exclusiviste din media și să golească rafturile supermarketurilor, ci din aceea a unor persoane care încearcă pe cât posibil să treacă prin perioada aceasta într-un mod cât se poate de normal, ținând cont de măsurile de precauție. Desigur că, în lumina întâmplărilor recente din industria evenimentelor, planurile noastre de a ieși din casă în continuare nestingheriți vor trebui adaptate cât de cât.

Fiind implicați activ în viața orașului și în permanență în mijlocul acțiunilor, inițiem această discuție tocmai pentru că nu mai suntem doar simpli martori la seria de amânări / anulări de evenimente de la nivel mondial și ne dorim să venim atât în sprijinul vostru, cumpărători de bilete și participanți puși în așteptare, cât și al organizatorilor locali, care se confruntă cu o situație deosebită.

Acest lucru vine în contextul în care la data de 8 martie, Ministerul Afacerilor Interne din România a anunțat interzicerea manifestărilor publice sau private la nivel național, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane. De asemenea, pentru evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane, este nevoie de aprobare de la Direcțiile de Sănătate Publice locale.

Caracterul ușor imprevizibil COVID-19 și perioada sa destul de lungă de incubare fără niciun fel de simptomatologie, au condus organizatorii de evenimente din întreaga lume și deținătorii de spații artistico-culturale la anularea / amânarea și respectiv închiderea acestora, pe o perioadă nedeterminată, în încercarea de a minimiza răspândirea virusului. În Europa, toată Italia este în carantină, Franța, Germania și Spania au un număr de cazuri în creștere, iar măsuri preventive drastice sunt adoptate de tot mai multe țări, industria muzicală, tech, cinematografică, a modei fiind câteva din cele afectate. Oferim doar câteva exemple în acest sens: Ultra Music Festival Miami a fost anulat, Sonar Hong Kong amânat, Mariah Carey, Avril Lavigne, Khalid, Ciara și Madonna sunt doar unele din numele mari care au decis suspendarea concertelor programate. Nici conferințele tech nu au altă soartă, de la Mobile World Cogress până la Facebook F8 event, toate au apăsat butonul de stop. On the bright side, start-up-urile au văzut în asta o oportunitate de a aduce evenimente de o asemenea amploare în online.

În Cluj, cei de la Centrul Cultural Clujean vin în sprijinul organizatorilor de evenimente cu o pagină dedicată pe site-ul lor: Informări DSP pentru cultură. Aplaudăm inițiativa acestora de a crea un canal centralizat de informații actualizate și corecte. Dorința lor a fost tocmai aceea de a evita ca fiecare operator cultural să ceară informații individual de la DSP și de a supraîncărca sistemul care este oricum suprasolicitat. În baza unei analize în care se ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea la care aceștia ajung la locația evenimentului și durata deplasării lor, precum și posibilitatea de a exista participanți care vin din zone de risc sau care au fi putut intra în contact cu persoane contaminate, DSP eliberează un răspuns negativ sau pozitiv în ceea ce privește organizarea evenimentului. Pentru mai multe informații din partea Centrului Cultural Clujean, îl puteți contacta pe colegul lor, Alexandru Boguș, la [email protected] sau 0739883584.

La toate evenimentele anulate aveți dreptul la un refund integral al banilor din punct de vedere legal dacă ați achiziționat biletul de la o sursă oficială. Bine, fără booking fees, costuri de print și altele din categoria ”taxe”. Majoritatea site-urilor de ticketing, printre care și iabilet, eventim, entertix și bilete.ro, și-au exprimat deja public poziția în legătură cu situația, făcând anunțuri referitoare la evenimentele anulate / amânate și ce anume se întâmplă cu biletele achiziționate, dar și apel la calm până se decide soarta unor evenimente. Dacă ați cumpărat bilet printr-un reseller, depinde de termeni și condițiile site-ului dacă vă primiți sau nu banii înapoi. Ceea ce se întâmplă în cazul Snowfest e doar un basm ce nu ar trebui să existe. Singura situație în care nu vă puteți recupera banii e acela în care evenimentul are loc, dar nu doriți să participați. Decizia de a nu participa trebuie să fie una asumată și fără pretenții financiare din partea voastră, atâta vreme cât evenimentul primește aprobare și se poate desfășura în condiții normale.

Doar ca exemplu, în urma consultării cu DSP, Opera Națională Română din Cluj-Napoca a anulat cele 6 spectacole ale lunii martie, iar biletele pot fi returnate la Agenția de bilete a Operei începând de astăzi până cel târziu miercuri, 1 aprilie 2020. Teatrul Național, care încă nu a oferit vești în acest sens până la ora actuală, cel mai probabil va face același anunț cât de curând, anulând inclusiv Ziua Porților Deschise, din 27 martie. De asemenea, evenimentele organizate de Radio România în perioada următoare se anulează, aici notând inclusiv spectacolele din 14 și 15 martie de la Sala de Concerte Radio Cluj și Târgul de Carte Gaudeamus. Și Opera Maghiară Cluj a anulat spectacolele din 15, respectiv 19 martie. Nici mult așteptata seară Nostalgia de la Sala Polivalentă nu va mai avea loc luna aceasta. Sfatul nostru prietenesc este să vă interesați ce se întâmplă cu evenimentul la care aveți bilet, dacă mai are loc sau dacă a fost anulat, și ce opțiuni aveți pentru recuperarea banilor.

În încheiere, dorim să vă amintim că problema COVID-19, deși este una cât se poate de serioasă, poate fi depășită doar prin apelul la calm și bun simț. Respectați indicațiile de prevenție – spălați-vă pe mâini cât de des posibil, evitați contactul cu persoanele bolnave sau venite din zone infectate și, cel mai important, nu împrăștiați panică.

PS: Pentru că, mai mult ca sigur, următoarea fază va fi închiderea tuturor instituțiilor de învățământ, iar mai apoi a companiilor, fiind nevoiți să lucrăm de acasă, aici găsiți câteva tool-uri care vă pot fi de folos și ușura munca în echipă de la distanță. Stay calm and carry on!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!