Cărți musai de citit în această perioadă cât stai în casă

Home $ Articole $ Cărți musai de citit în această perioadă cât stai în casă

by | Mar 13, 2020 | Articole, Carte

Se dă așa: un cititor de cursă lungă și o universitate sau un job care își suspendă activitatea. Știi ce înseamnă asta, nu? Mai mult timp de citiiiit! De când am aflat că ale mele cursuri și seminarii sunt anulate, mi-am setat în minte că ce se întâmplă acum nu e o vacanță și asta le spun tuturor apropiaților mei; e, într-adevăr, un timp în care nu poți merge la job sau la școală, dar asta nu e o scuză ca să mergi la mall. Valorifică acest timp și folosește-l în favoarea ta: fă mai mult sport, pune-te la zi cu noutățile din domeniul tău, citește lecțiile în avans și… citește în general! Acum e momentul oportun să mai scurtezi din lista de cărți de citit; dacă ești totuși în pană de idei, vin în întâmpinarea ta cu o listă de cărți musai de citit cât stai în casă.

În primul rând, Pacienta tăcută de Alex Michaelides e o carte pe care trebuie să o citești. Poate nu ar fi trebuit neapărat să încep cu ea, pentru că e o carte grea și pe alocuri dificil de citit, dar e cartea care pe mine m-a marcat cel mai mult în ultima perioadă. Pacienta tăcută e un thriller psihologic fenomenal, care te poartă prin niște cotloane extraordinar de inteligent scrise, cu o finețe demnă de invidiat. Internetul e plin-plin de păreri ale oamenilor care citesc cartea asta, majoritatea fiind impresionați de ea fără doar și poate.


Vara în care mama a avut ochii verzi
nu e nicidecum o apariție literară nouă, dar e o carte de citit, digerat, și apoi re-citit. Anul ce a trecut a fost pentru mine anul autorilor români contemporani, astfel că nu o puteam sări pe Tatiana Țîbuleac de pe listă. Dacă vrei o carte scurtă, de citit între pauzele de la învățat, dar o carte care să te emoționeze pâna la lacrimi și în care să subliniezi o grămadă de pasaje zdruncinătoare, Vara în care mama a avut ochii verzi e pentru tine.

Cum anul trecut a fost anul autorilor români contemporani, începutul lui 20-20 m-a găsit dorindu-mi să citesc mai multe cărți non-ficționale, și văd că din ce în ce mai mulți oameni citesc lecturi semi-motivaționale, nișate, care să-i ajute să se dezvolte în zona lor de interes, lucru ce mi se pare îmbucurător; în direcția asta de non-ficțional am mai multe recomandări, dar mă voi rezuma la două dintre ele: în primul rând, Învățare, de Tara Westover, despre care am și vorbit aici mai pe larg și care mie mi-a schimbat viziunea în foarte multe situații. Apoi, Minimalism Digital de Cal Newport e o carte pe care am citit-o aproape dintr-o suflare, foarte ușoară și totuși cu multă informație utilă; o recomand îndeosebi celor care vor să afle dacă sunt cu adevărat dependenți de online și cum pot să petreacă cât mai puțin timp pe social media.

Pentru zilele în care simți că poți face față unui șoc emoțional, îți recomand cărțile Cameliei Cavadia, și anume Vina, Măștile fricii și Purgatoriul îngerilor. Și da, le recomand pe toate trei la pachet, pentru că nu aș putea să aleg una. Toate tratează subiecte emoționante, care să-ți dea cu adevărat de gândit și să te facă să regândești societatea în care trăim; totuși, dacă ar fi să trișez și să îmi aleg o preferată, aș alege Purgatoriul îngerilor, pentru că…e cartea la care am plâns cel mai mult. Nu știu dacă măsori neapărat calitatea unei cărți în lacrimile pe care le verși citind-o, dar Purgatoriul îngerilor vorbește despre copii abandonați și ce simt ei, astfel că o văd ca fiind o carte ce ar trebui să ne deschidă tuturor ochii spre conștientizare.

Dacă ești pasionat de poezie, îți recomand Suicid, de Anca Zaharia, Un secol de poezie română scrisă de femei și Hype, de Hose Pablo, cărți pe care le citești rapid și care au fiecare în parte muzicalitatea lor.

Este firesc să ai o autostradă care începe cu tine, care face să-ți fluture razele și să-ți vibreze conturul de calm de sub piele.

Cântec lin de Leila Slimani este un roman crunt, inspirat din fapte reale, despre familii și bone, atât spun. O lectură emoționantă, care te lasă mască în final și pe care cu siguranță o să vrei să o recitești. I-am dat 5 din 5 steluțe pe GoodReads, dar i-aș fi dat 6 dacă aș fi putut.

În final, îți recomand Verity, de Colleen Hoover, care e cartea pe care o am acum pe noptieră și pe care de-abia ce am finalizat-o. Am citit tot ce a scris Hoover, dar Verity e de departe cea mai complexă dintre scriiturile ei; nici nu știu în ce gen aș putea să o încadrez, e romanticoasă (foarte romanticoasă) pe alocuri, dar prin alte părți e un thriller psihologic care te joacă pe degete.

Și pentru că suntem într-o eră a Internetului, ca să citești nici nu mai e nevoie să te deplasezi până la librărie; poți comanda online de pe Libris, Elefant sau Cărturești, iar cărțile ajung direct la tine!

Cred că ai suficiente cărți de citit cât muncești zilele astea de acasă. Tu ce mai ai pe to-read wishlist?

Stay safe and read good books!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!