Barmanii și ospătarii afectați de #coronavirus

Home $ Articole $ Barmanii și ospătarii afectați de #coronavirus

by | Mar 19, 2020 | Articole

În perioada aceasta, eforturile noastre se concentrează atât pe convingerea unui număr cât mai mare de persoane să NU iasă din casă (în completă opoziție cu ceea ce am ”propovăduit” în ultimii noștri 12 ani de activitate), cât și pe tragerea unui semnal de alarmă în ceea ce privește industriile care au nevoie de ajutorul nostru acum și cum le putem oferi suport chiar și de acasă. Știm, virusul ăsta-i nașpa, atmosfera generală de frică și incertitudine și mai și, dar nu trebuie să uitați că – la un moment dat – vom ieși iar din case și trebuie să avem la ce să ne întoarcem. Multe ramuri economice au de suferit acum.

Vă povesteam în articolul de ieri (Ce fac restaurantele din Cluj cât noi stăm acasă) ce ne-au spus câțiva dintre proprietarii unora dintre cele mai iubite localuri din oraș despre cum se desfășoară lucrurile la mesele lor în perioada aceasta – deloc ușoară. După directiva dată de Guvern în seara zilei de 17 martie, toate restaurantele, cluburile, cafenelele au fost forțate să se închidă. Unii deja luaseră această decizie, cu gândul la oaspeții lor, alții erau în expectativă. Cert este că au închis ușile și au urmat discuții mai mult sau mai puțin plăcute cu personalul. Noi am lansat acest chestionar online pentru a iniția o discuție cu barmanii și ospătarii din Cluj, cei mai afectați din organigrama unui local în momentul în care nu se mai primesc vizitatori pentru că ei sunt în prima linie de interacțiune directă cu clientul.

Am avut de ales: concediu fără salariu sau să ne dăm demisia. Ne-au zis că nu au bani să ne plătească nici pe februarie, nici pe jumătate din martie.

În doar 12 ore am adunat răspunsuri de la 73 de persoane ce fac această muncă în HoReCa. Dintre aceștia, doar 5.5% au fost distribuiți să ajute pe partea de delivery, pe care unele localuri au decis să o mențină activă momentan (sau chiar să o inaugureze pentru a asigura o oarecare supraviețuire a business-ului în lunile ce urmează), restul fiind trimiși acasă – concediu fără plată (pe o perioadă nedeterminată în principal), concediu de odihnă, concediu cu plată (puțini norocoși), salariu redus, contract suspendat, nesiguranță în legătură cu când, cum și cu cât vor fi plătiți, concedieri, dar și demisii (de bunăvoie sau forțate, prezentate ca fiind de comun acord – ”Azi ne-au chemat să ne dăm demisia de comun acord”) – acestea sunt situațiile cu care se confruntă ei odată ce ușile au fost închise.

Nu știe nimeni nimic. Ni s-a spus să mergem să scoatem șomaj. Nu au de unde să ne dea banii de concediu sau alte venituri pe care le avem blocate în firmă.

Din totalul de respondenți, unul singur a prezentat situația ca fiind ”gravă, complicată, dar nu tragică”. Acesta a notat faptul că se caută soluții de supraviețuire, acoperire cheltuieli și sprijinit echipa, mai ales financiar, astfel încât toți să poată depăși problemele actuale.

Cu toții trecem prin clipe dificile, fără a ști ce ne rezervă viitorul, însă lipsa unei surse de venit pe o perioadă nedeterminată poate constitui o adevărată problemă. Unii încearcă să rămână pozitivi și optimiști, să se bucure de timpul petrecut cu copiii sau pur și simplu de o pauză, însă, pentru cei mai mulți, instabilitatea financiară de acum constituie o sursă reală de îngrijorare. Printre temerile barmanilor și ospătarilor se numără imposibilitatea de a plăti cheltuielile lunare (chirie, utilități, rate) și de a se întreține pe ei și/sau familiile lor, salariile mici după trecerea acestei crize și încărcarea cu sarcini și ore extra pentru că se vor tăia posturi și vor fi mai puțini angajați, prelungirea acestei perioade ”moarte”, scăderea șanselor de găsi un alt loc de muncă în domeniu în viitor.

Cât o să dureze? Ce urmează? Cum vom ieși din impas? Mă îngrijorează faptul că se va prelungi mult timp această situație și nu o să ne mai putem reveni.

Multora nu li s-a spus nimic clar sau concret despre salariile de luna aceasta sau din viitor, referindu-ne aici la cazurile în care nu le-au zis direct că nu vor fi plătiți din cauza fondurilor insuficiente. O parte mică dintre ei au fost anunțați că vor fi plătiți până în data de 30 aprilie, alții și-au luat banii pe luna martie. Credem că este o situație aparte și pentru angajatori, care încearcă în egală măsură să-și gestioneze cât mai bine sumele rămase, să caute soluții, dar și să fie oameni. Cert este că ambele părți au nevoie și așteaptă intervenția Guvernului în acest sens.

Luna aceasta ne primim cu toții banii integral. Luna viitoare încă nu știm ce se întâmplă. Firma nu mai are bani pentru salarii, depindem cu toții de ce hotărăște Guvernul. Dacă statul nu aplică niște măsuri reale de ajutor financiar, și nu de amânare, pentru că asta înseamnă să plătim în continuare pentru lipsa producției, lucru care inevitabil ne va arunca în faliment, majoritatea barmanilor și ospătarilor vor deveni șomeri, iar statul nu își poate permite o asemenea rată de șomaj.

Întrebați ce altceva știu să facă, care ar putea constitui o sursă de venit în perioada aceasta, comunitatea de barmani și ospătari la care am ajuns prin intermediul acestui chestionar a oferit răspunsuri extrem de diverse, menționând domeniul de construcții și logistic, amenajări interioare, vânzări, mecanic și electric, medical, marketing (social media, copywriting, design grafic), consultanță și traduceri, transport.

Sigur nu o să mor de foame până mă voi putea întreține din nou făcând ceea ce îmi place.

Atitudinile lor în fața acestei întrebări s-au împărțit în două categorii mari: cei care au considerat-o irelevantă, întrucât meseria lor este aceea de barmani, singura meserie pe care o știu, o au și pe care doresc să o facă, dar și cei care s-au arătat deschiși la a încerca altceva, argumentând că totul se învață și că nu le este frică de nou. Singura problemă în acest moment este că sunt limitați din punctul de vedere al contactului cu oamenii și o schimbare s-ar putea face doar în anumite direcții.

Sunt un om direcționat spre soluții. Nu contează ce trebuie să fac atâta timp cât se poate face. Bring it on!

Un respondent nota faptul că situația actuală ar putea conduce la creșterea conexiunii dintre oamenii din industrie, lucru la care vă invităm să zăbovim puțin. Situația nu-i roz și nici nu știm când va da semne de îmbujorare, așa că trebuie să make the best of it. Profitați de timpul acesta pentru a căuta noi idei, pentru a deveni mai buni la munca voastră, pentru a studia. Atunci când lucrurile se vor liniști, domeniul va avea nevoie de oameni ca voi pentru o reconstrucție, un nou început.

Momentan, grija mea principală este să îmi păstrez luciditatea, să am grijă de sănătatea mea și a celorlalți, să-mi întrețin o stare mentală bună, să fiu vigilent în a identifica eventuale oportunități de câștig, să iau în serios cuvinte precum solidaritate, disciplină, cumpătare, empatie, studiu, implicare.

Următoarele luni sunt grele în mintea majorității celor din breasla barmanilor / ospătarilor. Și din cauza perioadei incerte a situației actuale, și pentru că se gândesc că va exista un declin pe partea de ieșiri sociale atunci când lucrurile vor reveni ”la normal”. Noi vă îndemnăm să rămâneți încrezători, trecem și peste asta. În loc de încheiere lăsăm cuvintele scrise de un barman, ce ne-au smuls un zâmbet de pe buze. Sperăm că și vouă.

Speranța mea este aceea că, după această nenorocire, lumea va vrea să bea și să uite.

Stay safe, stay home!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!